31 oct. 2014 | 17:22

Wabbit, aplicația românească cu care îți poți găsi sufletul pereche [INTERVIU]

FEATURE
Wabbit, aplicația românească cu care îți poți găsi sufletul pereche [INTERVIU]

Wabbit este o aplicație pentru Android realizată câțiva tineri români. Cu ajutorul ei îți poți găsi dragostea, după ce ți-ai pierdut șansa la dragoste la prima vedere. Playtech a stat de vorbă cu unul dintre fondatori. 

wabbit

Antonio Nicolae este unul dintre co-fondatorii Wabbit. Are doar 19 ani, dar într-o zi obișnuită de luni, tânărul se întâlnește cu potențiali investitori, iar telefonul lui vibrează constant de la mailurile pe care le primește necontenit.

E înalt și slab, îmbrăcat ca un adevărat hipster și, dacă l-ai vedea pe stradă grăbindu-se, ai zice că nu vrea să rateze cine-știe-ce petrecere, nu că are o întâlnire importantă de afaceri.

Antonio este fondator de startup-uri încă de la 16 ani. Primul lui proiect, Tips for Friends, o platformă web similară AskFM, nu a avut foarte mult succes, dar pare să fi dat lovitura cu Wabbit.

Wabbit este o aplicație care te poate ajuta să-ți întâlnești perechea sau să îți faci prieteni noi. Totuși, nu e ca aplicațiile clasice de dating și nici ca aplicațiile de socializare. Wabbit se bazează pe faptul că, în fie care zi, trecem pe lângă sute de persoane. Unele dintre ele ne atrag atenția – într-un fel sau altul – și uneori ne-am fi dorit să fi mers la ele și să le fi spus ”bună”.

Aplicația creată de Antonio Nicolae, Laurențiu Ion și Bogdan Țîrcă îți permite să faci acest lucru chiar dacă nu ai avut suficient curaj pe moment.

Povestea Wabbit a început la Innovation Labs, la începutul acestui an. ”Atunci aveam ideea și o aplicație nefinisată. Testam să vedem ce cred oamenii despre genul acesta de aplicație”. A urmat o perioadă de ”sondaj”. Antonio și Laur au luat ”prototipul” și au început să-l arate oamenilor din mall-uri. ”Cred că am întrebat peste o mie de persoane”.

După multă muncă, cei trei tineri au lansat oficial aplicația săptămâna trecută. Deocamdată, este disponibilă numai pentru Android și funcționează în felul următor. Dacă mergi pe stradă și treci pe lângă un alt utilizator de Wabbit, acesta îți va apărea automat în listă. În cazul în care ți-a plăcut de cineva din metrou, de exemplu, găsești persoana în listă după fotografie și poți începe o conversație.

Sistemul se folosește de WiFi, 3G și GPS pentru a-ți afla poziția și se actualizează la fiecare șase minute.

Wabbit, succes internațional?

 

Totuși, aplicația nu se va opri aici. Echipa are planul de a integra o funcționalitate și mai interesantă. Mai exact, utilizatorii vor putea da detalii despre persoana pe care au văzut-o pe stradă, în speranța că o vor putea găsi cât mai rapid. ”Dacă spui că ai văzut un băiat drăguț care avea ochii albaștri și era blond, oamenii care corespund acestei descrieri vor primi respectiva poveste”, explică Antonio.

Cu toate că diferențele între cele două aplicații sunt evidente, m-am decis să-l întreb pe Antonio ce părere are despre Tinder, o aplicație prin care cu un singur swipe îți poți găsi un partener care te place.

Tinder este o aplicație foarte bună, care pe noi ne ajută. Multă lume zice că este competitorul nostru – oarecum. Toți ne regăsim în ipostaza în care am fost la o petrecere sau într-un autobuz și am văzut o fată drăguță, după care am căutat-o pe Tinder. După ce am dat swipe de 10.000 de ori și poate am găsit-o, după ce i-am dat «yes», după ce poate ne-a dat și ea «yes», s-ar putea să fie reticentă când vrem să o scoatem la un suc. Pe Wabbit e altceva. Aplicația asta nu e numai pentru întâlniri de o seară. Avem deja utilizatori care ne zic că sunt în relații mulțumită Wabbit”. Deocamdată, aplicația Wabbit afișează toate persoanele pe lângă care treci, indiferent de vârstă și sex.

Echipa are planuri mari pentru startup. Planul este ca aplicația să devină un hit la nivel internațional și, din acest motiv, doi dintre cofondatori se află în SUA, testând apele. Pentru asta va fi nevoie, în primul rând, de o versiune de iOS, care va fi lansată în aproximativ o lună. Wabbit are deja câteva mii de utilizatori la nivel local.

Următorul pas este ca echipa să obțină prima rundă de investiții, ca să își poată duce proiectul și mai departe. Totuși, spune Antonio, nu caută orice fel de investitor, ci unul care să fie parte din echipă și care să îi ajute pe tineri nu numai cu bani, ci și cu experiență. Până acum, toți banii băgați în aplicație au venit direct din fondurile personale ale tinerilor. Ei au primit și o bursă de studii, deoarece plănuiesc să dezvolte o tehnologie care să permită utilizatorilor de Wabbit să comunce între ei și fără să aibă acces la internet, prin WiFi Direct și Bluetooth.

Aplicația va deveni profitabilă în momentul în care tinerii vor implementa opțiuni plătite în interiorul ei. Mai exact, utilizatorii vor plăti pentru unele beneficii, dar toată lumea o va putea folosi în continuare gratuit.

Wabbit și visul american

Există numeroase povești de succes cu tineri care și-au vândut ideile unor companii mai mari. Are și Antonio aceleași planuri privind ”visul american”? Răspunsul scurt ar fi ”nu deocamdată”.

Am primit deja oferte de cumpărare, dar am zis că putem duce proiectul mult mai departe. Fiecare antreprenor poate aduce compania până la un anumit nivel și noi simțim că putem mult mai mult. Ar fi trist să vindem acum, pentru că abia acum începe partea frumoasă. Dacă va fi o ofertă în viitor, când vom ajunge la milioane de utilizatori, atunci poate vom vinde. Vrem să o ducem pe puterile noastre cât mai mult timp pentru că este our baby”, spune el.

Ce înseamnă să fii fondator de startup, la 19 ani, în România? ”Dacă cineva m-ar întreba dacă ar trebui sau nu să intre în această lume, i-aș zice că este mai safe să îți iei un job. Scapi de o groază de dureri de cap, dar și de părinții care te bat la cap”, explică el. A refuzat deja câteva oferte de muncă destul de bune și e complicat să îmbine și facultatea cu munca de antreprenor, ”dar este frumos și nu aș face altceva”. ”Evoluezi pe toate planurile – am evoluat pe partea de programare, de business, de design”, mai spune el, recunoscând, totuși, că i-ar fi fost mai ușor dacă s-ar fi născut în SUA.