06 mart. 2013 | 00:01

AOC i2757Fm – un monitor prezentabil cu MHL integrat [REVIEW]

ACTUALITATE
AOC i2757Fm - un monitor prezentabil cu MHL integrat [REVIEW]

Cu un design borderless, o diagonala de 27 inci, un panou IPS si o rezolutie Full HD, suportul pentru MHL vine ca o cireasa pe tort pentru AOC i2757Fm.AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 2 intro

 

De fiecare data mi-a fost usor sa descriu produsele performante si, mai ales, cele care arata bine.

Monitorul celor de la AOC se integreaza in aceasta categorie, fara a fi prea scump.

Design si ergonomie

argintiu cu o rama foarte subtire in trei din cele patru margini ale ecranului. Carcasa este realizata exclusiv din plastic si spatele este negru acrilic. Per ansamblu, designul este atragator si tradeaza un produs premium. Marginea inferioara este de 33 milimetri grosime si, pe langa logo-ul lucios AOC din centru, include butoanele sensibile la atingere pentru navigarea prin meniu.

Rama de plastic folosita pe laterale are aproximativ 2 milimetri si se apropie destul de mult de notiunea clasica a unui panou borderless. Din pacate, in momentul in care porniti ecranul, veti mai sesiza o margine interioara prezenta ca o rama neagra pe ecranul efectiv. Aceasta este definita prin faptul ca imaginea afisata pe ecran pur si simplu nu merge pana la rama de plastic. Adunand cei 2 milimetri exteriori cu cei 9 milimetri interiori ajungem la 1,1 centimetri. Chiar si in aceste conditii, creatia celor de la AOC ar putea fi folosita in configuratii multi-monitor fara prea mari impedimente.AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 9 back stand picior

, acest monitor de 27 inci poate fi utilizat atat impreuna cu standul separat, cat si fara acesta. Din monitor iese un picior ce poate fi folosit ca punct de sprijin intr-o pozitie fixa. In cazul in care apelati la aceasta pozitionare, nu trebuie sa va faceti griji legate de stabilitatea ecranului deoarece in marginea inferioara a acestuia sunt ascunse niste picioruse de cauciuc.

Daca doriti un pic mai multa flexibilitate in ceea ce priveste pozitia in care va tineti panoul, puteti apela la standul dreptunghiular. Acesta, tot de culoare argintie, masoara 300 x 130 mm, dimensiuni perfecte pentru a amplasa ecranul intr-un spatiu restrans. Desi nu percep acest aspect ca pe un minus considerabil, trebuie retinut faptul ca panoul se poate rabata doar in fata si in spate pe o plaja de aproximativ 20 de grade. Nu-l puteti roti in stanga sau in dreapta decat daca modificati manual pozitia standului si nici nu-l puteti inalta sau cobori.

Pe spatele de culoare neagra al ecranului troneaza un al doilea logo AOC de culoare gri. Conectica este pozitionata in partea de jos a ecranului, distribuita in partea stanga si in partea dreapta a piciorului. Spre deosebire de majoritatea monitoarelor care nu apeleaza la aceasta pozitionare a conectorilor, mi se pare un atu semnificativ faptul ca mufele ies efectiv din ecran, fiind usor de gasit, chiar si prin pipait.

Cu toate ca la 27 de inci ai fi tentat sa prinzi acest monitor de perete, cei de la AOC nu au integrat pe spatele ecranului suport pentru sistemul VESA. Din lateral, profilul monitorului este foarte subtire si estetic, aspect care se datoreaza in egala masura metodei de retro iluminare si faptului ca transformatorul responsabil de alimentare este extern, pozitionat pe cablul de alimentare.AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 10 conectica

Conectica si cabluri

Pe spatele panoului se gasesc doua porturi HDMI, dintre care unul este marcat MHL, un port D-Sub, o intrare audio si o iesire de casti.  Mufa de alimentare cu energie electrica este in coltul din stanga sus. Pentru ca i2757Fm are si un set de boxe stereo, daca nu aveti boxe pe birou puteti oricand sa profitati de intrarea audio in tandem cu intrarea VGA. In acelasi timp, daca trimiteti un semnal audio printr-un conector HDMI catre monitor, puteti oricand sa legati o pereche de casti sau un sistem de boxe pentru o experienta de auditie mai spectaculoasa decat cea oferita de AOC prin acest model.

AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 7 side lateralMHL sau Mobile High-defition Link este un standard prezent in multe dintre tabletele si smartphone-urile de varf din ultimii ani, precum Samsung Galaxy S II, ASUS PadFone, LG Optimus Vu, HTC One X, Sony Xperia Z, Huawei Ascend P1. Si Galaxy S III sau Note 2 sunt compatibile MHL, din pacate Samsung va obliga sa achizitionati un adaptor proprietar pentru a profita de aceasta functionalitate. Acest standard va permite printr-o conexiune cu fir sa oglinditi continutul de pe ecranul unui gadget compatibil pe un ecran de dimensiuni generoase. Desi la prima vedere MHL este doar o variatie a unui port HDMI ce necesita un adaptor pentru a fi folosit cu un monitor sau TV obisinuit, realitatea este cu totul alta.

Faptul ca acest monitor este certificat MHL, va ajuta nu doar sa vedeti continutul de pe telefon pe ecran, ci sa va si incarcati smartphone-ul in timp ce vizionati cateva clipuri pe YouTube folosind acelasi cablu.  In plus, cand nu folositi portul HDMI 1 pentru un dispozitiv compatibil MHL, il puteti lega la un notebook, un Blu-ray player sau orice altceva. Ca specificatii, standardul MHL va permite si sa interactionati cu smartphone-ul conectat prin intermediul unei telecomenzi, acest scenariu nu este valabil insa aici pentru ca nu avem o telecomanda. In practica, am avut ocazia sa ma joc cu un Galaxy S II legat la respectivul port si imaginile afisate au fost clare si reproduse fluent. Nu au existat nici un fel de intreruperi.

In ultimii ani mi-am pierdut orice speranta ca producatorii de monitoare sau TV-uri vor mai include in pachete alte cabluri decat cel de alimentare. AOC merita tot respectul din acest punct de vedere. Numai cablurile incluse in pachet justifica 100 de lei. Pe langa un cablu VGA, avem un cablu stereo cu mufa de 3,5 mm pentru a va lega orice sursa de  semnal audio la monitor. Pe langa un cablu HDMI, care nu este deloc ieftin, tot in cutie avem un cablu MHL. Astfel de detalii reprezinta motive de bucurie pentru cei care ajung de cele mai multe ori acasa cu un produs si-si dau seama ca trebuie sa se intoarca in magazin pentru niste cabluri.

AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 4 osd imagine

Meniul OSD

Si in trecut am fost incantat de ca fiind simplu de utilizat si intuitiv. Pentru a-l accesa si interactiona cu el aveti 4 butoane sensibile la atingere in coltul din dreapta jos la care se adauga un al cincilea buton pentru pornirea monitorului. Cand nu aveti pe ecran meniul monitorului, primele patru butoane va permit, in ordine, sa alegeti sursa de continut video, sa ajustati volumul sau sa afisati meniul. Butoanele efective raspund bine la comenzi si, chiar daca de cele mai multe ori prefer butoanele fizice, nu au fost probleme cu timpul de raspuns. Cu alte cuvinte, atingi o data un buton si nu se activeaza o functie de mai multe ori.

