20 feb. 2014 | 16:00

MWC 2014, un eveniment care promite să ne surprindă

ACTUALITATE
MWC 2014, un eveniment care promite să ne surprindă

Mai sunt doar câteva zile până la Mobile World Congress sau MWC 2014, un eveniment care va include cele mai importante lansări la capitolul mobile.

Mobile World Congress 2014 Eveniment mwc 2014

În domeniul tehnologiei mobile, smartphone-uri, tablete şi, mai recent, smartwatch-uri, târgul internaţional programat pentru ultimele zile ale lunii februarie este unul dintre cele mai importante.

MWC 2014 nu numai că va include lansări ale giganţilor din IT, dar va funcţiona şi ca un preview pentru curentul general ce urmează să evolueze pe parcursul întregului an. Abia acum vom afla, de exemplu, dacă cele mai performante telefoane din 2014 vor face la unison saltul la o rezoluţie nativă 2K (2560 x 1440), lăsând panourile Full HD dedicate aparatelor mainstream. Au existat deja câteva promisiuni în această direcţie şi rămâne să vedem dacă lupta pentru cea mai mare densitate de pixeli se va acutiza în 2014.

În plus, vom vedea dacă, prin intermediul unor noi intraţi în cursă, smartwatch-urile vor deveni subit mult mai fiabile, încărcate de funcţii utile, dar, în acelaşi timp, oferind o autonomie de invidiat. După lungi amânări, tot acum s-ar putea să vedem introducerea unor noi platforme în acest spaţiu dominat de Android, iOS şi, din ce în ce mai mult, Windows Phone. Un alt subiect la modă ar putea consta în metode de plată mult mai inteligente, altfel nu-mi explic de ce Visa şi Mastercard au planificate conferinţe la MWC 2014.

Pentru un preview al lansărilor de anul acesta, mai jos vom detalia câteva posibile gadget-uri cu care companii precum Samsung, Nokia, Sony, HTC, LG, Huawei sau ZTE vor încerca să ne câştige atenţia şi, în câteva săptămâni sau luni, finanţele. Având în vedere că multe dintre aparatele ce vor fi anunţate nu ajung instantaneu în magazine, puteţi începe să strângeţi bani…

samung galaxy_s5_expected_moveplayer

Samsung

Anul acesta, în jurul datelor în care se va desfăşura MWC 2014, câteva companii vor avea conferinţe pentru care au trimis deja invitaţii. Pornind de la această premisă, e foarte probabil ca Samsung, Nokia, LG şi HTC să-şi lanseze noi vârfuri de gamă cu care să se mândrească pentru cea mai mare parte a anului. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să creeze mai mult interes decât Samsung. Gigantul sud coreean are planificat pe 24 februarie evenimentul Unpacked 5, făcând probabil referinţă la noul său vârf de gamă.

Dacă ar fi să ne luăm după zvonurile din ultima perioadă, are mari şanse să fie primul telefon al companiei cu un display QHD de 5,25 inci cu o rezoluţie de 2560 x 1600. Un procesor pe 64 de biţi,  o cameră de 16 megapixeli şi o metodă futuristă de autentificare, gen scanner de iris, sunt de asemenea foarte probabile.

este un alt aparat posibil să-şi facă apariţia la MWC 2014, în două variante, una mai accesibilă propulsată de un quad core la 1,6 GHz şi o a doua ce foloseşte un hexa-core (2 core-uri Cortex A15 la 1,7GHz şi 4 core-uri Cortex A7 la 1,3 GHz). Gama Neo promite să includă variante mai ieftine de Note 3 cu un display de 5,7 inci.

O aură de mister gravitează şi în jurul sistemului de operare Tizen deţinut de Samsung, iar MWC-ul s-ar putea să reprezinte contextul perfect pentru a vedea câteva telefoane anunţate cu noua platformă.

lg-g2-mini-mwc

LG

După o colaborare foarte profitabilă cu Google manifestată prin terminalele Nexus 4 şi Nexus 5, LG va veni la MWC 2014 cu propriul său vârf de gamă sau măcar cu un phablet performant.

G Pro 2 este succesorului phabletului şi, cu toate că a avut deja parte de o lansare restrânsă în Coreea, presa mondială se va juca cu el pentru prima oară la Barcelona. Acesta vine cu un display Full HD de 5,9 inci, un procesor Snapdragon 800 tactat la 2,6 GHz şi o cameră de 13 megapixeli capabilă să filmeze nativ la rezoluţie 4K şi în slow motion.

Nu este exclus nici ca G3 să-şi facă apariţia la târgul internaţional. Din păcate, e foarte probabil ca LG să mai amâne acea lansare pentru a nu umbri interesul pentru G Pro 2.

Nokia

După mai mulţi ani în care Windows Phone a devenit pur şi simplu sinonim cu Nokia, 2014 pare a fi anul în care compania finlandeză îşi va deschide porţile pentru Android. Deşi coincidenţa face ca în următoarele luni să se finalizeze achiziţia gigantului de către Microsoft, este aproape indubitabil că va fi lansat la MWC. Un terminal adresat segmentului buget, Nokia X, un alt nume vehiculat pentru Normandy, va rula o versiune de Android modificată semnificativ. Va avea un procesor Qualcomm Snapdragon S4, 512MB RAM, o memorie internă de 8GB şi o cameră de 3 megapixeli.

Pe segmentul high end, Nokia ne pregăteşte un Lumia 1820 şi un Lumia 2020. Acesta din urmă s-ar putea să fie de fapt o tabletă de 8 inci. Lumia 1820 se zvoneşte a fi un vârf de gamă cu un display 2K de 5,2 inci, 3GB RAM şi o cameră revoluţionară, similară ca funcţionalitate cu Lytro.

În cazul în care sunteţi extrem de curioşi de schimbările introduse de Microsoft în Windows Phone 8.1, standul Nokia de la MWC este cel mai potrivit loc pentru a vedea întâia oară noul sistem de operare preinstalat pe vreun aparat.

htc-m8-press-render

HTC

Deşi pare incredibil, având în vedere terminalele din ce în ce mai atractive, HTC continuă să meargă în sus doar la capitolul pierderi. La MWC, sperăm cu toţi să vedem , victima unui număr parcă infinit de zvonuri şi noul vârf de gamă la companiei. Dacă se confirmă, M8 ar trebui să vină cu un display Full HD de 5 inci, un quad core Snapdragon 800, Android 4.4 şi Beats Audio.

Mi-e teamă însă că va trebui să ne mulţumim cu un gadget mainstream –  8. Vehiculat de câteva săptămâni, acesta este un phablet de 5,5 inci, cu o cameră principală de 13 megapixeli, o cameră frontală de 5 megapixeli şi un design curat, fără butoane pe partea din faţă a telefonului.

Sony

Gigantul japonez îşi dedică din ce în ce mai mult timp diviziei de mobile, mai ales acum, când s-a confirmat vânzarea familiei de sisteme Vaio. De la lansarea Z1 din septembrie 2013, actualul vârf de gamă al Sony, nu au trecut foarte multe luni, motiv pentru care nu sunt şanse foarte mari să vedem Z2-ul la MWC. Cu toate acestea, cei de la @evleaks s-au aruncat la mai multe afirmaţii în ultimele săptămâni pe marginea aparatului, iar Sony are mari şanse să câştige atenţia presei dacă va anunţa un nou smartphone high end.

În schimb, vizavi de tablete, este aproape sigur că o nouă generaţie de Xperia Tablet îşi va face apariţia la MWC 2014. Aceasta va avea acelaşi ecran impresionat Full HD de 10 inci, un Qualcomm Snapdragon 800 tactat la 2,3 GHz, 3GB RAM şi Android 4.4 KitKat preinstalat. se mândrea ca fiind cea mai subţire tabletă la începutul lui 2013, iar dacă grosimea de 6,4 milimetri se confirmă pentru Z2, este loc din nou pentru superlative.

zte-flash

ZTE

Chiar dacă una dintre cele mai importante companii asiatice are o poziţie confortabilă în China, este foarte probabil ca să încerce să câştige o cotă semnificativă şi din piaţa telefoanelor din Europa şi SUA.

La MWC 2014, chinezii vor încerca să ne încânte, în egală măsură, cu aparate ce rulează Android şi cea mai recentă versiune Firefox OS.

ZTE Grand Memo II LTE va fi un phablet de 6 inci ce va rula Android şi va fi compatibil cu cea mai nouă generaţie de comunicaţii 4G LTE. ZTE Open C, un urmaş pentru aparatul lansat anul trecut la MWC, va rula noul Firefox OS 1.3, ce va fi mascat de o interfaţă proprietară intitulată MiFavor 2.3.

Gadgeturi purtabile

Deşi nu sună la fel de bine în română precum „wearable gadgets”, acest tip de aparate este foarte la modă în ultima perioadă, iar târgul de tehnologie de la Barcelona este mediul ideal pentru câteva lansări.

Având în vedere că Galaxy Gear nu a fost neapărat un succes, mai ales după standardele Samsung, gigantul sud-coreean ar putea anunţa săptămâna viitoare a doua generaţia a gadgetului. Acesta ar urma să aibă autonomie mult mai mare, un tracker GPS şi o compatibilitatea sporită cu un număr mult mai mare de aparate. S-a confirmat în numeroase rânduri că HTC şi Huawei lucrează de asemenea la propriile ceasuri inteligente. Cher Wang de la a afirmat pentru Bloomberg că un astfel de gadget se află deja în stadii avansate de dezvoltare.

În teorie, dacă cineva vrea să lanseze o alternativă decentă pentru Google Glass, acum ar fi momentul. Nu de alta, dar 2014 este anul în care ochelarii Google ar trebui să intre în comerţ şi, din acel moment, pasionaţii acestui tip de aparate deja se vor fi aruncat la achiziţii. Opinia mea este că nu vom vedea astfel creaţii la MWC, dar m-aş bucura să mă înşel.

Google-Nexus-Smartwatch

Cine lipseşte de la MWC 2014?

Pentru simplul fapt că nu vrea să împartă nici o scenă, cu nimeni, niciodată, Apple va lipsi şi anul acesta de la Mobile World Congress.

Al doilea absent important este BlackBerry. În primul rând, compania canadiană speră să câştige prin alte metode interesul publicului, prin câteva evenimente mai mici răspândite pe mapamond. În al doilea rând, majoritatea terminalelor sale actuale deja sunt considerate eşecuri de piaţă, iar zvonurile confirmă luna aprilie pentru noi aparate create de fosta RIM.

Partea bună? Playtech.ro nu va lipsi de la MWC 2014 :). Acesta este al doilea an consecutiv în care publicația noastră este unicul partener media oficial din România pentru Mobile World Congress. Ca urmare, vom fi la faţa locului, vom avea imagini cu cele mai noi gadget-uri şi vă vom ţine informaţi pe toată perioada evenimentului. Personal, sunt foarte optimist că lansările din următoarea săptămână ne vor acutiza apetitul pentru tehnologie mobilă.

MWC 2014 playtech outro mobile world congress

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele