Alternative la Windows 10: când vrei altceva, nu doar „fereastra” Microsoft
Windows 10 este pe un val de popularitate cum Windows 8 nici nu visa. E un moment taman bun să descoperi câteva alternative la Windows 10.
Există mai multe tipuri de sisteme de operare în prezent. Cel mai popular pe PC-uri este Windows, cu versiunile XP, 7 și, mai nou, 10, iar din tabăra open source sunt disponibile distribuții de Linux cu diverse nume și diverse companii care le susțin. Peste toate acestea există Mac OS X și spun că „peste” ele, deoarece este livrat împreună cu un computer compatibil de la Apple.
Undeva la graniță sunt Chrome OS, bazat integral pe lucrul cu aplicații construite pe unelte web, și Android, foarte popular pe telefoane și care a fost portat pe tablete și pe un fel de hibrizi cu tastatură și touchpad. Acestea nu vor fi sistemele de operare care să trăiască pe vecie, ci se vor schimba odată cu tehnologia.
Windows 10 costă, dacă nu vii de la un computer cu Windows 7 sau 8 cu licență. Pe viitor va fi gratuit, deoarece lumea tehnologiei se schimbă și se fac mai mulți bani din servicii decât din sisteme de operare (vezi Android, care e oferit gratuit; accesul la Play Store „costă” însă prezența aplicațiilor Google pe telefon). Ziceam însă de alternative la Windows 10 și contrar credinței populare s-ar putea să existe.
Alternative la Windows 10 din lumea Linux
Poate nu-ți place că Windows 10 știe destul de multe lucruri despre tine, poate vrei un sistem de operare „mai simplu” sau care rulează mai bine pe computere slabe. Poate vrei doar să fii departe de universul Microsoft și este de înțeles: corporațiile nu fac casă bună cu protejarea utilizatorilor. Linux este văzut, de regulă, drept universul sfânt pentru cei care doresc să fie pe cont propriu și liber. Totuși, pentru a nu fi doar o alegere a unei nișe foarte mici, anumite companii au încercat să dezvolte aceste sisteme de operare în produse mainstream.
Din acest demers s-a născut Ubuntu (disponibil aici), produsul Canonical. Este cea mai bună alegere când ești obișnuit cu Windows, când vrei ceva nou, dar nu prea nou, dar și când vrei ceva aplicații fără să te chinui prea mult (îți pune la dispoziție un magazin cu așa produse). Mai nou, este disponibil și pe smartphone sub numele Ubuntu Touch. Printre avantaje se numără suportul de care are parte, baza mare de utilizatori și capacitatea de a fi folosit în tot felul de medii, de la cel educațional la enterprise.
Pe locul doi, într-un top neoficial și total neimportant, ar fi Fedora (aici). Este una dintre cele mai vechi distribuții și a mers braț la braț în lumea Linux cu Red Hat, sistem de operare care venea preinstalat pe multe dintre computerele vândute în România în anii 2000. Are o interfață care aduce aminte de un Mac OS X mai vechi, ai găsi suficiente aplicații să-ți faci treaba și, în mare parte, Fedora e bun pentru utilizatori experimentați de Linux.
OpenSUSE (aici) este altă distribuție de încercat, dacă vrei să vezi universul Linux. Interfața este similară Windows, poate și pentru a te face să te simți ca acasă când migrezi, există o funcționalitate care îți permite să instalezi dintr-un singur click (în caz că te grăbești foarte-foarte tare).
Linux nu este limitat doar la acestea trei, doar că acestea trei mi-au plăcut dintre cele pe care le-am încercat. Mai recomand și Linux Mint, Damn Small Linux când vrei ceva care ocupă foarte puțin, Ubuntu MATE și poate Tails, dar acesta din urmă este foarte bun când vrei să ascunzi diverse informații. E cel folosit de Edward Snowden.
Alternative la Windows 10 din lumea mare
Android, Mac OS X și distribuțiile de Linux de mai sus au ceva în comun și anume „strămoșul” Unix. Pe acesta au fost dezvoltate, dar asta nu înseamnă că sunt la fel. Poți alege ca alternativă la Windows 10 Android doar dacă vine pe un computer pe care producătorul a preinstalat acest sistem de operare. Un exemplu este acest PC Lenovo IdeaPad cu Android 4.2 Jelly Bean. Poți însă alege un hibrid cu tastatură care rulează Android și poți reproduce, oarecum, experiența de laptop. Poți alege, de exemplu, acest model Asus care vine cu Android, dar și cu aspect de notebook. Ceva mai ieftin este acest model Allview.
Chromebook-urile pe care Google le promovează intens în Statele Unite ale Americii n-au prins prea bine în Europa sau România. Asta nu înseamnă că tu nu le poți alege. Spre exemplu, cel mai bun model este Chromebook Pixel produs de Google, care are dotări foarte bune, dar autonomia este ceva mai mică decât pe unele laptopuri și pe computerele Apple. Samsung, Acer sau HP au modele rezonabile.
În final, ai poate cea mai bună alternativă la Windows: Mac OS X pe un computer Apple. Faci un pas mare, mai ales unul financiar, dar poate merită. Avantajele sunt câteva însemnate, în fața Microsoft: aceeași companie produce și hardware, și software, calitatea hardware-ului este mai bună (de la touchpad la ecran), aplicațiile Apple sunt excelente, atât pentru procesare foto și video, cât și pentru productivitate. De asemenea, dacă folosești iPhone sau iPad, există o integrare foarte bună cu sistemul de operare de pe Mac.
Să cauți alternative la Windows 10 e ca goana după aur
Am trecut din 30 iulie la Windows 10. Am trecut la vremea lor la Windows Vista, 7 și Windows 8. Mi-a plăcut mereu ce-i nou în acest univers al tehnologiei și Windows 10 este cel mai bun dintre cele noi. Vista a venit radical schimbat față de XP, dar s-a dovedit un eșec. Windows 8 s-a vrut și mai futurist, dar prea mult pentru un utilizator clasic. Windows 10 este o combinație între ceea ce utilizatorii clasici preferă și ce ar trebui să ai ca să folosești sistemul bine pe o tabletă.
Realitatea este că poți alege oricare dintre alternativele de mai sus, excepție făcând Mac OS X, dar faci asta cu anumite compromisuri. Unul este de adaptare la o nouă platformă, altul este să accepți că nu vei avea mereu cele mai noi sau mai bune aplicații și va trebuie să te orientezi spre alternative. Ironic, dar ceea ce ai pe Linux e cam ceea ce ai pe Windows Phone: aplicațiile oficiale lipsesc, așa că alegi produse terțe.
Dacă tot nu vrei Windows 10, și bani de produse Apple n-ai, cel mai bine alegi Ubuntu. Este o distribuție stabilă, Canonical face o treabă bună în a dezvolta acest sistem de operare, iar aplicații sunt suficiente. Ai playere de filme, aplicații de productivitate, de procesare foto sau video, de navigat pe Internet și, un mare plus, poți rula sistemul direct de pe un stick USB.