22 mai 2013 | 14:00

Xbox One va rula trei sisteme de operare simultan

ACTUALITATE
Xbox One va rula trei sisteme de operare simultan

va avea o legatura speciala cu sistemul de operare Microsoft Windows, dar va avea si o parte dedicata pentru gaming.

xbox-os-600

Cu elemente de Windows 8, Windows RT, dar mai alex de XBOX, va incerca sa impace si capra si varza ruland trei sistem de operare dedicate, simultan.

Desi vor exista legaturi stranse si un mod inteligent de comunicare intre cele trei componente, pentru ca lucrurile sa se desfasoare fara nici un fel de probleme, Xbox One va avea grija sa separe partea de gaming si partea de divertisment online si televiziune.

In primul rand va exista un sistem de operare fundamental care va fi similar cu Windows RT si care va veni cu un ecran principal incarcat cu aplicatii si inspirat din interfata Metro. Prin intermediul acestuia veti putea rula aplicatii gen Skype sau IE, precum si orice alte aplicatii pe care le descarcati din magazinul Xbox Store. Cu scopul de a aloca resurse intr-un mod dinamic, cu radacini clare in Microsoft Hyper V, Microsoft a creat Xbox OS, o platforma care se autoapeleaza in momentul in care jucati un joc. E o legatura stransa intre conceptele de virtualizare pe care MS le cunoaste foarte bine si acest sistem de operare deoarece duce ideea de multitasking la cu totul alt nivel. Practic, inainte sa vedeti un joc pe ecran, cantitatea de memorie, resursele de procesare si spatiul de stocare sunt rezervate pentru jocul in care intrati. Cel de al treilea este sistemul de legatura dintre primele doua, acesta va  oferi o functionalitate gen PIP sau split screen cu tipuri diferite de continut. Aceasta separatie va oferi un confort deosebit mai ales dezvoltatorilor de jocuri care nu vor depinde niciodata de update-urile la sistemul de operare fundamental pe care Microsoft le va livra probabil la intervale regulate.

Pentru ca s-a discutat foarte mult de componenta de multitasking si de ferestrele care pot rula pe tot ecranul pe jumatate de ecran sau suprapuse peste altceva, mai exista un detaliu important in spatele acestei performante. Pentru ca tranzitia de la un stadiu al aplicatiei la altul sa se produca nestingherit, fiecare fereastra pe care o ,vedeti pe ecran la un moment dat, fie ca este o ferestra de browser sau una cu un joc, afiseaza independent continut la rezolutie 1080p. Chiar si daca folositi intrarea HDMI pentru a afisa continut de la o alta sursa, acel continut va putea fi afisat la rezolutie 1080p in fereastra, pe tot ecranul sau pe jumatate de ecran in timp ce pe cealalta bucata rulati cel mai noi Forza Motorsport.

Similaritatile cu Windows 8 sau Windows RT se vor opri la elemente de design si cateva elemente mai profunde de functionalitate. Din pacate, aplicatiile de pe Windows Store nu vor putea functiona pe Xbox One si invers. Dupa spusele unor oficiali ai companiei, o aplicatie de Windows poate rula cu o relativa usurinta pe Xbox daca a beneficiat de cateva modificari pe partea de programare. La un anumit nivel, doar dupa ce vom vedea un numar semnificativ de aplicatii terte in Xbox Store vom intelege cat de mare este accentul pus de Microsoft pe aceasta parte a experientei de utilizare a consolei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele