23 oct. 2015 | 17:59

NASA este foarte aproape de o nouă lansare în spațiu

ACTUALITATE
NASA este foarte aproape de o nouă lansare în spațiu

NASA plănuiește lansarea rachetei Space Launch System încă din 2011, iar acum se pare că agenția spațială este cu un pas mai aproape de reușită.

Space Launch System (SLS) este un lansator spațial, destinat să transporte capsula Orion pe orbita lunară, pentru ca mai apoi să o folosească pentru o misiune ce vizează o „întâlnire spaţială” cu o rocă desprinsă cu ajutorul unui robot de pe suprafaţa unui asteroid, pe care caspula americană o va plasa apoi pe o orbită distantă în jurul Lunii. Atât misiunea SLS, cât și cea a lui Orion, care ar trebui să ducă un alt echipaj uman în spațiu, au fost amânate în repetate rânduri, din cauza unor dificultăți tehnice.

Acum, NASA anunță că SLS a trecut de testele în ceea ce privește designul, și că acesta ar putea efectua primul zbor în spațiu chiar la sfârșitul anului viitor. Potrivit celor de la Engadget, chiar dacă nu va transporta oameni în spațiu, dacă va trece cu bine peste testele viitoare, lansatorul spațial ar putea duce capsula Orion pe orbita lunară. Capsula Orion trebuia să efectueze primul zbor cu oameni la bord în luna august a anului 2021, dar lansarea acesteia a fost amânată cu încă doi ani.

Oficialii NASA anunță că toate componentele importante ale lansatorului spațial au intrat deja în procesul de producție, iar odată ce vor fi îmbinate în cel mai meticulos mod, SLS va trece printr-o serie de teste riguroase, pentru a se asigura că piesele sunt conectate așa cum ar trebui.