Acești porumbei pot găsi țesuturile canceroase în mamografii
Porumbeii au fost dintotdeauna de mare ajutor oamenilor atunci când au fost dresați să facă tot felul de activități. Dacă în trecut erau mesagerii perfecți datorită simțului lor de orientare, acum pot ajuta la identificarea țesutului canceros în mamografii.
Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au dezvoltat un program de dresare a porumbeilor în a identifica celulele canceroase din țesutul sânilor. Aceștia au reușit să facă asta după ce oamenii de știință au pus zburătoarele să aleagă cu ciocul care celule erau benigne sau maligne, iar dacă acestea alegeau corect li se oferea o mică recompensă.
Porumbeii erau puși o dată pe zi într-o cutie fără să aiba nici un contact cu oamenii. Acestora li se afișau niște imagini cu țesut benign sau malign, împreună cu două butoane, unul albastru și altul galben. Dacă păsările identificau celulele maligne în mod corect, atunci computerul le oferea niște mici recompense sub formă de boabe, iar dacă greșeau, porumbeii nu primeau nimic.
Ca cercetătorii să fie siguri că porumbeii identifică corect celulele canceroase, aceștia amestecau adesea pozele și inversau culorile butoanelor astfel încât să fie siguri că zburătoarele nu asociază culoarea roșie cu cancerul.
La început porumbeii nu s-au descurcat prea bine, dar în timp aceștia și-au îmbunătățit capacitatea de a învăța, fiind capabili să identifice în mod corect țesuturile beningne și maligne cam 85% la sută din ocazii. După ce această strategie a avut succes, cercetătorii au trecut mai departe prin a folosi grupuri de porumbei. Aceștia erau grupați împreună și alegeau să voteze răspunsurile. Prin această metodă acuratețea răspunsurilor a ajuns la cota impresionantă de 99%, ceea ce e comparabilă chiar cu cea a medicilor cu expriență în domeniu.
Motivul pentru care au fost aleși porumbeii este că, pe lângă faptul că au calități vizuale asemănătoare cu cele ale oamenilor, zburătoarelor le place să muncească. Pentru câteva boabe de grâu aceștia pot face în mare parte exact aceeași treabă pe care o face un medic patolog, atunci când doctorul este presat de alte urgențe mai grave.