23 dec. 2014 | 11:20

Ce este drona și cum a putut înregistra accidentul SMURD

FEATURE
Ce este drona și cum a putut înregistra accidentul SMURD

Drona este un dispozitiv folosit în diverse scopuri, de la colectarea de informații de către armată la filmarea orașelor de la înălțime. Totuși, ce este drona și cum a ajuns aceasta atât de populară?

drona dji phantom 2 vision

Dacă te întrebi ce este drona, în primul rând trebuie să știi că aceasta nu este o creație a ultimilor doi-trei ani de când ai început să auzi despre cele comerciale și, eventual, de transportul cu drone. Drona este un UAV (n.r. – unmanned aerial vehicle, adică vehicul capabil să zboare pilotat sau nepilotat de către un om) și a pornit ca proiect al armatei.

Deși noi, oamenii obișnuiți, am început să folosim drone în ultimii ani, armatele lumii (mai ales cea a Statelor Unite ale Americii) au acces la ele de dinainte de anii 2000. Principalele lor utilități în armată sunt colectarea de informații și bombardarea anumitor puncte strategice, iar asta fără a risca viața vreunui soldat. Mai mult, cele responsabile de colectarea de informații sunt capabile de autonomii impresionante, fiind alimentate și cu energie solară. Totuși, aceste modele costă zeci de milioane de dolari.

drona armata sua

O dronă folosită de armata SUA în misiunile sale. FOTO Wikimedia Commons

Mult mai ieftine sunt dronele civile. Ele au intrat în atenția publicului pe măsură ce anumite companii au fabricat și le-au comercializat pentru uz civil. În 2014 însă au intrat în dezbaterea parlamentelor din anumite țări ale lumii pentru a le crea un cadru legislativ în care oamenii le pot folosi. Spre exemplu, în România un proiect de lege prevedea ca cele care filmează să nu mai zboare fără aprobare. Nu s-a materializat acel plan, lovindu-se mai ales de opoziția proprietarilor care câștigă bani din videoclipurile realizate cu astfel de dispozitive. În SUA a fost fixat termenul de 30 septembrie 2015 pentru a întocmi legile potrivite. Acolo, companii precum Amazon vor să înceapă transportul cu așa echipamente.

Potrivit textului de lege din România apărut la începutul acestui an, la articolul 5 se face referire la dronele folosite de utilizatori pentru a filma sau fotografia de la câteva zeci de metri înălţime. „[Art. 5, litera b.; Prezentul ordin nu se aplică] aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă, sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană şi nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date“. Mai multe informații ai pe „Adevărul“ aici și aici.

Ce este drona?

Drona despre care se discută în cazul accidentului elicopterului SMURD este una de uz civil, capabilă să zboare câteva zeci de minute și este comandată de la distanță. Nu este dronă în sensul că poate zbura singură, iar o denumire mai potrivită este quadrocopter (are patru motoare). Astfel de drone sunt folosite pentru filmare și fotografiere de la înălțime și așa a fost cazul și celei care a înregistrat accidentul SMURD.

drona gopro

Cele mai eficiente drone sunt cele de câteva mii de euro, cu autonomie de aproape 30 de minute (sau mai mare), controlate printr-o telecomandă specială. Toate sunt dotate cu giroscop și conectate la sistemul GPS pentru a se putea poziționa în raport cu traiectoria lor și poziția pilotului și înregistra traseul pe care navighează, dar cele scumpe pot căra greutăți mai mari și le poți monta echipamente foto-video mai bune. De asemenea, cele scumpe sunt, de regulă, construită cu un șasiu mai rezistent la vânt și intemperii.

Claboo Media, compania a cărei dronă a înregistrat accidentul SMURD, folosește dronele pentru filmări aeriene, pentru evenimente și pentru orice alte situații în care nu poți închiria un elicopter și să filmezi de la înălțime. Pe o dronă pot fi montate camere de acțiune, cele mai populare fiind cele GoPro, dar și DSLR-uri cu obiective speciale pentru sistemul montat pe dronă. Unele modele vin deja cu cameră montată.

Ce tip de dronă a filmat accidentul SMURD?

Claboo Media a folosit o DJI Phantom 2 Vision, capabilă să înregistreze full HD și să realizeze fotografii în format RAW sau JPG. Camera foto are o rezoluție de 14 megapixeli, drona cântărește 1,1 kilograme și o baterie de 5.200 mAh. Telecomanda prin care o controlezi folosește patru baterii de tip AA și pilotul poate comunica cu drona pe o distanță de aproximativ 300 de metri în câmp deschis.

drona dji phantom app

Drona poate fi supervizată și prin aplicații de Android sau iOS și poate fi controlată astfel poziția camerei. Are un preț de aproximativ 3.000 de lei, dar poate urca în funcție de camera video pe care o montezi pe ea și de stabilizatorul de imagine dedicat camerei.

Totuși, interesul pentru recuperarea dronei nu era doar în videoclipul realizat, ci în datele suplimentare, cum ar fi localizarea dispozitivului, distanța între mal și elicopterul prăbușit, ora la care a realizat videoclipul și poziția echipelor de intervenție relativ la elicopter.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele