Samsung, în preview Galaxy S5
Samsung a lansat noul Galaxy S5, un smartphone care este cu siguranță este cel mai bine conceput și construit model al producătorului. Să aruncăm un ochi asupra lui, în cadrul acestui preview Galaxy S5.
Îl putem numi desigur flagship-ul producătorului, cel mai bun dintre cei mai buni, practic sub capacul acestuia se regăsesc întotdeauna cele mai performante componente, cele mai calitative materiale, și cumulează experiența lui Samsung din urmă cu un an. După cum spune și Samsung, consumatorul dorește un design durabil, o cameră foto performantă, o conectivitate foarte bună, practic un dispozitiv care să înglobeze aceste funcții într-un mod foarte plăcut.
Caracteristici
Dispozitivul deține o serie de specificații de top, așa cum vom vedea și în acest preview Galaxy S5, însă elementele pe care pune mai mult accent producătorul, și pe bună dreptate, sunt următoarele:
Conectivitatea – Galaxy S5 dispune de capabilități LTE 150 Mbps, WiFi cu suport pentru standardul MIMO. SGS5 suportă de asemenea transfer pe USB 3.0, fiind dotat cu un conector mini USB 3.0.
Camera foto – SGS5 vine cu o cameră foto de 16 megapixeli cu posibilitatea de a înregistra UHD, 4K în altă ordine de idei. Se pot face de asemenea fotografii și clipuri HDR în timp real. La fel ca și Nokia și LG, Samsung introduce foarte rapid posibilitatea de a focaliza pe imaginile deja făcute cu telefonul, în diferite zone, în funcție de preferințele utilizatorului. Samsung spune că timpul minim de focalizare este de 0,3 secunde, destul de redus.
Ecranul are o diagonală de 5.1 inci, cu rezoluție FullHD și cu o luminozitate de 500 cd/metru pătrat. De asemenea, dispune de funcția Adaptive Display pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizare.
Acumulatorul rezistă la aproximativ 12 ore de playback video și la 10 ore de navigare web pe wireless. Acesta are 2800 mAh și este, la fel ca la predecesorul său, detașabil.
Procesorul este un Snapdragon 800 cu o frecvență de 2.5 GHz, Quad-Core desigur. Procesorul este la maximul frecvenței pe care o suportă cipul de la Qualcomm, testat pentru a funcționa impecabil. Curios este faptul că dispune de doar 2 GB RAM, mai ales în situația în care toate zvonurile spuneau că va avea 3 GB, la fel ca și Galaxy Note 3. Pe lângă acestea mai avem și un senzor IR, NFC, Bluetooth 4.0 și o capacitate de 16 GB sau 32 GB.
Pentru a proteja această ”bijuterie”, Samsung a gândit modelul rezistent la apă și la praf, însă, așa cum precizează, nu trebuie să exagerăm și să ascultăm muzică sub duș sau să filmăm în piscină sub apă.
Modul Ultra Power Saving este foarte interesant – oprește majoritatea funcțiilor, trece ecranul pe alb-negru și poate rezista în plus câteva ore bune. Experiența cu ecranul alb-negru este interesantă, totuși te face să te gândești la faptul că ai unul dintre cele mai performante display-uri de pe piață ce afișează informațiile doar monocrom.
Scannerul de amprentă este prezent pe noul Galaxy S5 și se află pe butonul fizic Home de pe partea inferioară a ecranului. Un Swipe și este suficient pentru a debloca telefonul sau funcțiile acestuia, deși știm că prioritatea lui Samsung este ușurarea modului de plată online.
Samsung Galaxy S5 este primul dispozitiv mobil ce vine cu un senzor de monitorizare a rimului cardiac, acel ”beculeț roșu” de lângă flash-ul de pe spatele acestuia. Se pune degetul pe senzor și în câteva secunde se începe monitorizarea.
Impresii
În cadrul acestui an, observăm că trendul este în continuă schimbare. Loc de inovație mai este, însă nu mult, iar producătorii sunt forțați să inoveze mai puțin la specificații și mai mult la interfață și la experiența pe care o oferă utilizatorului. Ce observăm în cazul lui Galaxy S5 este că producătorul a decis să perfecționeze cel mai bine vândut model al lor, la fel cum a făcut și Sony cu Xperia Z2, și să o ofere o experiență de utilizare mai plăcută utilizatorului.
Astfel, dacă unii se așteptau la un procesor pe 64 biți, acum poate e momentul să realizeze că nu sunt multe aplicații care să beneficieze de pe urma procesării pe 64 biți, iar telefoanele încă nu au ajuns la 4 GB de memorie RAM sau mai mult. Samsung a folosit Snapdragon 800, cea mai puternică variantă la 2.5 GHz, tocmai pentru că este un procesor foarte bun, testat și perfect compatibil cu toate aplicațiile sau scenariile de utilizare.
Dacă alții cereau o rezoluție de 2560×1440 pixeli, acum poate realizează faptul că aceasta ar fi redundantă pe un display de 5 inci, în condițiile în care diferența este sesizabilă doar cu lupa.
Din punct de vedere al design-ului, acesta este subiectiv, iar capacul din spate este parcă mai prietenos cu palma utilizatorului, mai mult decât suprafața texturată a lui Galaxy Note 3. Este simpatică ideea de a îl oferi în mai multe culori, însă din nou pot fi subiectiv și eu când spun că doar cel pe albastru arată bine, restul parcă sunt dorințe mai puțin ascunse ale coreenilor, aș fi de părere că le-ar trebui mai mulți europeni și americani în echipa de design. Chiar și așa, succesul îl au asigurat când vine vorba unui upgrade de la seriile mai vechi.
Dacă merită sau nu trecerea de la Samsung Galaxy S4, asta rămâne de văzut, după ce vom avea și noi dispozitivul la test. Până atunci, trebuie menționat faptul că este la fel de subțire, la fel de ușor, însă puțin mai lung ca predecesorul.
Un video hands-on Samsung Galaxy S5 recomandăm la Dan Dragomir.