Allview P4 Duo – Smartphone Dual SIM cu atitudine
Anul trecut a fost unul marcat de multiple lansari in sfera gadget-urilor mobile, mai ales pe piata de smartphone-uri si tablete. Am observat o crestere a interesului utilizatorilor, pentru astfel de dispozitive si nu in ultimul rand o implicare sporita din partea producatorilor.
Daca pana acum asistam oarecum uimiti la noutatile de pe pietele internationale, se pare ca cei cativa producatori locali vor sa ne satisfaca curiozitatea prin lansarea de gadget-uri autohtone. Printre acestia se numara si brasovenii de la Allview care au avut un 2012 plin si ne-au incantat cu o serie destul de lunga de lansari. Mare parte dintre produsele anuntate au reusit sa inregistreze vanzari de admirat, avand in vedere ca vorbim de un brand local si asta datorita unui raport specificatii/pret extrem de competitiv.
Astazi discutam despre unul dintre cele mai interesante smartphone-uri lansate de Allview si anume P4 Duo, un dual-core, dual SIM, dual standby cu display Super AMOLED. Dupa o perioada in care ne-am jucat si am intors pe toate partile acest telefon, urmeaza sa stabilim in ce masura se dovedeste P4 Duo o varianta demna de luat in seama atunci cand sunteti in cautarea unui smartphone dual SIM.
Design si calitatea materialelor/asamblarii
Atat forma cat si dimensiunile se incadreaza in specificul ultimelor telefoane Allview si se aliniaza destul de bine la trend-ul international. Vorbim de un design simplu, linii drepte si forme usor rotunjite la colturi. Dupa cum puteti vedea si in poze, ne-am jucat cu varianta pe alb care arata destul de bine, ba chiar seamana putin cu iPhone 4 / 4S.
Calitatea materialelor folosite si a asamblarii nu lasa de dorit, telefonul fiind unul robust si care nu genereaza deloc impresia ca ar fi un device ieftin. Desi pare usor fragil, capacul bateriei este fixat extrem de bine si am constatat ca e nevoie de ceva forta pentru a-l indeparta.
Exista si cateva aspecte mai putin incantatoare. Dimensiunea ramei inferioare a display-ului sugereaza existenta unor butoane tactile, dar din pacate acestea lipsesc. Camera foto este pozitionata spre exterior, ceea ce o face mult mai vulnerabila la zgarieturi sau lovituri. Nu ma declar un fan al elementelor cromate, dar vad ca tot mai multi producatori opteaza pentru acest artificiu.
Avand dimensiunile de 128 x 66,4 x 9,9mm si cu o greutate de 118 grame P4 Duo este un smartphone mediu ca marime, se aseaza foarte bine in mana si este relativ usor de folosit chiar si cu o singura mana.
Telefonie si mesaje
Allview P4 Duo este inainte de toate un smartphone dual SIM special creat pentru cei care s-au saturat sa mai umble cu cate doua telefoane in buzunare. Producatorul a utilizat tehnologia dual SIM dual stand-by, adica ambele cartele sunt active, dar in momentul unei convorbiri cea de-a doua devine automat inactiva. Asadar tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti cartelele la locul lor, efectuati cateva setari de baza si sunteti gata sa renuntati la cel de-al doilea telefon.
In teste, telefonul a functionat cu doua SIM-uri, Cosmote si Vodafone si nu a manifestat semne de oboseala dupa convorbiri repetate de pe oricare dintre cele doua cartele. In cazul in care intampinati anumite dificultati de conectare, lag-uri sau chiar blocari ale telefonului, Allview a publicat un update de software care promite sa rezolve aceste bug-uri. Update-ul il gasiti aici, impreuna cu metoda de instalare, dar aveti grija sa va salvati informatiile din telefon inaintea acestei proceduri.
Smartphone-ul este perfect compatibil cu retelele 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 cat si 3G: UMTS 900 / 2100. Receptia a fost una destul de buna, fara probleme pentru mentinerea semnalului sau a sunetului in convorbiri.
Cat despre Mesaje, P4 Duo ofera cate un client pentru SMS-uri si e-Mail-uri foarte usor de configurat si ulterior de utilizat. Ecranul raspunde cat se poate de prompt la atingeri, iar tastatura poate fi customizata dupa bunul plac cu ajutorul aplicatiei MultiLing Keyboard care vine preinstalata.
Display si camera
Ecranul de 4,3 inci Super AMOLED la 800×480 pixeli (216 ppi) este fara indoiala unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Odata cu lansarea celebrului Galaxy S II, acest tip de panou a devenit etalon de performanta pentru majoritatea producatorilor.
