22 oct. 2014 | 08:40

Google a înlocuit parola cu un stick USB marcând începutul unei noi ere

ACTUALITATE
Google a înlocuit parola cu un stick USB marcând începutul unei noi ere

Pentru a preveni pe cât posibil atacurile iniţiate de hackeri la adresa contului vostru Google, gigantul din Mountain View a introdus noi măsuri de securitate.

Google USB Authentification

sau ,,Two-step verification” face referire la un algoritm de autentificare pe diverse website-uri sau servicii online atât printr-o parolă statică, cât şi printr-un cod dinamic care se modifică în permanenţă şi pe care îl primiţi pe telefon prin SMS sau vă este generat de o aplicaţie de smartphone.

Deşi nu ne-am obişnuit cu toţii să folosim autentificarea în doi paşi pe serviciile care suportă această funcţie, este de apreciat efortul celor de la Google pe marginea amplificării securităţii website-urilor sale. Google oferă de mult timp posibilitatea de a primi o parolă unică prin SMS de fiecare dată când vreţi să vă autentificaţi pe un dispozitiv nou, de acum înainte vrea însă să apeleze la o metodă mult mai creativă pentru un rezultat similar. Este vorba un stick USB cu o cheie unică de securitate pe care îl veţi introduce într-un PC, Mac sau Chromebook pentru a vă accesa profilul de Google+, contul de Gmail sau YouTube.

, dar având în vedere că Google a confirmat oficial că a început implementarea ei la scară globală demonstrează că nu mai vorbim doar de un proiect. În ultima perioadă s-au investit resurse semnificative în această inovaţie, în parte şi din cauza atacurilor din ce în ce mai dese ale hackerilor asupra unor servicii online foarte populare, gen iCloud.

Respectivul stick USB nu trebuie achiziţionat de la Google. În schimb, trebuie să fie compatibil cu standardul de securitate Universal 2nd Factor sau U2F, dezvoltat de FIDO Alliance şi să găzduiască câteva fişiere specifice profilului vostru online. De asemenea, deşi vă scapă de introdus coduri, merită să aveţi în vedere că funcţionează doar în tandem cu browserul Chrome sau sistemul de operare Chrome OS – preinstalat pe Chromebook-uri. Un alt avantaj al acestui stick este că vă scapă de atacuri de tip phishing, verificând, înainte de a vă autentifica, dacă website-ul din faţa ochilor este cu adevărat un site Google sau doar o păcăleală.

Google USB key

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele