Viralul „BendGate“ cu iPhone 6 Plus îndoit ar putea fi cel mai mare fals de pe Internet
Bendgate a devenit coșmarul Apple, dar videoclipul în care un iPhone 6 Plus se îndoaie ușor poate fi un fals. Viralul are circa 33 de milioane de afișări, dar și câteva ciudățenii care nu se potrivesc cu realitatea și declarațiile Apple.
„iPhone 6 Plus se îndoaie“ a fost subiectul acestei săptămâni. Totul a pornit după câteva mesaje publicate pe Twitter și videoclipul încărcat pe YouTube de Unbox Therapy. Are aproape 33 de milioane de vizualizări în prezent. Cu siguranță a devenit viral, dar se poate să nu fie în totalitate adevărat, după cum informează Business Insider.
Pe un subreddit a fost publicat în urmă cu câteva ore topicul: „Nepotrivirile între orele afișate ridică semne de întrebare cu privire la videoclipul «bendgate» pentru iPhone 6 Plus“. Utilizatorul akrosdabay observă că există o nepotrivire între orele afișate, deși se presupune că videoclipul este filmat în circa cinci minute cu două camere, apoi montat într-un videoclip final publicate pe YouTube. Cadrele la care face referire utilizatorul sunt în poza de mai jos.
„Arată ca și cum l-a îndoit și îndreptat de câteva ori, apoi s-a decis să înregistreze acel segment din video în care telefonul se îndoaie destul de ușor. […] Nu am crezut nici videoclipul cu Note 3 și altele, pentru că este clar ceva dubios în videoclipurile Unbox Therapy“, notează acesta. Videoclipul este încă pe YouTube spre vizionare. Aceste constatări sunt întărite de alte fapte.
Concluziile de mai sus sunt completate de utilizatorul procrastinasn, care observă cum reușește cel din videoclip să curbeze telefonul. „Aplică presiune în zone diferite de pe spate. Una este pe marginea cu butoanele de volum, apoi pe spate în centru. Aș vrea să văd oameni încercând să îndoaie iPhone 6 Plus direct din centru (unde este bateria). Ar fi amuzant de urmărit“, scrie acesta.
În articolul „iPhone 6 se îndoaie, iar vinovați sunt utilizatorii“, unde am analizat cazul bendgate înainte de reacția Apple, am inserat câteva poze cu alte telefoane de la Apple care au fost distruse în buzunar. În fapt, cazul e mai vechi, încă de la iPhone 4 și 4S, când unii utilizatori s-au plâns că în buzunar și-au spart telefonul. Au fost însă cazuri izolate, iar motorul bendgate din prezent îl reprezintă viralul de mai sus. Asta nu a oprit rivali precum Samsung sau LG să aibă glume la adresa Apple, cum era de așteptat.
iPhone 6 Plus nu se îndoaie atât de ușor
După câteva zile fără reacție de la Apple, compania a vorbit public despre incident și a spus că nouă oameni s-au prezentat la service cu telefoanele curbate. Mai mult, a invitat jurnaliști din SUA să vadă locul în care sunt testate telefoanele. CNBC și Recode au avut voie să și filmeze, mai jos fiind videoclipul. Printre multe teste, Apple are și unul denumit sit test.
Propriu-zis, testează dacă un telefon ținut în buzunarul de la spate se curbează sau nu. Apple a afirmat că telefoanele trec prin câteva mii de cicluri de testare în diverse poziţii. iPhone 6 și iPhone 6 Plus sunt cele mai mari telefoane lansate de Apple, iar aceasta e una dintre cele mai vizibile companii.
Nu este exclus ca amploarea fenomenului „bendgate“ să se fi amplificat artificial. Cazurile au fost reale, Apple a spus că primește telefoanele în service, dar explozia s-a produs odată cu viralul de la Unbox Therapy. Este fals sau nu? Rămâne de văzut cum reacționează creatorii acestuia după reacția stârnită pe Reddit și alte medii online.
Rămâne în continuare valabilă realitatea: iPhone 6 Plus este sensibil în zona butoanelor de volum, iar dacă te chinui și aplici suficientă forță, poate fi îndoit. Poate nu la fel ca în videoclipul de mai sus, dar deformat cu siguranță. După cum se vede și în videoclip, pe marginea butoanelor de volum se produce cea mai mare curbură.
Asta scapă Apple de probleme? Nicidecum, ci este un plus pentru criticii Apple. Mai jos este poate cea mai bună imagine furnizată pentru competiție, în acest caz Samsung, și Think Marketing Magazine vine cu mesajul: „Înclină-te în fața celor care merită“. Este un minus per total pentru Apple, dar spre deosebire de Antennagate din vremea lui Steve Jobs, Tim Cook și ceilalți se pare că au decis să meargă mai departe de critică. Au permis accesul jurnaliștilor în centrul de testare și au comunicat numărul celor care și-au îndoit telefonul în buzunar.