Noua lege a bloggerilor în Rusia aduce internetul în vizorul lui „Tătuca”
În mod cert, președintele rus Vladimir Putin nu se încurcă în banalități. În Rusia lui „Tătuca” Stalin, totul se centralizează, pe principiul „văd tot, știu tot” – noua lege a bloggerilor, aprobată în liniște zilele trecute, impune o limită liberei exprimări online.
Luni, președintele rus a semnat o nouă lege care aruncă lampa în ochii internetului. Practic, orice site cu un public de peste 3000 de vizitatori unici trebuie înregistrat ca „mass-media”, pentru a „garanta acuratețea informațiilor”.
„În principiu, anonimitatea este înșelătoare, întrucât implică intenția de a induce în eroare. Nu văd nici un motiv ca minciuna să fie ridicată la rang de virtute omenească și în nici un caz anonimitatea nu este o formă de înțelegere a libertății.” – Irina Yarovaya, președinte al Consilului pentru Securitate din Duma de Stat și șeful partidului Rusia Unită.
Evident, nici un cititor nu își dorește informații false sau care induc în eroare, însă tot ce nu se face într-un mod natural înseamnă că are un scop precis, nu-i așa?
Nimeni nu va avea dreptul la anonimitate online odată trecut pragul critic al popularității celor 3000 de vizitatori pe zi. În plus, site-urile sunt obligate să își stocheze bazele de date despre utilizatori din ultimele șase luni.
Și nu e tot! Intimitatea persoanelor devine garantată prin lege, fiind interzisă dezvăluirea datelor personale online. Această măsură vizează în mod direct împiedicarea unor incidente petrecute recent, prin care unii bloggeri opozanți au expus informații private, precum adrese, conturi secrete ale unor oficiali publici.
Legea intră în vigoare de la 1 august și în mod cert va îmbogăți Guvernul rus cu maaare volum de date despre utilizatori, în același timp reducând la tăcere site-urile de opoziție cu influență de masă. Promulgarea legii s-a făcut în aceeași zi în care Putin a stabilit că exprimarea obscenă și defăimătoare este interzisă în filme, piese de teatru, concerte, de la 1 iulie.
Companiile care sunt totuși active în Rusia, dar cu servere în afara ei, scapă momentan reglementării date de noua lege a bloggerilor, deși Putin vrea să impună în viitor inclusiv transferarea serverelor pe plan local. Dacă Facebook și Twitter, de exemplu, stau bine în afara Rusiei, Google din câte știu că are deja un server acolo.
Evident, vor exista și penalizări ale celor care nu se conformează. O amendă de la 1000 la 6100 euro (50.000 – 300.000 ruble rusești) poate fi insignifiantă pentru giganți precum Google, dar cu siguranță ar putea îngropa site-uri mici. Oricum, se poate ajunge și mai departe, la interzicerea sau la punerea sub filtru direct a unui website, ceea ce ar afecta în mod direct un Google sau YouTube.
Se știe că Putin asociază internetul cu SUA, prin declarația recentă despre world wide web ca proiect CIA.
Online-ul, în cenzură extinsă
Tancurile aruncate asupra mediului virtual nu reprezintă o premieră cu Rusia, sunt cunoscute acțiuni ale guvernelor China, Pakistan, Turcia, Iran.
China are deja o experiență îndelungată în această zonă, cu tehnologii sofisticate, bine puse la punct, de filtrare a online-ului. Acolo, au fost blocate toate site-urile de socializare mari din Vest, inclusiv Facebook, Twitter, YouTube, Google. Propriul site social, Weibo, evaluat la 3,6 miliarde de dolari anul acesta, este supus unei cenzuri drastice.
Și Turcia a impus restricționări pentru Twitter și YouTube, anul acesta, în urma unui scandal de corupție. Între timp, chiar dacă YouTube este în continuare website non grata, serviciul Twitter a fost fost restaurat.
Guvernul din Venezuela a blocat și el o serie de site-uri și imagini online, din Twitter, în luna februarie, în timpul unor proteste. Pakistan se spune că, de asemenea, a pus sub interdicție între 20.000 și 40.000 de site-uri în ultimii ani, inclusiv YouTube și Facebook, temporar, pe motiv că aduc jigniri musulmanilor.