19 sept. 2013 | 05:07

Nava Costa Concordia este ridicata din apa in time lapse [VIDEO]

ACTUALITATE
Nava Costa Concordia este ridicata din apa in time lapse [VIDEO]

Vasul Costa Concordia a fost ridicat zilele trecute, dupa aproximativ un an, in pozitie verticala, o

La momentul respectiv, a fost un scandal care s-a dezbatut intens in mass-media. Un vas de croaziera imens s-a scufundat din cauza faptului ca un capitan s-a apropiat prea mult de o plaja si a aproximat gresit adancimea apei. Naufragiul a avut drept consecinta pierderea a 32 de vieti.

Dupa un an de zile si lungi pregatiri, in urma unei proceduri care ar fi trebuit sa dureze 10-12 ore, vasul a fost ridicat zilele trecute in pozitie verticala dupa 19 ore. Pentru ca intreaga procedura sa fie posibila, vasul a fost intai tras in pozitia scufundat un pic mai aproape de tarm, unde au fost create niste schele subacvatice pe care sa se poata sprijini.

Tocmai pentru ca sistemul folosit a fost foarte lent si complex, este cea mai buna metoda pentru a vedea in doar 60 de secunde cum a reusit o echipa de experti sa incline cu 65 de grade vasul din imaginea de mai jos. Procedeul folosit poarta numele de parbuckling si a fost executat cu o asemenea precizie, incat seful serviciului de protectie civila italian a afirmat ca nava nu a fost atat de afectata pe cat s-ar fi crezut.

costa_concordia

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele