18 feb. 2013 | 08:00

RobotCar – Masinile autonome ar putea deveni mai accesibile

ACTUALITATE
RobotCar - Masinile autonome ar putea deveni mai accesibile

Un nou sistem creat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, RobotCar, ar putea sta la baza unor masini autonome accesibile.

RobotCar masina autonoma oxford

Masinile care se conduc singure continua sa para un concept rupt din filmele SF, indiferent cate va reusi Google sa puna pe strazile din SUA. Incercand sa desfiinteze acest mit, un grup de cercetatori de la Univesitatea Oxford sunt pe cale sa construiasca si sa perfectioneze un sistem mult mai ieftin decat cel folosit de Google.

Sistemul actual, implementat intr-un Nissan Leaf, pleaca de la o idee originala care nu-si propune sa inlocuiasca complet soferul ci doar in anumite momente sau dupa o anumita perioada de timp. Bazat pe o serie de senzori, sistemul construit in mare parte de profesorul Paul Newman, creeaza in timp real o imagine tridimensionala a mediului ambiant si o inregistreaza. In aceleasi timp, orice strada sau adresa pe care circula masina este comparata cu o imagine din memorie. In cazul in care se descopera similaritati semnificative si computerul simte ca ,,a mai fost pe acolo” ofera soferului optiunea sa preia controlul masinii. Dupa ce au testat cu succes sistemul pe drumuri private, creatorii asteapta aprobarea Departamentului de Transport din Regatul Unit pentru a initia experimente pe drumuri publice.

In ceea ce priveste pretul, in versiunea actuala costurile au fost de aproximativ 7750 dolari. Desi pare o suma destul de mare, mai ales cand se apropie de pretul unei masini, echipa de dezvoltatori spera in prima etapa sa coboare respectiva valoare undeva la 775 dolari. Pe termen lung, Paul Newman a afirmat ca o suta si cinci zeci de dolari este pretul tinta la care trage.

,,Serios, trebuie sa rezolvam provocarile ingineresti de a nu ne mai baza pe senzori scumpi, in schimb sa ne bazam pe senzori ieftini. Trebuie sa facem ceva inteligent cu informatiile provenite de la senzorii ieftini.”

Astfel si-a argumentat profesorul Newman pretul tinta ce la prima vedere poate fi considerat absurd. Ma uit la astfel de proiecte si ma gandesc la cati oameni ar fi dispusi sa investeasca si 8000 de dolari in sistemul de mai sus, doar pentru a se putea lauda ca masina lor din parcare se poate deplasa singura cativa kilometri, sau pentru a le fi de un real ajutor celor cu dizabilitati.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele