05 iun. 2014 | 16:00

iOS 8 pe iPhone – Primul contact cu noul sistem de operare de la Apple [VIDEO]

ACTUALITATE
iOS 8 pe iPhone - Primul contact cu noul sistem de operare de la Apple [VIDEO]

Apple a prezentat iOS 8 la conferința WWDC 2014 de lunea aceasta. Playtech.ro a instalat sistemul de operare pe un iPhone 5 și vă prezentăm primele noastre impresii.

dsc_1620

Pentru Apple, iOS 8 e un pas mare, dar care putea fi făcut încă de anul trecut. De ce spunem asta? Multe funcții erau foarte accesibile, dar iOS 7 a fost o tranziție grafică mai mult. Funcționalităție sistemului de operare au fost cu adevărat îmbunătățite acum.

Apple a introdus o aplicație de monitorizat sănătatea, numită Health, a îmbunătățit Siri, a schimbat aplicația de mesagerie și alte funcții din cadrul telefonului.

Puteți să vedeți explicațiile noastre video în imaginile de mai jos. Textul detaliază prezentarea iOS 8 făcută de Playtech.ro. 

Filmare Răzvan Băltărețu

Mesageria îmbunătățită pe iOS 8

Apple s-a inspirat de la WhatsApp și a schimbat aplicația de mesagerie internă. iMessage, care trimite mesaje cu ajutorul conexiunii de internet, funcționează doar între utilizatorii Apple. Acum, aceștia pot să-și trimită și mesaje audio sau video, dar să stabilească și o limită de timp pentru stocarea mesajelor.

Lucrurile arată puțin mai dificil în realitate, iOS 8 beta având destule bug-uri.

dsc_1625

Am reușit să trimitem un mesaj audio, dar nu și unul video din simplul fapt că nu ne-am dat seama că trebuie să ne ducem în dreapta, la butonul care trimite fotografii și facem asta de acolo. Pe dispozitivele care au instalat încă iOS 7, mesajul multimedia se va vedea ca un fișier ce se poate deschide în player.

Am descoperit că s-ar fi putut să fi înțeles greșit ideea de distribuire a mesajelor timp de o oră inspirată din Snapchat. Aici cred că ne-a înșelat. Poți să-ți distribui localizarea cu alți utilizatori pe un timp limitat.

Concluzia după folosirea aplicației de mesagerie este că va fi bună pentru cei care comunică între ei prin iMessage, având mai multe funcții. Pentru cei care au mulți prieteni pe Android, atunci nu se va întâmpla nimic, va fi aceeași aplicație de mesagerie. Atenție la consumul de date. Între iPhone-iști, poate fi o ocazie de a nu mai folosi WhatsApp sau Viber. Nu am avut ocazia de a testa conectarea dintre telefon și laptop.

dsc_1624

Notificările și meniul principal

O altă schimbare adusă de Apple a fost la notificări și la meniul principal. Atunci când apăsăm de două ori butonul central pe un iDevice, ni se deschide un meniu de multitasking. Noi îi zicem de fapt un meniu prin care putem să trecem de la o aplicație la alta.

La acesta s-au adăugat contactele recente și cele favorite, prezente în partea superioară. Cu un singur tap pe un contact de acolo ni se deschide posibilitatea de a da un apel sau un mesaj.

dsc_1629

De asemenea, când primim un mesaj și telefonul este blocat, putem să răspundem direct din notificare. Cu un swipe în stânga, putem să marcăm mesajul ca citit sau să răspundem, fără să deblocăm ecranul.

În bara de notificări au fost câteva modificări – în viitor se vor putea introduce widget-uri create de către dezvoltatorii de aplicații. Sigur Apple putea să facă asta de la iOS 7, dat fiind că aplicația de Bursă e acolo, dar a amânat momentul. În bara de notificări vom putea vedea notițe din Evernote sau vom putea crea o notă în Google Drive. Momentan e inactivă, dar dezvoltatorii pot lucra pentru a face widget-urile pe Apple să devină reale.

Per total, notificările au devenit mai bune și mai inteligente, căci putem fi mai rapizi cu ajutorul lor, fără să deblocăm device-ul. Adăugarea contactelor recente la dubla apăsare e o idee discretă și bună. Nu e o revoluție, dar suntem mulțumiți.

dsc_1623

Health

Total inactivă acum în iOS 8, ea va fi dependentă de cei care dezvoltă aplicații. E un panou de control al sănătății noastre și am fost uimiți să vedem gradul de complexitate la care a fost dezvoltat. Practic, poate lua în considerare aproape orice lucru privește sănătatea noastră.

Începe cu datele de tipul grupa sanguină, dar ne putem introduce analize, date de nutriție și de fitness, alte probleme medicale. Acestea pot fi analizate de către un doctor, dar Health va mai fi limitată cel puțin pentru un an.

dsc_1633

Fără dezvoltatori interesați să conecteze aplicațiile și purtabilele la Health, aceasta rămâne un deșert. De asemenea, dacă doctorii nu vor primi o metodă ușoară prin care să se conecteze la aceasta, atunci nu există o relație serioasă între pacient și medic, prin iPhone. Apple a semnat un contract cu clinica Mayo din Statele Unite și americanii vor putea să-și facă un Health ID. Dar dacă opțiunea nu va fi extinsă, va rămâne doar bloatware ca pe Samsung.

Spotlight și Siri

Aceasta este opțiunea de căutare în interiorul telefonului. Până acum era destul de limitată, putând căuta contacte sau aplicații. Spotlight a devenit mai complexă, putând face căutări și pe internet sau Wikipedia, având asemenea integrare. Nu se compară cu Google Now, fiind statică și deloc inteligentă cu adevărat. Când mă refer la inteligență, vorbesc de o anumită proactivitate a unui feature, care să anticipe ceea ce dorim să facem.

Siri a fost dezvoltat și are suport pentru limbi noi, probabil va fi și româna, dar spre deosebire de alții, încercăm să nu ne hazardăm în presupuneri. Ce face Siri în iOS 8? Poate fi activat prin expresia “Hey Siri”. Dar dacă la conferința WWDC 2014 eu am înțeles că acest lucru se poate face destul de ușor, ca un “Ok Google”, în viața reală mi-am dat seama că Siri e cam dubios.

dsc_1638

Siri nu poate fi activat vocal decât atunci când telefonul este conectat la o sursă de energie, să zicem priză, calculator sau mașină. E practic o funcție de Bluetooth. În rest, putem comunica vocal cu el dacă activăm asta manual. Cu Siri mai putem identifica o melodie, prin integrarea Shazam.

Concluzii? Spotlight are nevoie să fie mai complex, iar Siri trebuie activat vocal (în română dacă se poate) fără ca telefonul să fie conectat la priză. Pentru că acum sunt funcții care zac nefolosite de cele mai multe ori, așa cum le vedem noi. Sperăm ca până la varianta finală a lui iOS 8, care va fi lansat pe piață, aceste lucruri să fie îmunătățite. Apple ne-a obișnuit cu update-uri regulate la versiunile pentru dezvoltatori.

Family Sharing

Putem să conectăm șase conturi ale celor din familie și putem avea un mai mare control asupra copiilor, dar putem trimite și mai ușor fotografii și videoclipuri. Acest lucru se întâmplă prin iCloud. Totul poate fi sincronizat între dispozitive și avem acces pe internet.

De asemenea, Family Sharing acordă un control parental foarte bun. Părinții pot ști atunci când copiii vor să instaleze aplicații plătite, căci primesc o notificare.

Putem contribui cu toții la un album de familie, conectat la iCloud. În plus, veți ști unde vă sunt copiii seara cu ajutorul funcției Find My iPhone.

dsc_1635

Mail-ul este inspirat de Mailbox

În aplicația de mail am văzut câteva opțiuni pe care le avem și în Mailbox, o aplicație terță. Astfel, cu un swipe spre stânga putem primi mai multe opțiuni, cum ar fi să ștergem, să arhivăm sau să marcăm mesajul ca citit.

De asemenea, aceste opțiuni au fost introduse și în bara de notificări, de unde putem marca un mesaj ca citit sau putem da un reply.

dsc_1622

Tastatura

A devenit mai bună, dar nu este ieșită din comun. Tastatura standard de pe iPhone învață din ceea ce scriem și ne dă sugestii. Lucrurile acestea se făceau și înainte. Marea veste este acceptarea tastaturilor terțe, cum ar fi Swype, SwiftKey, Flesky și altele. Vă recomandăm instalarea acelora.

dsc_1628

Concluzii despre iOS 8 la prima mână

Ceea ce am avut în mână în dimineața aceasta este o versiune beta a lui iOS 8. Are bug-uri și erori, de altfel s-a și restartat în timp ce butonam telefonul. De asemenea, Settings are tendința să se închidă de la sine fără niciun motiv.

Sunt multe de îmbunătățit la partea de stabilitate, dar Apple are timp până în toamnă. În mână iOS 8 e o îmbunătățire pentru cei care au deja iPhone și iOS 7, dar nu este o revoluție. Aduce câteva din elementele de pe Android și din alte aplicații, dar le integrează destul de discret. Apple are o voce destul de clară, dar spune că vrea să facă lucrurile în stilul său propriu, nu altfel.

Dacă aveți iPhone 5, 5s sau 5c, atunci iOS 8 e o opțiune care aduce câte ceva în plus. Relevant pentru români vor fi îmbunătățirile de la iMessage, tastatura care primește suport pentru terți, schimbările și simplificarea mail-ului și adăugarea de contacte relevante la dubla apăsarea a butonului central.  De asemenea, nu am putut testa conectarea între un telefon și un laptop.

Nu vom avea nevoie încă de Health, iar Siri poate fi un asistent în mașină, dacă primește suport pentru limba română.

E mai bun decât Android? E diferit. Atât. Mai are nevoie și de integrarea în standard a altor browsere decât Safari și ar fi și mai bun.

E mai bun decât Windows Phone? Da.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iOS 8 /”/]

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele