iPhone 5S – cele mai importante aspecte de utilizare [VIDEO]
Am revenit cu informatii mai detaliate despre „noua jucarie”, cu un preview iPhone 5S, asta dupa ce l-am butonat o vreme pentru a identifica diferentele mai subtile intre acesta si iPhone 5, desigur, prin amabilitatea www.qwerty.ro.
iPhone 5S este diferit, acolo unde conteaza. La prima vedere, la fel cum am mentionat si in Unboxing-ul video, din punct de vedere fizic este identic. Elementele cu care se diferentiaza fizic de iPhone 5 sunt butonul de Home, care acum detine integrat un senzor pentru amprenta, precum si camera foto, care detine acum doua LED-uri flash. Aici se opresc diferentele vizibile, de design.
Din punct de vedere hardware, este, dupa cum spune Apple, „mai puternic”, insa nu de doua ori, asa cum se obisnuia pana acum cu fiecare upgrade.
Procesorul noului iPhone este denumit generic A7, iar deosebirea majora fata de versiunea anterioara este arhitectura pe 64 biti, precum si o memorie de tip DDR3. Avantajul in performanta vine chiar de aici. O arhitectura pe 64 biti este net superioara uneia pe 32 biti, cel putin in cazul in care si sistemul de operare este compatibil, iar iOS 7 este.
iPhone 5S continua traditia legata de imbunatatirile aduse camerei foto pentru fiecare generatie. Are implicit o performanta mai buna in acest sens, datorita dimensiunii crescute a pixelilor de pe senzorul optic. Ca o comparatie, dimensiunea pixelilor se afla intre Samsung Galaxy S4, care are 13 Megapixeli, si HTC One, care detine 4 Megapixeli. Rezolutia maxima este tot de 8 Megapixeli, insa rezultatul este dat de imagini cu un zgomot mai redus in conditii de iluminare mai slaba.
Camera de pe iPhone 5S suporta de asemenea modul burst si poate realiza pana la 10 imagini pe secunda, pe partea de filmare fiind disponibila optiunea de a inregistra 120 cadre pe secunda. Un alt element ajutator este si flash-ul de tip dual prezent pe noul iPhone 5S. De ce sunt doua? Ei bine, sunt de temperaturi diferite de culoare, pentru a obtine o iluminare cat mai naturala a subiectului. Telefonul decide ce combinatie sa foloseasca atunci cand este folosit flash-ul. Tehnologia poarta numele de True Tone Flash.
Un alt element demn de discutat in acest preview iPhone 5S este senzorul optic pentru amprenta digitala, plasat chiar in cadrul butonului de Home. Nu este o revelatie, insa in mod sigur ajuta la deblocarea telefonului mult mai usor decat un cod de siguranta. In ultimii ani, am reusit sa evit cu succes laptopurile cu cititor de amprenta, mai ales pentru ca tehnologia este destul de lenta, iar citirea amprentei se poate dovedi uneori mai lunga decat introducerea parolei. Pe de alta parte, o parola din patru caractere este destul de usor de spart, iar una complexa este destul de enervant de scris.
Senzorul de la Apple este insa foarte rapid si ofera o cale de acces mai facila pentru deblocarea telefonului, precum si pentru introducerea parolei de la contul Apple atunci cand descarcam noi aplicatii din AppStore. Pentru a il folosi, pur si simplu trebuie tinut degetul pe butonul Home atunci cand dorim sa deblocam telefonul.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Iphone 5S Preview/”/]
Performanta, in timpul relativ scurt in care am lucrat cu telefonul, s-a dovedit superioara lui iPhone 5S. Avantajul se observa atat la rularea sistemului de operare, cat mai ales la aplicatiile care chiar necesita o putere mare de lucru – mentionam aici jocurile, care ruleaza semnificativ mai bine decat pe versiunea anterioara.
In alta ordine de idei, vom detalia in scurt timp arhitectura noului iPhone 5S intr-un review mai complex.