Dupa ce ati apelat OSD-ul, printr-o animatie, acesta se ridica din marginea de jos a ecranului inainte de a fi afisat complet. Functiile sunt raspandite pe sase pagini prin care puteti naviga cu usurinta folosind butoanele de volum. Pentru a accesa o functie apasati pe butonul de meniu si pentru a va intoarce in meniul anterior atingeti butonul pentru schimbarea sursei de semnal. Una peste alta, avem sectiunile Luminance, Color Setup, Picture Boost, OSD Setup, Extra si Exit. Luminance va permite ajustarea parametrilor de luminozitate, contrast, gama si overdrive. Tot aici puteti alege activarea unui profil pentru economisirea energiei electrice. Desi majoritatea meniurilor sunt relativ simplu de explicat si evidente ca functionalitate, printre functiile pe care eu nu le-am mai intalnit la un alt monitor se numara Picture Boost. Acest meniu va permite sa definiti un dreptunghi pe ecran, AOC Bright Frame, in care sa va definiti parametri diferiti de luminozitate, contrast, gama, etc. Desi scenariile in care aceasta functie v-ar putea fi utila sunt multiple, eu m-am jucat cu ea pe YouTube si in Picasa. E placut sa faci modificari si sa muti o poza de la un set de culori la altu fara a umbla tot timpul la meniul monitorului. E utila de asemenea pe YouTube in momentul in care vrei sa maresti luminozitatea la un clip intr-o fereastra fara a afecta restul imaginii afisate pe panou.

AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 5 osd extra

Performanta si concluzii

Monitorul AOC I2757Fm face parte din clasa energetica A, o clasificare obligatorie pentru cele mai multe produse comercializate in Uniunea Europeana. Aceasta clasificare se reflecta intr-un sticker pe standul monitorului pe care mai este specificat consumul de 32 Watti si consumul anual de 46 kWh/an. In practica, consumul a variat de la 13,5 watti pana la 31 watti, in functie de nivelul de luminozitate definit prin meniu. In standby consumul este egal cu 0,5 watti.

In ceea ce priveste performanta, culorile afisate sunt spectaculoase, iar datorita utilizarii unui panou IPS nu veti avea nici un fel de probleme cu unghiurile de vizibilitate. Cantitatea de lumina emisa de panou este distribuita uniform si, atat cu o imagine complet neagra cat si una complet alba, deformarile sunt nesemnificative. Panoul folosit este mat si, in mare parte, anti-reflexiv, o incantare in momentul in care stati ore intregi la computer si, de cele mai multe ori, lumina naturala cade pe ecran. Setarile implicite de gama, luminozitate si contrast sunt foarte apropiate de culorile naturale ale fotografiilor folosite ca test.

Negrul afisate este adanc iar albul este luminos si curat. Contrastul specificat este egal cu 20 milioane la 1, specific panourilor retro-iluminate LED, in timp ce valoarea reala se afla in jurul cifrei de 1000:1. Puterea luminoasa specificata este de 250cd/m2, iar timpul de raspuns este de 5 milisecunde gri la gri. Chiar daca boxele nu ar trebui sa reprezinte niciodata un criteriu de achizitie pentru un monitor, la acest capitol AOC a facut o treaba decenta. Mi-as fi dorit poate sa redea o plaja de frecvente mai larga si sentimentul de spatialitate sa fie mai pronuntat, avand insa in vedere grosimea de doar 17 milimetri a ecranului, acest lucru era imposibil.

AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 6 sample

Daca ar trebui sa pun degetul pe scenariul perfect in care se potriveste acest panou, redarea de filme HD s-ar putea sa fie cel mai potrivit. M-am jucat si un Call Of Duty si Diablo 3 pe el fara nici un fel de probleme vizavi de timpul de raspuns. In plus, puteti umbla un pic la setarile legate de overdrive, daca optati pentru o crestere artificiala a timpului de raspuns. Nu uitati nici de MHL. Avand in vedere calitatea filmarilor HD generate cu telefonul si a jocurilor actuale de pe smartphone-uri, parca e si pacat sa le vedeti doar pe ecranul de 4 sau 5 inci din buzunar.

In Romania pretul acestui model de la AOC este de aproximativ 1200 lei. Avand in vedere pachetul avansat de functii, diagonala de 27 de inci a panoului IPS folosit si, nu in ultimul rand, cablurile din pachet, pretul este unul corect. Nu vorbim de un monitor pentru proiectare sau editare foto care costa dublu la aceeasi diagonala si vine cu o rezolutie de 2560 x 1440. Vorbim de un monitor perfect pentru munca de zi cu zi, pentru cateva jocuri si, mai ales, pentru vizionari de filme. Se vede frumos si calitatea constructiei este specifica unui produs premium.

AOC i2757Fm IPS MHL Monitor 8 stand front

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele