24 mai 2015 | 13:08

Am văzut primul episod din Supergirl ca să nu trebuiască să o faceți voi

ENTERTAINMENT
Am văzut primul episod din Supergirl ca să nu trebuiască să o faceți voi

Serialele și filmele inspirate de benzile desenate au cucerit televizoarele și marile ecrane în ultimii ani. Nu e de mirare că majoritatea posturilor de televiziune din SUA trag tare să ofere astfel de seriale. Supergirl este creația CBS, iar pilotul serialului a ajuns pe site-urile de torrente. 

Mereu am fost un fan al DC Comics. Asta știți deja despre mine dacă ați citit review-ul meu pentru Avengers: Age of Ultron. Mereu mi-a plăcut faptul că personajele sunt mult mai complexe și mai întunecate, mai umane și mai ”iubibile” decât cele create de Marvel.

Totuși, în ultima vreme s-a produs o schimbare. Cel mai bun serial cu supereroi pe care l-am văzut vreodată este Daredevil, creat de Marvel în parteneriat cu Netflix, care a reușit să adune toate elementele pe care le-am pomenit mai sus și să le îmbine cu o imagine artistică și puternică.

Încă urmăresc cu plăcere The Flash și Arrow, creații DC Comics, dar recunosc că sunt dezamăgit de cât de superficial sunt construite personajele. Gotham se descurcă mult mai bine, dar o nouă apariție pe marile ecrane mă face să cred că DC nu se îndreaptă într-o direcție potrivită, încercând probabil să ajungă din urmă gigantul Marvel.

După cum spuneam mai sus, episodul pilot al serialului Supergirl a ajuns pe internet și, după ce l-am văzut, am rămas cu senzația că am irosit o oră din viața mea (40 de minute serialul în sine, 20 de minute descărcarea fișierului HD de pe torrente – a nu se înțelege că încurajez pirateria, mulțumiți-mi că am făcut acest sacrificiu în numele jurnalismului).

Supergirl o aduce în prim plan pe Kara, verișoara lui Superman, ajunsă pe Pământ în condiții similare. Kara are aceleași puteri ca bărbatul de oțel, dar problema este că, la începutul episodului, pare să fie prea depășită de niște probleme de adolescentă ca să îi pese de salvarea planetei.

Kara (jucată de Melisssa Benoist) e o asistentă neîndemânatică care lucrează pentru Cat (Calista Flockhart), o doamnă cu ifose și botox parcă copiată în totalitate din Diavolul se îmbracă de la Prada. De fapt, parcă primele 20 de minute din episod au fost luate din filmul menționat mai devreme.

A noastră Supergirl este nimic mai mult decât o domnișoară care pare să aibă mereu nevoie de un prinț salvator și, probabil, asta m-a enervat cel mai tare. Supergirl avea șansa să le ofere fetelor de pretutindeni un model spre care să tindă, dar s-a transformat într-o manifestare misogină a modului în care ar trebui să se poarte și să se simtă femeile.

Kara nu este o femeie independentă, Kara a preferat să-și țină puterile ascunse și să nu se folosească de ele până la vârsta de 20+, Kara a apelat instant la doi dintre prietenii ei bărbați pentru a bârfi despre puterile ei, bărbați care se poartă mereu de parcă eroina ar fi de cristal și de parcă, săraca, nu ar putea face nimic de una singură. Îi mai lipseau vreo patru pisici și un castron mare cu înghețată peste care să plângă în timp ce urmărește telenovele.

Serialul încearcă, treptat, să spargă aceste stereotipuri, dar accentuarea lor și scriitura proastă nu fac altceva decât să le perpetueze și să îndepărteze publicul care spera la ceva mai mult decât un show pe care să-l ții pe fundal cât aștepți să-ți facă prietena un sandviș (sic!).

Ca în orice producție cu supereroi, există și superticăloși (la plural), iar scenele de luptă nu sunt deloc rele și nici efectele speciale. Problema, din nou, este că acești ticăloși nu pot fi super decât dacă sunt și misogini. Și, cu toate că își iau o cafteală bine-meritată, replicile lor m-au făcut să mă uit spre ecran cu aceeași față pe care o fac când mușc direct dintr-o lămâie.

Din ce am reușit să-mi dau seama din episodul pilot, creatorii Supergirl au încercat să facă un serial similar cu Smallvile, unde ne era prezentată adolescența lui Clark Kent. Problema e că Superman avea vreo 16 ani când a început serialul, dar se purta mai matur decât Supergirl la 20+ ani, probabil pentru că scenariștii trăiesc cu impresia că femeile sunt niște flori delicate care nu pot supraviețui fără mâna puternică, matură și înțeleaptă a unui bărbat. Nu era suficient de rău faptul că, încă din benzile desenate originale (scrise într-o epocă în care femeile erau considerate inferioare bărbaților), Supergirl era nevoită să trăiască în umbra lui Superman.

Rămâne de văzut cum va evolua serialul și dacă va avea viață lungă, dar mă îndoiesc că această atitudine va dispărea sau că replicile personajelor vor deveni mai puțin previzibile sau penibile. Voi continua să mă uit la el de curiozitate și vă țin la curent. Apare peste vreo șase luni, dar până atunci, în clipul de mai sus, puteți urmări o bucată de șase minute din serial.