Samsung Galaxy S4 Zoom – „Am un telefon in camera foto” [REVIEW]
Galaxy S4 Zoom este probabil unul dintre cele mai interesante dispozitive de pe piata la momentul actual. Sincer, am avut o mica problema la incadrarea intr-una dintre categoriile standard de produse, insa am decis sa il tratez ca pe o camera foto. Desigur, vorbim in teorie de un smartphone cu camera foto, insa dimensiunile, design-ul si forma sa il arata mai mult o camera foto. Ideea producatorului a fost sa creeze o camera foto versatila care sa detina si functia de telefon, iar elementul care lipsea unei camere foto de calitate era, desigur, lentila.
Samsung a creat de asemenea putina confuzie pentru utilizatori, avand in vedere ca Galaxy S4 Zoom nu are prea multe in comun cu Galaxy S4, ci mai degraba cu Galaxy S4 Mini, de unde imprumuta atat rezolutia, cat si o mare parte din caracteristicile hardware. Daca pana acum produsele lor faceau parte din categoria Galaxy, acum vorbim de o nisare si mai mare, raportandu-ne mai mult la Galaxy S4.
Pe de alta parte, nici camera lui S4 Zoom nu este o compacta high-end si nu poate concura nici cu modelele de pe piata din aceeasi categorie de pret, iar asta se intampla pentru ca detine acelasi senzor de mici dimensiuni de pe un smartphone. In acest domeniu, marimea conteaza, atat la lentila, cat si la senzor, iar Galaxy S4 Zoom nu exceleaza decat la una dintre categorii.
Design
Am zis ca vom trata acest produs ca pe o camera foto. Din acest punct de vedere, nu imi place faptul ca nu detine nici o laterala dreapta si nu sta „in picioare”. Practic, singura pozitie in care gadget-ul este stabil pe masa este asezat pe display sau pe lentila. Apreciem existenta unui buton hardware pentru declansare si de asemenea a unui slot microSD extern cu acces facil, pentru cresterea capacitatii de stocare/fotografiere cu inca 64 GB.
Referitor la lentila, camera dispune de un flash, cu o putere decenta, de un senzor de focalizare si un microfon. Se observa in dreapta a lentilei o mica umflatura, care la camerele foto se afla in pozitia butonului pentru detasarea obiectivului. Nu stiu daca este vorba despre o carcasa folosita la alt dispozitiv Samsung, gen Galaxy Camera, sau producatorul se gandeste la extinderea conceptului pe viitor, oricum ar fi interesant de aflat.
Pe partea frontala, avem un ecran de 4,3 inci, la fel ca la Galaxy S4 Mini. Avem aceeasi dispunere a butoanelor de volum, power, si butonul hardware de pe fata telefonului/camerei foto. Butoanele Back si Menu sunt de tip tactil. Mai exista ceva asemanari din punct de vedere hardware, insa cam atat.
Specificatii
La acest capitol, vom face o mica alturare comparativa, dar nu cu Galaxy S4, ci cu varianta Mini, pentru a evidentia cat mai clar asemanarile si diferentele.
[table id=182 /]
Din punct de vedere al specificatiilor, diferentele sunt destul de clare. Procesorul si GPU-ul sunt altele decat cele folosite pentru S4 Mini, avem o conectivitate ceva mai redusa, fara NFC, iar acumulatorul lui Galaxy S4 Zoom este senificativ mai mare. Nu mai vorbim de greutatea dispozitivului, care este cu 101 grame mai mare decat a lui S4 mini. Dupa cum se poate observa, nici senzorul nu este mult mai generos ca dimensiune, in comparatie cu o camera compacta de exemplu, lasand loc pentru o interpretare normala, referitoare la cantitatea de lumina ce poate ajunge pe suprafata lui.
Obiectivul camerei este unul de 10x, echivalentul a 24-240 mm, cu stabilizare optica a imaginii. Camera detine functii de panorama, HDR sau geo-tagging folosind GPS-ul intern al telefonului. Inelul poate fi folosit atat pentru zoom, cat si pentru alegerea modului de fotografiere, in functie de aplicatia camerei foto. Pe obiectiv, exista un capac de plastic, bine gandit, care protejeaza lentila frontala de zgarieturi sau de murdarie.
Hardware-ul este putin mai slab decat la S4 Mini, dar pe buna dreptate, pentru reducerea costurilor de productie si, implicit, a pretului de vanzare. Cei 1,5 GB memorie RAM au fost pastrati, producatorul realizand ca sunt necesari pentru functionarea decenta a dispozitivului.
Display
Samsung Galaxy S4 Zoom detine acelasi display SuperAMOLED de 4,3 inci de pe S4 mini, cu aceeasi rezolutie de 540×960 pixeli.
Daca pentru telefon ar fi suficiente aceste specificatii, pentru o camera foto consider ca luminozitatea maxima este destul de mica. In cazul in care este folosita in lumina directa a soarelui, este destul de greu sa distingi incadrarea fotografiei pe care vrei sa o faci. Sunt multe camere foto compacte ce au rezolvat aceasta problema prin ridicarea contrastului in detrimentul unei afisari corecte a culorilor. Samsung probabil nu a vrut sa faca acest rabat la calitate, dar uitand poate ca utilizatorul final al acestui dispozitiv este prea putin interesat de acest aspect.
Camera Foto
Camera foto porneste atunci cand deschizi aplicatia din Android sau atunci cand tii apasat pe butonul hardware de declansare, timp de cateva secunde, cu display-ul pornit. Dupa cum am spus, inelul de pe obiectiv controleaza atat zoom-ul, cat si modurile de fotografiere, in functie de meniul in care va aflati in aplicatie. Interfata este aproape identica cu cea a oricarui telefon Samsung si detine o multime de optiuni, de la dezactivarea lampii de focalizare pana la oprirea zgomotului de shutter.
Exista modurile Smart, Auto, Manual, Program si Creative, moduri de fotografiere ce permit, in functie de capabilitatile utilizatorului, control chiar la nivelul timpului de expunere si la deschiderea diafragmei.
Pe timp de zi, ne putem astepta la fotografii destul de clare, cu un contrast puternic si un nivel relativ corect al culorilor.
Insa pe timp de noapte sau la interior, fara un trepied, flash si rabdare, atat din partea fotografului si al subiectului, nu poti realiza fotografii deosebite. Probabil cel mai bun element din aceasta discutie este zoom-ul optic. Poate m-am asteptat la mai mult din partea acestui dispozitiv, de aceea am fost putin dezamagit. Totusi, Galaxy Zoom face exact ceea ce spune: un zoom optic de 10x.
Dimensiunea fisierului este de aproximativ 5 MB, in functie de fotografie desigur, si cred ca va fi destul de costisitor sa urcati imaginile direct din aparat prin intermediul conexiunii 3G, daca nu aveti la dispozitie un plan ceva mai maricel de date.
Din punct de vedere al calitatii imaginii, nu ma pot plange, in principiu, insa la o examinare putin mai atenta de pe monitorul PC-ului se pot observa mici probleme de cromatica. Cel mai deranjant este lipsa definitiei, ceea ce indica un senzor de mici dimensiuni. Daca aberatiile minore de culoare tin mai mult de senzor, problemele de tip „flare”, adica acele pete de culoare rosiatice in lumina puternica sau de culoare albastra in imaginile cu multe reflexii, se datoreaza dimensiunii mari a obiectivului in comparatie cu cea a senzorului. As fi ales la constructie un obiectiv cu un diametru ceva mai redus, tocmai pentru a atenua aceste probleme.
Concluzii
Ca hardware, Galaxy S4 Zoom este bine echilibrat, procesorul face fata cu brio oricarei functii folosite. Comparat cu S4 Mini este insa ceva mai slab, la fel si GPU-ul, dovada ca dispozitivul nu a fost gandit pentru o utilizare intensiva ca smartphone.
Acumulatorul de 2330 mAh, mai mare ca la S4 Mini, este gandit pentru a acoperi necesitatea motorului de zoom al obiectivului. Practic, are aceeasi autonomie de o zi a unui smartphone obisnuit, folosit in conditii normale.
Apreciez ca Samsung face un pas inainte cu acest model, apreciez faptul ca este un hibrid destul de bine conceput, care m-a impresionat placut in multe situatii.
Pe de alta parte, nu pot considera ca este un produs premium, nu il pot lauda nici pentru partea de camera foto, nici pentru partea de smartphone. Nici una dintre ele nu este stralucita si nici una nu m-ar putea cnvinge ca am nevoie de acest gadget. Oricum, pentru un utilizator care si-a dorit un zoom pe telefon, este alegerea optima.
Multa lume il compara Galaxy S4 Zoom cu Nokia PureView, atat cu modelul 808, cat si cu Lumia 925 sau 1020. Totusi, este o comparatie inegala, desi aparent se situeaza in aceeasi clasa de dispozitive – smartphone cu o camera foto performanta. Samsung S4 Zoom are un obiectiv de invidiat, pe cand PureView are un senzor foarte performant. Poate aceste doua elemente impreuna ar realiza un dispozitiv cu adevarat performant, pana atunci, fiecare ramane unic in felul sau.
In concluzie, utilizatorilor care nu tin extrem de mult la calitatea imaginilor si care isi permit suma de 2055 lei il recomandam la mediadot.ro de unde l-am primit si noi pentru testare.