04 oct. 2014 | 15:06

Google oferă Android gratuit, dar Microsoft obține miliarde de pe urma lui

ACTUALITATE
Google oferă Android gratuit, dar Microsoft obține miliarde de pe urma lui

Microsoft face bani de pe urma Android și acesta nu mai e un secret. Acum apar informații cu privire la sumele obținute.

AndroidL-3170 google

Android a fost cumpărat și valorificat de Google, dar este în continuare o platformă gratuită. Dacă ești producător de telefoane și tablete și te poți lipsi de produsele Google (ex.: Play Store, Maps etc.), poți folosi Android după cum dorești. Însă deși este o platformă gratuită, Android s-a dovedit costisitoare pentru Samsung, după cum informează Recode.

Samsung nu a plătit către Microsoft o sumă de 6,9 milioane de dolari pe motiv că americanii au cumpărat Nokia și asta a încălcat termenii contractului dintre cele două companii. Microsoft i-a dat în judecată pe sud-coreeni și acum au apărut datele privind prețul plătit de Samsung pentru Android. În 2013, Samsung a plătit un miliard de dolari pentru a avea voie să vândă telefoane cu Android și să nu își facă griji cu privire la patente.

„După luni de negociezi intense, două dintre cele mai mari companii din lume, Samsung și Microsoft, au decis în 2011 să încheie un acord de licențiere a unor patente și unul secundar de colaborare. Acum, Samsung sugerează că Microsoft a încălcat acest din urmă acord“, a comunicat Microsoft.

Ceilalți producători se luptă pe piață, iar Microsoft face bani

De ce gratuitatea din Android costă atât de mult?

Microsoft folosește patente pe care le-a obținut în urma licitației de 4,5 miliarde de dolari a Rockstar Consortium, din care face parte. Atunci, portofoliul Nortel a ajuns la acest grup în care mai sunt implicate Apple, BlackBerry, Ericsson și Sony într-o încercare de a lupta cu rivali precum Google, Samsung sau Huawei. Conform Ministerului Chinez pentru Comerț (MCC), Microsoft deține circa 200 de patente necesare construirii unui dispozitiv cu Android.

Interesant aici e că doar Microsoft a avut răbdarea, interesul și resursele alocate pentru a trece prin toate patentele din Android și a decide care e al său și care nu. Sau pentru care are drepturi. Altfel spus, compania și-a asumat, iar chinezii au cerut astfel de dovezi pentru a fi siguri că nu se ajunge la un război al patentelor și mai acut acum de când Microsoft are Nokia și va dori să aibă succes cu această divizie.

MCC a publicat două liste de patente atribuite Microsoft. Cea mai mare cuprinde 310 astfel de produse (disponibilă aici), iar cea mică este redusă la puțin peste 100 (disponibilă aici). Lista mai mare este împărțită pe trei categorii după cum urmează: 73 de patente sunt „standard-esențiale“ și sunt implementate în smartphone-uri, alte 127 de patente susține Microsoft că sunt deja în Android și categoria non-SEP cuprinde 68 de cereri pentru diverse patente și 42 pe care le are deja.

Microsoft solicită, în general, între 5 și 10 dolari per dispozitiv cu Android de la producători precum HTC, Asus, Samsung, LG, Huawei și alții. Se ajunge însă la o sumă destul de mare. În cazul Samsung e de un miliard de dolari, dar alții vând mai puțin Aceste acorduri pe care le încheie americanii presupun că producătorii pot folosi Android, și implicit patentele cu probleme, iar Microsoft nu îi dă în judecată și cere daune imense, cum a făcut Apple cu Samsung.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele