Robotul care înţelege „de vorbă bună”
Nu este greu să programezi un robot, mai greu este să-l faci să te înţeleagă atunci când îi dai o comandă.
Pentru ca roboţii să ne fie de un real ajutor în viaţa de zi cu zi, aceştia au nevoie de o doză solidă de inteligenţă artificială. Ca urmare, deşi creaţiile Honda ASIMO au devenit din ce în ce mai plauzibile în a recrea comportamentul uman, mai este o cale lungă până când un robot va putea să-ţi aducă o bere din frigider sau un borcan de castraveţi de pe balcon. Partea interesantă este că se lucrează intens şi în această direcţie.
Roboţii sunt învățați să interpreteze şi să execute comenzi exprimate în limbaj natural, în cadrul unui proiect condus de un grup de cercetători de la Universitatea Cornell. După cum se poate vedea şi în clipul de mai jos, este incredibil de greu pentru un robot să vă ofere o cupă de îngheţată. Întregul experiment s-a desfăşurat la Robot Learning Lab, iar coordonatorul proiectului poartă numele de Ashutosh Saxena.
Ca etape, înainte să scaneze întregul mediu înconjurător printr-o cameră 3D, robotul cu numele PR2 ascultă fluxul logic de idei al omului din faţa lui şi încearcă să desprindă din acele cuvinte comanda efectivă. Mai mult decât atât, încearcă să ,,deducă” etapele lipsă, din executarea comenzii, care nu au fost verbalizate.
Pentru ca acest robot în particular să atingă un asemenea nivel de inteligenţă, a trebui să înveţe un flux logic de activităţi asociate diverselor obiecte din casă. De exemplu, ştie că o tigaie este bună pentru a ţine diverse produse, iar în combinaţie cu un cuptor sau aragaz poate încălzi acele produse. Pe acest principiu, dacă îi ceri robotului apă caldă, va folosi uneltele necesare, inclusiv un cuptor cu microunde şi un pahar, pentru a-ţi oferi lichidul încălzit. Nici măcar nu este nevoie ca toate produsele şi aparatele implicate în ecuaţie să fie unele lângă altele.
Din punctul meu de vedere, această direcţie de dezvoltare a domeniului roboticii este cea mai importantă pe termen lung.