Acest video de la NASA îți arată o gaură neagră distrugând o stea
Evenimentele cosmice pot fi uneori greu de imaginat, chiar dacă ai cea mai colorată imaginație și capacitate de înțelegere a lucrurilor. Din fericire, NASA a prezentat un video care demonstrează unul dintre cele mai colosale evenimente din Univers.
Videoul e interpretarea unui artist a momentului în care o stea intră pe traiectoria unei găuri negre și este distrusă, cauzând „spărturi” stelare. În timpul unor astfel de evenimente, numite perturbări mareice, o parte din resturile stelare sunt aruncate, cu viteză mare, către exterior, în timp ce restul cade înspre gaura neagră. O astfel de coliziune generează și radiații cu raze X, care, dacă suntem norocoși, pot fi înregistrate.
Observatoarele Chandra X-Ray, Swift Gamma-ray Explorer și XMM-Newton ale NASA au colectat informații despre un eveniment de acest tip care a avut loc anul trecut și l-a folosit pentru a testa modele teoretice despre cum găurile negre afectează mediul înconjurător, precum și pentru a crea ilustrații cel puțin fascinante.
După ce o stea este distrusă de o perturbare mareică, forțele gravitaționale puternice ale găurii negre atrag majoritatea rămășițelor stelei. Frecarea încălzește acest moloz stelar aflat în cădere către gaură neagră, generând cantități uriașe de raze X. După valul de raze X, cantitatea de lumina scade pe măsură ce materialul stelar cade dincolo de orizontul evenimentului-punctul din apropierea găurii negre dincolo de care lumina nu mai poate scăpa.
Cercetătorii au stabilit că cele mai multe dintre razele X sunt produse de material care este extrem de aproape de gaura neagră. De fapt, materialul cel mai strălucitor ar putea ocupa, de fapt, cea mai mică orbită stabilă posibil. Dar astronomii sunt la fel de interesați să învețe ce se întâmplă cu gazul care nu este tras peste orizontul evenimentului, ci este evacuat, îndepărtându-se de gaura neagră.
„Gaura neagră sfâșie steaua și începe să înghită, într-un ritm alert, materialul (rezultat prin dezmembrarea stelei-n.red.), dar asta nu este sfârșitul poveștii”, a declarat co-autorul studiului, Jelle Kaastra-astronom la Institutul de Cercetări Spațiale din Olanda. „Gaura neagră nu poate ține pasul, așa că expulzează o parte din material către exterior.”