29 mai 2012 | 20:58

Olympus OM-D E-M5 – Un mirrorless „asa cum trebuie”

ACTUALITATE
Olympus OM-D E-M5 - Un mirrorless

Olympus a lansat astazi la noi in tara, noul model de camera foto mirrorless OM-D E-M5, o camera foto care mi-a lasat o prima impresie absolut pozitiva.

Daca ar fi dupa mine cred ca as fi denumit-o OM-G 🙂 Probabil ca inca sunt destul de entuziasmat insa in cele cateva minute cat am tinut-o in mana mi-am adus aminte de vorbele D-lui Vlad Eftenie, cel care a prezentat capabilitatile aparatului. Acesta spunea ca in momentul in care a pus mana pe aparat si-a adus aminte de vremurile in care a inceput sa lucreze in aceasta bransa tot pe un dispozitiv al aceluiasi producator. Nici nu ma pot compara cu dansul insa stiu ca acum 5-6 ani cand am inceput sa fiu atras de acest domeniu, tot un aparat Olympus mi-a fost si ajutor, si bataie de cap, fiind destul de necunoscator in ceea ce priveste setarile acestuia. Si-a pastrat aceeasi sobrietate din punct de vedere al designului si de asemenea are aceeasi carcasa solida pe care mi-o aduc aminte. OM-D E-M5 vine in doua versiuni de culoare, negru si argintiu, si din cate am inteles de la product manager, al doilea este si mai cerut de catre cumparatori.

E-M5, pentru ca asta e de fapt numele aparatului face parte din seria Four Thirds a producatorului, si combina probabil cele mai bune aspecte ale ultimelor modele lansate pe piata de producator. Este considerata de unii chiar si mai buna decat E5, DSLR-ul de la Olympus oferind o compatibilitate mai buna cu accesorii si lentile si o versatilitate mai ridicata decat acesta. Cele mai importante specificatii sunt mentionate mai jos, am decis sa nu le pun pe toate, mai ales ca vor fi prezentate in cadrul review-ului pe care sper sa il avem in curand pe site.

  • Senzor 16MP MOS Four Thirds
  • Body compact si etans rezistent la apa si praf
  • Doua butoane tip jog-dial pentru control
  • Stabilizare a imaginii pe 5 axe
  • ISO maxim 25,600
  • 9 cadre pe secunda (4,2 cadre cu AF continuu)
  • Viewfinder electronic cu rezolutie 800×600 pixeli
  • Touchscreen VGA de 3 inci cu inclinare +80grade/-50 grade pe verticala
  • Procesor de imagine TruePic IV
  • Autofocus imbunatatit cu 3D Tracking

 

Din prezentarea celor cateva zeci (sau poate sute) de imagini vizionate la eveniment am reusit sa imi fac o impresie despre capabilitatile aparatului. Bineinteles ca acestea sunt direct proportionale cu pretul, care este de aproximativ 5000 Lei pentru Body si aproape 6000 Lei pentru Kit-ul ce include un obiectiv 12-50.

Avantajul acestui aparat este in primul rand compatibilitatea completa cu toate obiectivele din gama Olympus, chiar si cele vechi la care va gandeati ca trebuie sa renuntati. Inelele sunt de cea mai buna calitate, produse de Olympus si ofera suport si pentru Auto-Focus pentru obiectivele care au asa ceva. Exista de asemenea si un grip, la fel si el etansat foarte bine contra intemperiilor, care poate duce autonomia aparatului pana la 650 de cadre. Blitz-ul detasabil este inclus standard in pachetul aparatului indiferent ca este luat doar body-ul sau la kit cu obiectivul. Compatibilitatea cu blitz-urile Olympus este de asemenea ridicata.

Un al doilea motiv pentru care l-as recomanda, inafara de performantele acestuia este rezistenta fizica si la intemperii, am vazut destul de multi fotografi care nu stiau cum sa ascunda aparatul la primii stropi de ploaie. Ma intreb daca poate functiona si la temperaturi de iarna fara probleme.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Olympus E-M5 OM-D/”/]