iOS 8 – Tot ce trebuie să știi despre noua versiune
Apple iOS 8 a fost lansat oficial miercuri seara. Îl ai pe dispozitive ca iPhone 6 și iPhone 5s, dar iOS 8 va veni și pe iPhone 4S. Iată tot ce ar trebui să știi despre noul sistem de operare, dacă merită să îl pui pe iPhone 4S și iPad 2 sau trebuie să mai aștepți. De asemenea, îți zicem care sunt cele mai importante noutăți.
Cea mai mare schimbare făcută de Apple în sistemul de operare a venit anul trecut, cu iOS 7. Designul a fost nou, animațiile noi, modul în care aplicațiile arată și acționează s-a schimbat. Acum, Apple iOS 8 nu se schimbă radical, ci ajunge la o uniformizare între noutate și utilitate. Așa cum iPhone 3GS cu iOS 3 rezolva multe probleme ale sistemului de operare, așa și iOS 8 cu iPhone 6.
Dispozitive compatibile cu iOS 8
Apple iOS 8 vine preinstalat pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Compatibilitatea însă nu se oprește aici. iOS 8 funcționează pe iPhone 4S, iPhone 5, 5c și iPhone 5s. De asemenea, iOS 8 este disponibil pe tabletele Apple începând cu iPad 2. Lista cuprinde, așadar, următoarele modele: iPad 2, iPad 3 și iPad 4 cu ecran Retina, iPad Air și iPad mini primul model și cel cu Retina. Ultima generație de iPod Touch va primi, de asemenea, iOS 8.
Citește și: iOS 8 pe iPhone – Primul contact cu noul sistem de operare de la Apple [VIDEO]
Bun, lista e mare și se poate să deții unul dintre aceste dispozitive. Există însă probleme majore de funcționare a iOS 8 pe iPhone 4S. ArsTechnica a analizat în amănunt sistemul de operare și a descoperit niște cifre întrucâtva îngrijorătoare. Aceștia sunt timpii de încărcare a aplicațiilor pe iPhone 4S sub iOS 7 și iOS 8.
După cum se vede din tabelul de mai sus, totul ia mai mult timp pe iPhone 4S cu iOS 8. Așa s-a întâmplat și în urmă cu un an, când Apple a lansat iOS 7 și pentru iPhone 4. iOS 8 probabil că va ajunge să ruleze decent și nu mai rău decât iOS 7, dar asta cu un viitor update. Este clar că Apple nu s-a preocupat de dispozitivele mai vechi, nu are un interes prea mare. Dacă ești dispus să aștepți puțin mai mult timp, poți face trecerea la iOS 8, dar e posibil ca timpul de încărcare să nu fie singura problemă.
Alte lipsuri mai sunt și pe celelalte dispozitive. Siri nu funcționează pe iPad 2, aplicația Health este doar pentru iPhone și iPod Touch, nu și iPad, iar măsurarea pașilor fără dispozitiv auxiliar poate fi realizată doar pe iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6 Plus. De asemenea, fotografierea în rafală, filmarea în slow-motion și alte funcționalități foto-video sunt disponibile doar pe iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Dacă folosești AirDrop, acest sistem de doar pentru iPhone 5 și mai noi, iPad 4 și mai noi și al doilea model de iPad mini.
Marile noutăți din iOS 8
Apple iOS 8, cum ziceam mai sus, înseamnă o uniformizare a ceea ce e nou și a ceea ce funcționează. Cele mai importante opt noutăți din iOS 8 sunt acestea: notificările au devenit mai bune și poți răspunde la mesaj direct din meniul dedicat și din lock screen; deasupra aplicațiilor deschise pe dispozitiv ai un câmp cu Favorites, de unde poți suna pe cineva sau trimite un mesaj fără a deschide o aplicație dedicată; aplicația de mail a devenit mai bună, inspirându-se de la Mailbox și altele similare, iar acum poți acționa mai eficient asupra mailurilor.
Cum poți marca mailurile în iOS 8
Minuum pe iOS 8
Aplicația Photos a devenit foarte bună, integrând unelte de procesare foto din iPhoto și de acum poți controla expunerea atunci când faci poze independent de blocarea focalizării. alte aplicații pot avea acces la meniul de sharing, fără să mai ai limitare la Mail, Message, Twitter, Facebook sau AirDrop, iar dezvoltatorii pot profita de acest acces.
Pentru prima dată după șapte ani, Apple prin iOS 8 permite accesul dezvoltatorilor la tastatură și deja sunt în App Store alternative precum Swype, Minuum, SwiftKey sau Fleksy; aceasta este o funcționalitate veche a Android, dar până în iOS 8 câmpul tastaturii a fost doar al Apple. Spotlight și Siri au devenit mai bune, prima căutând în conținutul de pe Wikipedia, din App Store, de pe web și nu numai, iar asistentul digital poate răspunde la comanda „Hey Siri“, așa cum Google a implementat de ceva timp în Google Now, și poate recunoaște melodii pe care le asculți – da, fix ca Shazam.
În final, poate cea mai utilă funcționalitate din iOS 8 se va dovedi Health Kit și tot ceea ce înseamnă acest domeniu. Practic, există o aplicație – Health – unde îți sunt aduse toate datele de monitorizare a sănătății, de la activitate fizică la puls, ce mănânci, care este nivelul greutății tale corporale și multe altele. Apple nu este prima companie care să treacă la așa ceva, Samsung are deja S Health, dar cu cât sunt mai mulți jucători, cu atât utilizatorii vor beneficia de pe urma unor astfel de noutăți.
De ce și când ar trebui să treci la iOS 8
Dacă ai iPhone 5 sau mai nou, ar trebui să alegi iOS 8 acum, când actualizarea este disponibilă. Ai pe Playtech o listă cu locuri de unde poți descărca iOS 8 sau poți să actualizezi direct din telefon. Fă backup documentelor și fișierelor pe care le ai pe dispozitiv în iCloud și iTunes. iOS 8 nu ți se va părea o schimbare atât de mare ca iOS 7, ci doar o uniformizare a utilității, designului și lipsurilor de până acum.
Dacă ai iPad 2 și iPhone 4s ar trebui să mai aștepți. Ceea ce trece acum drept iOS 8 este prima versiune stabilă, prima pe care Apple o publică oficial după câteva luni de testare publică prin dezvoltatori. iOS 8 ar putea deveni mai bun pentru dispozitive mai vechi, dar cu o actualizare viitoare. Deocamdată, iOS 7 este suficient de bun pentru cele două dispozitive și nu primești funcționalități fără de care nu poți trăi.
Ca în fiecare an, cel mai bun iOS merge cel mai bine cu cel mai bun smartphone. Eu am testat iOS 8 pe un iPhone 5 pus la dispoziție de Adonis Software (creatorii aplicației Watercolors), care deși are un hardware mai bun decât iPhone 4S și încă este demn de iOS 9, tot se simte ca un dispozitiv vechi de doi ani foarte bun la navigare prin mailuri, mesaje și poze, dar pentru ceva mai solicitant trebuie să îți rezervi mai multe secunde de așteptare. Desigur, poate ține și de o optimizare a iOS cu viitoare actualizări.
Photos poate fi un motiv pentru a trece la iOS 8. Ceea ce până acum era disponibil cu aplicații terțe a fost acum introdus în aplicația standard și este foarte bună. Poți regla luminozitatea, balansul de alb, filtrele aplicate și multe altele. Mai mult, poți îndrepta și tăia pozele foarte ușor.
Concluzii despre iOS 8
Spre deosebire de iOS 7, iOS 8 nu s-a schimbat semnificativ de la prima versiune de la WWDC până la Gold Master și cea finală. Noi am folosit iOS 8 la începutul lunii iunie și reluăm concluziile de atunci aici. iOS 8 se simte precum Windows Phone 8.1 sau precum Android Jelly Bean. Cel de dinaintea sa a făcut un salt imens înainte, iar acesta vine să niveleze lucrurile și să compenseze cu funcționalitățile.
„iOS 8 e o îmbunătățire pentru cei care au deja iPhone și iOS 7, dar nu este o revoluție. Aduce câteva din elementele de pe Android și din alte aplicații, dar le integrează destul de discret. Apple are o voce destul de clară, dar spune că vrea să facă lucrurile în stilul său propriu, nu altfel. Dacă aveți iPhone 5, 5s sau 5c, atunci iOS 8 e o opțiune care aduce câte ceva în plus. Relevant pentru români vor fi îmbunătățirile de la iMessage, tastatura care primește suport pentru terți, schimbările și simplificarea mail-ului și adăugarea de contacte relevante la dubla apăsarea a butonului central.
E mai bun decât Android? E diferit. Atât. Mai are nevoie și de integrarea în standard a altor browsere decât Safari și ar fi și mai bun. E mai bun decât Windows Phone? Da.“
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iOS 8 /”/]