Microcomputerul Raspberry Pi e un succes imens
Proiectul Raspberry Pi a întrecut cele mai bune aşteptări ale producătorilor, ajungând 3,8 milioane de unităţi vândute până în prezent.
Deşi cele 3,8 milioane de unități vândute de Raspberry Pi nu se compară cu vânzările unui smartphone de ultimă generaţie, este impresionant atunci când punem în balanţă faptul că a debutat ca un proiect open-source al cărui scop de vânzări a fost de aproximativ 10.000 de unităţi.
În primul an au fost vândute un milion de computere Raspberry Pi, iar de atunci vânzările au tot crescut. Dintr-un proiect micuţ s-a transformat într-una din cele mai apreciate unelte pentru programare open-source şi a devenit baza pentru nenumărate proiecte amatoare pe Internet, relatează TechCrunch. Datorită structurii sale deschise către orice tip de aplicaţie, dar şi datorită preţului său extrem de mic de 35 de dolari, Raspberry Pi a adunat în jurul său o comunitate loială, dispusă să ajute programatorii începători.
Raspberry Pi și noutățile sale
După succesul primei versiuni, cei de la Pi Foundation au lansat în vara acestui an o nouă versiune, denumită B+. Aceast model nou a adus câteva îmbunătăţiri esenţiale, precum adăugarea mai multor porturi USB şi creşterea numărului de pinuri GPIO (general purpose in-out) pentru mai multă funcţionalitate. De asemenea, probabil cel mai interesant este faptul că preţul rămâne cel de 35 de dolari.
Proiectul Raspberry Pi a debutat în anul 2006, cu scopul de a oferi lumii un calculator uşor de programat la un preţ accesibil. Producătorii vorbesc despre lipsa instrucţiei în programare de nivel elementar chiar şi în domeniul informaticii. Acest proiect reprezintă încercarea lor de a corecta această tendinţă de îndepărtare a utilizatorilor de elementele care stau la baza informaticii. Tehnologia le-a permis în 2010 să producă în masă modelul Raspberry Pi, iar apoi a fost un succes în creștere.
Autor: Ștefan Luca