Nici muzica digitala cumparata legal nu poate fi revanduta
Pentru ca muzica in format digital nu mai este protejata prin DRM, un site credea ca este legal sa creeze o oportunitate pentru a-ti vinde achizitiile.
Un proces incheiat in acest weekend in SUA a stabilit un precedent important in ceea ce priveste comertul electronic de muzica in format digital. Un tribunal din districtul de sud din New York a stabilit ca fiind ilegala vanzarea de MP3-uri achizitionate in mod legal prin servicii gen iTunes. Pentru ca astfel de cazuri rareori vizeaza un individ, de cealalta parte a baricadei a fost ReDigi.com. Mai ramane acum ca judecatorul sa stabilieasca valoarea pagubelor financiare pe care Capitol Records rebuie sa o primeasca de la ReDigi.
Detaliind deznodamantul, tribunalul a stabilit, ca reproducerea de continut audio fara acordul explicit al detinatorului drepturilor de autor poate fi clasificata fara nici un fel de dubiu ca fiind piraterie. Aparent, este irelevant si daca un MP3 achizitionat legal exista intr-un singur exemplar pe toata perioada tranzactiei. Astfnel, si in cazul in care ati cumparat o melodie pe care o vindeti, si in acelasi timp o stergeti de pe propriul PC, tot piraterie se cheama si reprezinta incalcarea acelui Copyright Act.
Si cei de la ReDigi au avut un principiu destul de solid de aparare, chiar daca din pacate nu i-a salvat de pierderea procesului. Proprietarii au sperat ca ,,principiul primei vanzari” se va aplica si in cazul achizitiilor digitale. Respectivul principiu legal spune ca valoarea de copyright a unui bun este platita in momentul primei achizitii si nu conteaza de cate ori un produs se va revinde de catre primul client unor clienti ulteriori.
Doar timpul ne va arata daca aceasta victorie a industriei muzicale va fi folosita ca precedent in alte procese ulterioare.