26 oct. 2014 | 17:00

Camere mirrorless Sony, Olympus și Fujifilm: tot ce trebuie să știi despre ele și la ce îți vor fi utile

FEATURE
Camere mirrorless Sony, Olympus și Fujifilm: tot ce trebuie să știi despre ele și la ce îți vor fi utile

Am testat în emisiunea PLAYTECH trei camere mirrorless reprezentând trei producători diferiți și trei sisteme diferite. E vorba de produse Sony, Fujifilm și Olympus. Iată ce trebuie să știi despre aceste produse și dacă îți vor fi ție utile.

Camere foto mirrorless Sony A6000, Fujifilm X-E2, Olympus OM-D E-M10 (1)

Aceste camere mirrorless sunt caracterizate prin, după cum le spune numele, lipsa oglinzii prezentă la sistemele SLR și prin dimensiuni mai reduse. Sony, Panasonic, Fujifilm și Olympus sunt cele mai puternice companii în această zonă. Fiecare se identifică prin alte atuuri, iar noi am ajuns să testăm un Fujifilm X-E2, un Sony Alpha A6000 și un Olympus OM-D E-M10.

Trebuie menționate următoarele diferențe. Sony și Fujifilm folosesc senzori de dimensiunea celor prezenți în DSLR-urile entry-level și mid-range, adică APS-C. Olympus și Panasonic folosesc micro four thirds, caracterizate printr-un senzor de dimensiuni mai mici. Nu voi discuta despre asta în articolul de față, dar Sony are și alternative cu senzor full frame: A7, A7r și A7s. Acestea sunt însă mai scumpe.

Sony Alpha A6000, Olympus OM-D E-M10 și Fujifilm X-E2 sunt la mijlocul seriilor mirrorless de la aceși producători, cu prețul începând de la 3.600 (A6000) până la 5.000 de lei (X-E2) plus obiectiv de kit. În ordinea prețului le voi detalia pe mai departe. Aparatele ne-au fost oferite de F64 și le poți găsi aici: Sony, Olympus și Fujifilm.

Introducere camere mirrorless: dotări tehnice importante

Sony Alpha A6000 are un senzor Exmor de 24 megapixeli, filmează full HD, are un sistem de focalizare hibrid și este unul dintre cele mai rapide din lume, iar valoarea ISO este între 100 și 25.600 cu o viteză maximă de declanșare de 1/4.000 sec. Are ecran rabatabil și vizor electronic.

Olympus OM-D EM-10 are un senzor de 16 megapixeli, filmează full HD, sistemul de focalizare se folosește de detectarea contrastului și valoarea ISO urcă până la 25.600 cu o viteză maximă de declanșare de 1/4.000 sec. Dacă te simți creativ, are 24 de moduri de scenă, dar efectul este aplicat doar pe fotografiile JPG. Ecranul este rabatabil și dispune de vizor electronic și bliț.

Fujifilm X-E2 are un senzor de 16 megapixeli, filmează full HD și valoarea ISO standard este până la 6.400, extinsă până la 25.600. Viteza de declanșare este similară celorlalte două aparate. Fujifilm se remarcă pe seria sa de aparate mirrorless prin modurile de simulare film, de la Provia până la monocrom. Aici se vede experiența companiei în producerea de film fotografic. Ecranul este fix, dar dispune de vizor electronic.

Camere foto mirrorless Sony A6000, Fujifilm X-E2, Olympus OM-D E-M10 (1)

Camere mirrorless, dincolo de dotări

Ce nu spun aceste dotări tehnice de mai sus este „cum ies pozele?“. Deși „pe hârtie“ poate sunt similare, fiecare senzor are particularitățile sale și minusurile sale. Întâi de toate trebuie să te gândești că toate aparatele de mai sus sunt cu obiective interschimbabile. Astfel, conform F64, pe Sony poți monta 56 de obiective plus alte 10 din seria full frame. Acestea nu sunt toate produse de Sony, ci și de companii precum Zeiss.

Pentru Fujifilm ai 35 de obiective, iar pentru Olympus (adică pentru montura micro four thirds) sunt disponibile 81 de obiective. Avantajul Olympus este parteneriatul cu Panasonic, crescând astfel gama de obiective. Nikon și Canon, companii populare în liga DSLR, stau destul de prost pe mirrorless cu 10, respectiv 13 obiective. Desigur, poți pune pe aparate mirrorless și alte obiective, folosind un adaptor, dar aici amintesc doar de cele „gata făcute“ pentru ele.

Sony Alpha A6000 pare un aparat gata pentru orice, cu obiectivele potrivite. Este foarte bun pe video, este bun în autofocalizare și este suficient de compact și de ușor pentru a-l lua peste tot cu tine. Practic, dintre cele trei, este cel mai bun și îl recomand mai ales dacă vrei să fotografiezi noaptea. Sony, cu tehnologia din mirrorless, reproduce într-un mod aparte lumina felinarelor de pe stradă, iar asta am remarcat cel mai bine la Alpha A7 în urmă cu un an. A6000 se descurcă la fel de bine. De asemenea, focalizează precis și foarte rapid.

Mostră foto din Sony Alpha A6000 - JPG, redimensionată cu o lățime de 1.200 pixeli.

Mostră foto din Sony Alpha A6000 – JPG, redimensionată cu o lățime de 1.200 pixeli.

Mostre foto camere mirrorless Sony si Fujifilm (2)

Mostră foto din Sony Alpha A6000 – JPG, redimensionată cu o lățime de 1.200 pixeli.

Olympus OM-D E-M10 este impresionant prin cât poți prelucra pozele în post-procesare pe formatul RAW. Poți scoate din umbră zonele pe care le credeai pierdute și asta fără să pierzi multe detalii. Dintre cele trei este cel mai bun la acest capitol, remarcându-se și prin calitatea construcției și sistemul de focalizare care își face bine treaba. Nu este însă la nivelul Sony, mai e loc de îmbunătățiri, dar compensează prin sistemul de stabilizare a imaginii. Totuși, în video nu excelează.

Spuneam mai sus de experiența Fujifilm în producția de film. Ei bine, se vede în culorile fiecărui aparat mirrorless pe care îl produce, iar X-E2 nu este o excepție. Pozele sunt, pur și simplu, cuceritoare. Cât timp ai suficientă lumină la dispoziție, Fujifilm mereu va avea acele culori specifice, foarte bune. Compania nu excelează prin sistemul de focalizare automată, iar la asta trebuie să ai grijă. Nu este cel mai rapid, nu se descurcă execrabil, dar necesită puțin timp de adaptare. De videoclipuri mai bine nu amintesc, funcționalitatea există doar pentru că este cerută, dar e clar că Fujifilm nu pe asta s-a concentrat.

Mostre foto camere mirrorless Sony si Fujifilm (6)

Mostră foto din Fujifilm X-E2 – JPG, redimensionată cu o lățime de 1.200 pixeli.

Mostre foto camere mirrorless Sony si Fujifilm (7)

Mostră foto din Fujifilm X-E2 – JPG, redimensionată cu o lățime de 1.200 pixeli.

De ce ai vrea să treci la camere mirrorless?

Nu este neapărat o trecere de tipul: renunț la acest sistem și trec la acesta. Dacă ești fotograf profesionist, ai ajuns să folosești foarte bine un sistem și doar câteva amănunte importante te-ar face să schimbi. Pentru cine sunt atunci aceste camere mirrorless?

Sunt pentru oamenii care trec de la compact la ceva mai bun și acestea sunt mai bune. Sunt mai portabile, mai ușor de folosit decât un DSLR și nici nu ieși atât de mult în evidență. Cu designul retro al Fujifilm și Olympus mai că pari un fotograf pe film. Apoi, aceste camere mirrorless sunt bune pentru a-ți suplimenta gama de produse DSLR pe care poate le ai. Pentru vacanțe sau poze de familie poate n-ai nevoie de o întreagă trusă pro și alegi un Sony, Olympus sau Fujifilm cu un obiectiv bun la toate. Transferi rapid pozele pe telefon și gata, le publici și online sau le stochezi în cloud.

Avantajele mirrorless sunt portabilitatea și conectivitatea. Dacă ai nevoie de cele două, atunci alegi așa ceva. Dacă treci de la aparat foto compact la mai bine, atunci alegi așa ceva. Cea mai bună alegere, prin raportul calitate și preț, este Sony Alpha A6000.

Camere foto mirrorless Sony A6000, Fujifilm X-E2, Olympus OM-D E-M10 (1)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele