29 dec. 2013 | 10:57

E-boda Rainbow V40 – accesibil, trainic şi ghiduş [REVIEW]

ACTUALITATE
E-boda Rainbow V40 - accesibil, trainic şi ghiduş [REVIEW]

Pentru a demonstra că nu ai nevoie de cel mai nou Galaxy S pentru a te bucura cum trebuie de ecosistemul Android, a lansat Rainbow V40.

REVIEW E-Boda dual-sim V40

E un smartphone ieftin. E atât de ieftin încât, în perioada sărbătorilor, 100 de euro sunt suficienţi pentru a-l cumpăra de pe . E mult mai ieftin decât orice alt smartphone am avut ocazia să folosesc în ultimii câţiva ani. Costă mai puţin de un sfert față de iPhone-ul lansat de Apple acum un an. Rainbow V40 este atât de ieftin, încât cei cu idei preconcepute vizavi de raportul preţ-performanţă ar fi tentaţi să-l treacă cu vederea. Dar tocmai la partea asta merită să fiți atenți.

fac o treabă incredibilă în a crea terminale accesibile. Este un lucru mare să vezi un smartphone lansat în 2013, cu specificaţii decente, care să nu te oblige să apelezi la subvenţiile oferite de operatorii de telefonie sau la un împrumut din bancă pentru a-l achiziţiona. Cu toate acestea, E-Boda, AllView, Evolio, InfoTouch şi, mai recent, Utok, cu toţii reuşesc să aducă o mostră de tehnologie avansată în mâinile unor utilizatorii care fie nu-şi permit să-şi cumpere un iPhone sau Galaxy S, fie nu vor să investească atât de mult într-un telefon de vorbit. Nu de alta, dar dacă vă uitaţi în magazinele operatorilor de telefonie autohtoni cea mai mare provocare constă în a găsi altceva decât un smartphone. Nu în ultimul rând, smartphone-uri precum E-Boda Rainbow V40 reprezintă soluţia perfecă pentru a ceda în faţa presiunii copilului, care îşi doreşte un telefon nou, fără a sparge o bancă. Scenariile sunt multiple, important este că există soluţii.

Spate smartphone dual-sim v40

Construcţie

Cum se întâmplă de obicei cu terminalele mai ieftine, Rainbow V40 nu este . Asta nu înseamnă însă că design-ul a fost neglijat sau că atenţia la detalii nu este evidentă. Are 125,3 x 65,5 x 12,3 milimetri şi 133 de grame. În momentul în care îl iei în mână, greutatea combinată cu diagonala de 4 inci a ecranului îţi conferă un sentiment de trăinicie. Este uşor de ţinut în mână, iar plasticul de pe spate, deşi este lucios, nu te face să-l scapi cu uşurinţă. Dacă ar fi să-l asociez cu un terminal existent, din câteva puncte de vedere mi se pare că este similar cu Google Nexus S, iar acesta este un compliment. La rândul său, terminalul celor de la Samsung, avea un panou de 4 inci cu o rezoluţie de 800 x 480 pixeli. În plus, marginile un pic curbate, par să se combine foarte bine cu ecranul şi partea din faţă, pentru a forma un tot unitar ce nu se dezmembrează după câteva cazături.

Partea din faţă integrează ecranul, cele trei butoane capacitive în partea de jos, gaura de la difuzor în partea de sus şi, în cazul modelului alb, trei buline negre pentru camera frontală, senzorul de proximitate şi cel de lumină ambientală. În cazul modelului negru, acestea pot fi trecute uşor cu vedere ca făcând parte din carcasă. Partea din spate nu ascunde altceva decât o cameră de cinci megapixeli cu bliţ. Deşi pe marginea superioară găsiţi portul microUSB şi ieşirea standard de căşti, ca o preferinţă personală mă încântă să fac încărcarea prin partea de jos a unui astfel de gadget. Pe lângă asta, există dock-uri audio cu microUSB în care ar părea un pic aiurea să-ţi conectezi smartphone-ul cu susul în jos. În jumătatea superioară a marginii din dreapta a aparatului găsiţi butonul pentru închiderea/pornirea lui E-Boda Rainbow. Pe marginea din stânga, uşor accesibile sunt butoanele de volum.

Baterie E-Boda v40 dual-sim

Specificaţii şi conţinut pachet

Creaţia celor de la E-Boda are la bază un procesor Mediatek dual core MT6572W tactat la 1,3 GHz şi un GPU deloc de neglijat MALI 400. Cantitatea de memorie RAM de 512 MB este destul de mică, dar e de aşteptat în această marjă de preţ şi în nouă din zece cazuri va fi suficientă. Memoria internă este de 4GB, dar prin intermediul cardurilor microSD poate beneficia de un salt de 32GB. Este compatibil cu toate frecvenţele GSM şi WCDMA de la noi şi poate face transfer de date pe HSDPA şi HSUPA.

Ca multe alte smartphone-uri autohtone, acesta este un dual SIM, fapt evident şi din imaginea de mai sus. Suportă două SIM-uri de dimensiuni clasice, deci nu trebuie să alergaţi după un microSIM sau nanoSIM pentru a-l folosi. Panoul de 4 inci folosit în acest caz este un TFT LCD cu o rezoluţie de 800 x 480 pixeli. Are Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n şi A-GPS. Pentru cei care preferă să se relaxeze cu această sursă de conţinut multimedia, Rainbow V40 are un modul Radio FM.

Este preinstalat cu Android 4.2 cu modificări minore faţă de interfaţa standard, vine cu Flash preinstalat şi nişte specificaţii destul de generoase vizavi de baterie. Pe site-ul producătorului sunt trecute 12 ore fără 8 minute de conversaţii 2G şi 9 ore şi 13 minute de conversaţii 3G. În pachet sunt incluse o pereche de câşti plasticoase cu microfon pe fir de o calitate îndoielnică, o lavetă din microfibră, un cablu microUSB pentru încărcare şi transfer de date şi încărcător de priză. Bateria inclusă, ce poate fi înlocuită cu uşurinţă, are o capacitate de 1600 mAh.

Continut cutie E-Boda v40

Performanţă

Ca de fiecare dată, am rulat pe telefonul proaspăt scos din cutie o sinteză de benchmark-uri pe care le puteţi descărca şi voi gratuit din Google Play pentru comparaţie. Printre acestea se numără AnTuTu Benchmark, AnTuTu 3DRating, Futuremark 3DMark, Quadrant Standard şi RealPi Benchmark. Înainte de a vă comunica rezultatele, aş vrea însă să insist pe impresia generală pe care v-o lasă aparatul. În definitiv, de cele mai multe ori nu vă jucaţi pe telefon şi nici nu rulaţi teste. Scenariile uzuale de utilizare implică vorbit la telefon, navigat pe internet, mesagerie instant (WhatsApp), serviciii VoIP (Skype, Viber), mail şi fotografii.

Ţin să menţionez că pe partea de captură nu s-a descurcat foarte bine, mai ales în condiţii de iluminare reduse, având probleme la focus şi balans de alb. În lumină naturală, ca orice alt smartphone recent, a generat rezultate mult mai spectaculoase şi încărcate de detalii.  În ceea ce priveşte utilizare obişnuită, timp de vreo două zile nu mi s-a blocat niciodată, paginile web s-au încărcat rapid în browserul nativ, iar animaţiile şi efectele de tranziţie specifice interfeţei nu au fost niciodată lente sau sacadate. Cu alte cuvinte, pentru un utilizator fără pretenţii remarcabile, s-a comportat perfect.

Intrari E-Boda v40

In AnTuTu Benchmark am obtinut 11014 de puncte, defalcat pe Multitask – 2113, Dalvik – 912, CPU Integer – 992, CPU Float – 676, RAM Operation – 596, RAM Speed – 721, 2D Graphics – 532, 3D Graphics – 3205, Database IO – 510, Storage I/O – 862. Ca sa va faceti o idee legata de performanta acestei tablete, in modulul de comparatie din AnTuTu, scorurile au fost similare cu cele obtinute de un Galaxy S2. In AnTuTU 3DRating scorul a fost de 2206 de puncte. In solutia cross-platform a celor de la Futuremark am rulat testul standard Ice Storm si rezultatul a fost de 1887 puncte, calculat din Graphics Score – 1668 si Physics Score 3526 punte. În testul un pic mai pretenţios, Ice Storm Extreme, scorul a scăzut semnificativ până la 938 cu 774 pentru Graphics şi 3629 Physics. In RealPi a durat 33,56 de secunde pana mi-a calculat un un milion de zecimale pentru Pi. In Quadrant Standard, scorul final a fost de 3403 de puncte cu 6946 pentru CPU, 3418 pentru memorie, 4343 pentru I/O, 410 pentru performanta 2D si 1900 pentru 3D.

Autonomia poate fi considerată un punct forte al aparatului. Aceasta este rezultatul bateriei puternice şi al procesorului nu foarte sprinten. Ca de obicei, am pus luminozitatea ecranului la 30%, am folosit o aplicatie precum Keep Screen On pentru a preveni intrarea in Stand By si am rulat un script in browser-ul implicit care imi reincarca aceeasi pagina web complexa cu continut variat, Flash şi HTML5, la fiecare 30 de secunde. Rezultatul final a fost de 8 ore şi 27 de minute, destul de aproape de valoare dată de producător pentru conversaţiile realizate pe o conexiune 3G.

Camera frontala E-Boda v40

Concluzie

E-Boda Rainbow V40 costă în această perioadă 450 de lei cu reducere, pentru un pachet care include şi încărcător auto, în timp ce preţul obişnuit este de 500 de lei. În contextul în care ne referim la un aparat atât de ieftin, cel mai bun calificativ pentru impresia pe care mi-a lăsat-o este uimitoare. Se mişcă bine, este atât de simplu. Nu vă puteţi juca cele mai noi jocuri pe el în condiţii remarcabile, iar fotografiile realizate nu sunt nici pe departe demne de tipărit pe hârtie. Cu toate acestea, restul abilităţilor sale sunt pe aceeaşi linie cu orice alt Android pe care l-am testat în ultimii ani.

De cele mai multe ori, astfel de aparate promovate ca fiind accesibile te invită din start la compromisuri. Te aştepţi, când îl cumperi, ca diferenţa de bani până la un smartphone de vârf să se reflecte în frustrare, nervi consumaţi şi răbdare întinsă la maxim. Nu este cazul aici.

Cei de la E-Boda au calculat foarte bine o medie în cazul Rainbow V40 între performanţă, preţ şi funcţii care nu sunt atât de importante. Din punctul meu de vedere, ar fi drăguţ să ai o cameră incredibilă, o boxă perfectă pentru ambianţă şi o consolă de gaming, toate ascunse în telefonul din buzunar. Chiar dacă nu ai parte de toate aceste elemente aici, există multe alte puncte forte cu care compensează prin performanţă şi fluiditate: browser-ul de internet, clientul de mail, funcţia de telefon, suita office inclusă şi altele. Una peste alta, reprezintă o achiziţie pe care o recomand.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele