10 sept. 2014 | 12:17

Totul despre Apple Watch – caracteristicile ceasului inteligent

ACTUALITATE
Totul despre Apple Watch - caracteristicile ceasului inteligent

Apple a lansat aseară Watch, primul ceas inteligent din istoria companiei. Acesta va costa cel puțin 350 de dolari și va sosi pe piață la începutul lui 2015. Apple Watch se conectează la iPhone 6, putem răspunde la notificări și să navigăm cu ajutorul lui. Are mai multe tipuri de design și mai multe dimensiuni. playtech.ro vă arată tot ce poate face Watch de la Apple. 

An Apple Watch is shown during an Apple event at the Flint Center in Cupertino

Apple Watch a fost prezentat ca un companion pentru telefoanele companiei, de la iPhone 5 încoace. Este un ceas inteligent care se bazează pe gesturi, control vocal, dar care are și o rotiță care poate controla meniurile, prin care putem face zoom pe o hartă sau să derulăm aplicațiile. Sub această rotiță se află butonul de start, care ne duce în meniul de prieteni. Acolo, aplicațiile sunt afișare sub forma unui norișor.

Digital Crown – rotița reinventată

Apple se laudă că a reinventat rotița de la ceas. La cele analog ea se folosește pentru a seta limbile la ora exactă, iar la Apple Watch ea ne ajută să derulăm prin conținut. Potrivit Apple, gestul pinch to zoom de pe iPhone nu poate fi aplicat eficient pe un ecran atât de mic. Așadar, zoom-ul prin gesturi a fost înlocuit cu zoom-ul cu ajutorul rotiței digitale. De asemenea, rotița poate fi apăsată pentru a reveni pe ecranul principal.

Apple a încheiat cariera vechiului iPod Classic cu rotița de navigare în mijloc, dar Digital Crown e pentru ei noul Click Wheel, aș acum au și declarat. Practic, în timpul prezentării au comparat această rotiță cu mouse-ul de pe Mac și Click Wheel-ul de pe iPod.

Apple a demonstrat utilitatea Digital Crown în cadrul aplicației Maps. Acolo putem să facem zoom cu ajutorul rotiței. Punem panorama prin swipe pe ecran. De asemenea, în ecran principal putem da swipe pentru a naviga și putem folosi rotița pentru a da zoom pe o aplicație pentru a o porni.

Imagini cu Apple Watch în toate versiunile

Ceasul are trei versiuni – Watch, Watch Sport și Watch Edition. Aceasta din urmă este cea dedicată femeilor și celor care vor un companion mai elegant. Ele se diferențiază prin dimensiunea ecranului și prin brățările customizabile. Apple nu a vorbit despre prețul brățărilor, dar anticipăm 50-100 de dolari.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iWatch/”/]

Ecranul de două dimensiuni

Ceasul Apple Watch are două dimensiuni. Apple nu a spus nimic despre diagonala în inci, ci despre înălțimea ceasului, care va fi de 38, respectiv 42 de milimetri. Faptul că nu avem o diagonală a ecranului arată că Apple vrea să sugereze faptul că Watch e mai mult un ceas, decât un purtabil.

Ecranul este din cristal safir, așa cum ne așteptam pe iPhone 6. De asemenea, în colecția Apple Sport vom avea ecrane întărite cu sticlă ionizată.

Display-ul are o sensibilitate suplimentară la atingere, deoarece recunoaște mai multe tipuri. Apple Watch simte forța, ceea ce ar putea fi o inovație și pentru următorul iPhone. Vorbim aici de recunoaștere haptică, ce ar putea da o nouă dimensiune unui telefon. Force Touch diferențiază între o atingere simplă (tap) și o apăsare cu presiune. Practic, vorbim aici de click dreapta de pe calculatoarele cu Windows. Activăm un meniu contextual dacă apăsăm mai tare.

Apple CEO Tim Cook speaks about the Apple Watch during an Apple event at the Flint Center in Cupertino

Pe partea opusă a purtabilului, la carcasa din spate, avem un motor taptic. În momentul când primim o notificare, ceasul ne bate încet pe încheietură. Tot în spate avem senzorul pentru pulsul cardiac și zona unde ceasul se încarcă printr-un MagSafe, adică un încărcător care se atașează magnetic. Acesta este unul dintre cele mai frumoase de pe piață, deoarece arată ca un stetoscop.

Procesorul

Nu se știu multe date despre procesorul unic lansat de Apple odată cu Watch. Până când va fi pe piață, în 2015, vom afla detalii. Se numește S1 și e răspunsul Apple la miniaturizare.

Conectarea cu prietenii

Dacă apăsăm pe butonul fizic de sub rotiță ni se deschide meniul de Prieteni. Dacă apăsăm pe o pictogramă, putem trimite un mesaj, apela sau da un Mail. Apple Watch arată că funcționează la fel ca iPhone cu Macbook, adică pe principiul continuității, deoarece poate prelua din funcțiile terminalului din buzunar.

apple watch


Citește și trimite mesaje, apeluri și mail-uri

Apple Watch permite trimiterea de mesaje text, de mail-uri și inițierea apelurilor. Ne avertizează atât sonor, dar și printr-o bătaie fină pe încheietură. Mesajele pot fi dictate prin Siri (dar care nu prea înțelege română) sau tastatura face sugestii inteligente pe măsură ce scriem. Putem folosi emoji, adică iconițe animate pentru a comunica.

apple watch

 

Apple Watch funcționează și ca un telefon, deși nu are conexiune GSM integrată, ci preia de la telefon aceste caracteristici. Conversațiile pot fi transferate fără probleme de la ceas la telefon, fără întreruperi majore. Apple Watch se conectează la o boxă sau la căști Bluetooth. Putem da ceasul pe silent în timpul unui apel trecându-ne mâna peste el. Mesajele se pot citi, se poate răspunde prin dictare vocală sau putem deschide telefonul de unde să preluăm și să scriem.

apple watch

Comunicare alternativă cu prietenii

Pentru că suntem în epoca emoji și comunicării alternative, Apple oferă noi moduri prin care să vorbim cu prietenii. Cu ajutorul funcției Digital Touch, putem să trimitem mesaje desenate către alți utilizatori. Bineînțeles, funcția nu este nouă pentru un dispozitiv, dar Apple consideră că era nevoie de ea.

Sketch înseamnă că putem să desenăm ceva cu degetul și să trimitem rapid unui prieten.

Walkie-Talkie este fix ceea ce zice. Mi se pare una dintre caracteristicile cele mai fun. Dacă avem un prieten care are un Watch, atunci putem vorbi cu el ca printr-o stație de emisie-recepție. E bun pe munte sau dacă mergem cu bicicleta.

Tap e o funcție ciudățică, dar care pare scoasă din filmele cu spioni. Putem seta cu un prieten anumite apăsări specifice și dacă, de exemplu, batem ceasul de două ori, prietenul nostru va primi două bătăi ale ceasului pe încheietură. Amândoi veți ști ce înseamnă acest lucru.

apple watch

Monitorizarea zilelor și a activității sportive

Ceasul nu este numai un asistent pentru un telefon, ci și unul de fitness. Era normal să fie așa, iar ceasul se conectează înclusiv la Healthbook, aplicația Apple de monitorizare a stării de sănătate.

Apple Watch are o aplicație numită Activity App, unde putem vedea numărul de calorii arse, câte minute de exerciții fizice am făcut și de câte ori ne-am ridicat. Există trei funcții specifice: Move, Exercise și Stand care măsoară timpul petrecut cu aceste activități.

Workout App e aplicația dedicată pentru activități sportive, cum ar fi alergatul sau ciclismul. Ne calculează caloriile și ritmul și ne putem stabili țeluri. Are și o parte de gamification, prin Achievements. Cu aplicația Apple Watch pe iPhone putem să ne monitorizăm graficele de activitate.

apple watch

 

Plăți mobile

Cea mai importantă funcție pe care a prezentat-o Apple odată cu iPhone 6, iPhone 6 Plus și Watch e cea de plăți mobile. Ceasul și telefonul pot deveni portofelul nostru, dacă ne adăugăm detaliile bancare în contul de iTunes. La comercianții acceptați, momentan bănci din SUA și 2.200 de magazine, putem plăti cu telefonul sau direct cu ceasul. Apple a făcut parteneriate cu American Express, MasterCard și Visa.

apple watch

 

Cum arată alte aplicații

Calendarul – putem accepta invitații, primim notificări și e conectat la telefon.

Apple Maps – se controlează cu ajutorul rotiței și ne oferă indicații de navigare pas cu pas.

Passbook – e locul unde ne putem pune bilete de avion sau contul bancar, pentru plăți mobile.

apple watch

Music – controlăm muzica de pe iPhone direct de la încheietură.

Apple TV și iTunes – putem naviga prin Apple TV și să controlăm melodiile din iTunes.

Remote Camera – O telecomandă pentru camera iPhone-ului.

apple watch

Stopwatch – un cronometru digital.

Timer – un cronometru invers.

Alarmă și Ceas universal – putem seta o alarmă și putem afla ora pe glob

apple watch

Vremea și cotațiile bursiere – se conectează la telefon pentru a afișa cotațiile și vremea

Photos – putem vedea pozele de pe telefon și din librăria din iPhoto direct la încheietură

Siri – dictăm mesaje, informații pentru calendar sau putem căuta ceva pe internet

Setări – minimaliste. Putem pune ceasul pe Mod Avion, să dezactivăm Bluetooth-ul și să activăm funcția Do Not Disturb. Putem face o căutare pentru localizarea telefonului nostru.

apple watch

Videoclipul de prezentare al Apple Watch

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele