27 mart. 2013 | 09:00

EPSON WF-3530 – „Micul” robot de birou [REVIEW]

ACTUALITATE
EPSON WF-3530 -

EPSON WF-3530 Intro

Cand vine vorba de imprimante, EPSON nu face rabat la calitate. Experienta de utilizare reprezinta insa cu totul alt subiect de discutie. WF-3530 este produsul pe care il vom analiza in urmatorul review, si vom incerca sa punctam toate aspectele, atat cele negative cat si cele pozitive. Seria WorkForce contine produse cu un cost relativ mic de intretinere, si cu capabilitati extinse de conectare si functionare, fiind de altfel produse destinate utilizarii zi de zi. Asadar trebuie sa putem copia/scana/ printa rapid toate documentele necesare. Economia de spatiu a produsului nu mai este atat de importanta pe cat este economia de cerneala consumata. 

 

EPSON WF-3530 este o imprimanta destinata unui birou de mici dimensiuni. Totusi, spatiul destinat acesteia trebuie sa fie suficient de mare. Cel mai probabil isi va gasi locul pe o masa sau un dulapior separat unde va ramane pentru o perioada mai lunga. Acel spatiu trebuie sa aiba acces la o retea de tip LAN sau Wireless, si de preferat sa permita mutarea acesteia din cand in cand pentru a rezolva problemele de blocaj ale foilor. Partea din spate va fi accesata destul de des in acest sens.

Design si Constructie

EPSON WF-3530 (8)

Design-ul nu conteaza din punctul de vedere al unui manager de IT, cel putin nu atat de mult ca functionalitatea. Design-ul este insa elementul dupa care ne ghidam, de multe ori in mod inconstient, cand vine vorba de achizitionarea unui produs. Design-ul se aplica asadar si la produsele de genul celui pe care il vom prezenta aici. EPSON WF-3530 are un design practic, mai toate dispozitivele din aceasta categorie functionand dupa acelasi principiu.

In partea de sus avem scanner-ul cu modulul ADF pentru scanarea automata a mai multor documente, apoi pe partea frontala avem zona de control a imprimantei ce include un ecran LCD si toate butoanele de tip touch. Acesta reprezinta un avantaj din punct de vedere al ergonomiei, fiind usor de folosit, precum si din punct de vedere igienic, se poate curata usor dupa ce a fost folosit. Urmeaza zona de iesire pentru coala de hartie gata printata, precum si cele doua tavite de alimentare cu hartie goala, care pot suporta impreuna pana la 500 coli.

In partea stanga avem cititorul de carduri si un port pentru stick-uri USB. Cititorul suporta doar carduri de tip SD sau Memory Stick, iar respectiv USB-ul e compatibil cu functia Picture Bridge, putand imprima pozele, direct de pe o camera foto compatibila cu acest standard. Materialul folosit pentru carcasa imprimantei este la fel ca si celelalte modele sau ceilalti producatori, plastic, in cazul de fata fiind de culoare alba. Intr-adevar, arata destul de elegant, insa probabilitatea ca aceasta sa se murdareasca foarte repede este ridicata.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/EPSON WF-3530 Design/”/]

Specificatii

Cel mai simplu si mai relevant este tabelul de specificatii pe care il vom include si in acest review. Astfel se pot trece in revista rapid, caracteristicile complete ale imprimantei.

[table id=161 /]

Meniu si Functionalitate

 EPSON WF-3530 (37)

La EPSON WF-3530 meniul este destul de comun, cam asta ar insuma functionalitatea acestuia. Este insa un lucru bun, fiind foarte asemanator cu al seriei, si este usor de inteles. E drept ca de multi ani structura acestuia nu a fost modificata foarte mult, doar s-au adaugat ceva optiuni, multe dintre ele ajungand sa fie la nivel de manual de utilizare, adica nu vor fi accesate nici macar o data. Icoanele sunt intuitive si presupunem ca se va descurca aproape oricine este pus in situatia sa o foloseasca. Controlul este placut si responsiv chiar si cu degetele ude, iar ecranul este suficient de mare si bine iluminat in orice conditii. Partea interesanta este la capitolul conexiuni, imprimanta dispune atat de conexiune directa LAN si WiFi iar software-ul inclus isi face treaba foarte bine.

Recomand conectarea ei pe o retea Wireless pentru a scapa de bataile de cap cu instalarea unui cablu, astfel, orice colt al biroului poate fi ideal pentru pozitionarea acesteia. Este recomandata instalarea initiala prin cablu USB pentru a configura functiile software. Sistemul de operare o recunoaste rapid, indiferent ca este vorba de Windows sau Mac OSX, cel din urma avand ceva mici probleme la reconectare dupa oprirea completa a acesteia. Curios de altfel pentru ca OSX-ul este ceva mai stabil din acest punct de vedere, insa este posibil sa fie si in functie de router-ul folosit. Imprimanta se conecteaza la Router, insa softul de pe computer are nevoie de ceva mai mult timp, 1-2 minute pentru a o recunoaste.

EPSON WF-3530 (11)

La capitolul functionalitate sunt cateva elemente ce merita mentionate. In primul rand modulul de scanare este foarte simplu, nu permite agatarea paginilor cum se intampla in trecut la alte modele.

EPSON WF-3530 (15)

Zona de acces la cartuse si banda tractoare sunt bine dispuse si acoperite in unele zone cu burete pentru a nu permite depozitarea prafului. Astfel se mentine ideea ca ar avea nevoie de un service destul de rar.

EPSON WF-3530 (14)

Cartusele de cerneala sunt acoperite cu un capac pentru a nu permite nici aici depozitarea prafului, un element pe care ma astept sa il vad la cat mai multe imprimante, mai ales la cele destinate pentru acasa care sunt folosite probabil saptamanal, in cel mai bun caz.

EPSON WF-3530 (25)

Partea din spate, care se detaseaza, ofera o zona foarte larga pentru scoaterea hartiei in cazul in care s-a blocat, iar rotita ce are ca rol separarea paginilor este foarte solid construita, si pare ca nu va ceda atat de repede.

EPSON WF-3530 (24)

Modulul de curatare al zonei reziduale este mare, si permite la propriu introducerea mainii pentru a indeparta mizeria. Cutia de depozitare detine un burete cu densitate ridicata pentru a aduna resturile de cerneala din imprimanta.

EPSON WF-3530 (66)

Exista notatii foarte complexe pentru hartie si avertismente vizibile pentru agrafe si alte sisteme de prindere ale dosarelor ce pot afecta imprimanta.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/EPSON WF-3530 Meniu si Functionalitate/”/]

Performante si Deficiente

EPSON WF-3530 (35)

Ei bine testele de utilizare nu au foarte exhaustive. Am decis sa nu testam calitatea imaginilor printate cu ea, mai exact nici nu am printat imagini cu aceasta ci documente de birou. Am incercat intai printarea documentelor de tip draft, cu o acoperire mai redusa de cerneala, si am ajuns intr-adevar la cifra specificata de producator, aproximativ 36 ppm, atat pe monocrom cat si pe color. Desigur calitatea este mult redusa in acest caz.  In mod de printare normala EPSON WF-3530 si-a pastrat viteza specificata, chiar daca am incarcat mai mult pagina.

Ne-am orientat apoi pe rezistenta culorilor, am incercat sa stergem cu degetul anumite zone ale paginii imediat dupa printare si s-a dovedit ca cerneala este destul de rezistenta. Chiar si in momentul in care varsati sa zicem apa pe birou, cerneala nu se va dizolva in scurt timp iar datele nu vor fi pierdute. Culorile sunt bune, suficient de aprinse, insa nu merita mentionate atat de mult in cazul de fata, este un produs de business ce va printa mai mult monocrom. Probabil antetul va fi color.

Un element mi-a atras atentia, pe langa micile probleme de conectare cu softul pe Mac OSX, si acela legat de hartie. In momentul in care folosesti plicuri sau alte tipuri de hartie mai groasa de 80 gr/mp sunt sanse sa nu le ia in pozitia corecta. Pentru acestea este indicata prima tavita, cu toate ca, in mod logic, o rotatie la 180 de grade a hartiei este mai dificila decat una la 90 de grade. Problema majora in partea superioara o veti avea cu etichetele autoadezive, nu incercati asa ceva acasa 🙂 Sau va veti petrece timpul ca mine, dezlipind toate ramasitele din interiorul imprimantei. Prima tavita functioneaza bine si cu acestea.

Concluzii

EPSON WF-3530 (43)

EPSON WF-3530 este o imprimanta de calitate, gandita pentru a fi folosita zi de zi chiar si intr-un birou de dimensiuni medii, acolo unde desigur volumul de printare este de 12.000-15.000 pagini pe luna. Este o imprimanta ce raspunde rapid la toate comenzile date si este usor de folosit. Totusi, cele cateva mici probleme cu introducerea paginilor mai groase in partea de sus, nu sunt logice. In felul in care este construit mecanismul ar fi fost ideal pentru o coala de carton sa nu se roteasca atat de mult in imprimanta. Tin minte o parte din vechile modele de imprimante recomandau introducerea colii prin partea din spate, tocmai pentru a nu forta mecanismul.

Pe de alta parte exista ceva probleme din punct de vedere software/mecanica, la pornire m-am lovit de cateva ori de o eroare necunoscuta, pe care nu am reusit sa o gasesc pe nici un forum, nici macar mentionata. Posibil sa fi fost o eroare de sample si sper sa nu apara si la variantele din comert. Cert este ca dupa ce scoteam tavile de alimentare cu hartie si le bagam la loc, totul functiona asa cum era de asteptat. Acel senzor probabil ca detecta din nou tavile si permitea pornirea imprimantei.

Pretul este desigur un element decisiv, asadar cei doar 850 Lei pe care ii veti plati pentru acest produs, isi merita cu adevarat valoarea. La acest pret sunt putine modele cu acest dotari cu care concureaza, si acelea probabil sunt pe locurile inferioare. Cartusele sunt de doua capacitati, cu cea mai mica capacitate fiind posibila printarea a aproximativ 400 de pagini per culoare, adica in jur de 2400-2500 de pagini cu cele 4 cartuse mici. Cele mari permit printarea a pana la 4000 de pagini in regim normal.