Ce ti-ai putea dori mai mult de la un ecran care afiseaza culori extrem de vi, un negru perfect si in acelasi timp economiseste din energia acumulatorului. Poate doar o rezolutie mai mare, ceva luminozitate in plus si de ce nu o diagonala mai generoasa in corpul aceluiasi telefon, dar deja vorbim de terminalul perfect si stim cu totii ca acesta nu exista.
Ecranul mi-a placut si m-a dus cu gandul la exemplarele mult mai scumpe si mai cunoscute ale unor producatori precum Samsung, LG sau HTC.
Camera foto, OmniVision OV8830, prezenta pe modele mult mai scumpe, ca iPhone 4S, isi face treaba extrem de bine. Posesorii de P4 Duo vor putea realiza instantanee de pana la 8 megapixeli si videoclipuri 720p la 30fps.
Interfata camerei este foarte simpla si cu toate acestea reuseste sa integreze principalele functii de care am putea avea nevoie. Mi-ar fi placut sa vad un buton dedicat camerei si o interfata ceva mai completa.
Mai jos gasiti o serie de exemple foto/video:
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotografii Allview P4 Duo/”/]
Multimedia
Cum se descurca P4 Duo atunci cand il incarcam cu materiale video, foto sau audio? Reuseste sa raspunda cerintelor multimedia actuale si asta datorita platformei hardware: procesor dual-core Cortex A9 la 1GHz, placa grafica PowerVR SGX 531 si 512MB RAM. Memoria interna destul de limitata (aproximativ 2GB liberi) nu ne permite sa exageram cu filme MKV, dar lipsa spatiului poate fi rezolvata prin adaugarea unui card microSD de pana la 32GB.
Fara indoiala ecranul cu ale sale culori aprinse si negrul cat se poate de real, imbunatatesc considerabil experienta de playback video.
Video player-ul preinstalat este un pic prea simplu pentru gustul meu, cu obtiuni si functii minime. Acesta nu reuseste intotdeauna sa redea fisierele asa cum ar trebui si nu e exclus sa apara mici lag-uri sau sa se piarda sincronizarea dintre sunet si imagine, de recunoasterea subtitrarilor nici nu poate fi vorba.
Majoritatea problemelor si-au gasit rezolvarea in Google Play dupa downloadarea Bs Player-ului sau MX Player-ului.
Pe partea audio, P4 Duo se lauda cu integrarea unui amplificator Yamaha. Trebuie sa recunosc ca atat in difuzor cat si in casti volumul sunetului este destul de puternic, dar se observa o usoara tendinta de distorsionare la volum maxim. Egalizatorul este si el prezent, dar veti avea putin de munca pentru ca telefonul are tendinta sa redea mai multe sunetele de inalta frecventa. Cu putina rabdare, o pereche de casti serioase si un player audio din Google Play veti reusi sa ascultati melodiile preferate in conditii decente.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
P4 Duo ruleaza Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich si automat meniurile si optiunile sunt cat se poate de specifice acestui sistem de operare.
Cei de la Allview au ales sa customizeze destul de mult felul in care arata meniurile telefonului prin introducerea Berry UI. Telefonul dispune de 13 teme preinstalate care modifica atat imaginile de fundal cat si aspectul icoanelor. Personal as fi preferat sa vad icoanele asa cum au fost ele lasate de la Google putere, pentru ca aceasta customizare vizuala de cele mai multe ori creaza confuzie. Nu o data am cautat disperat dupa o aplicatie care era chiar sub nasul meu, doar ca icoana ei arata cu totul altfel…
La capitolul conectivitata, P4 Duo beneficiaza de majoritatea dotarilor standard: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n cu suport DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 3.0 si micro-USB.
Memoria interna este impartita intr-o sectiune de 1GB special pentru instalarea aplicatiilor si o a doua de aproximativ 2GB pentru restul fisierelor. Mai mult ca sigur cei mai multi dintre noi vor alege suplimentarea spatiului cu ajutorul cardurilor microSD.
Acumlatorul de 1600 mAh ar trebui sa fie suficient pentru o utilizare normala, dar totusi parca m-as fi asteptat la ceva mai multa energie, mai ales ca vorbim despre un dual SIM. Cu putina grija si fara prea multe excese veti reusi sa stoarceti aproximativ 12 ore de utilizare moderata.
Navigare WEB si Navigatia GPS
Asa cum ne-am fi asteptat, display-ul Super AMOLED impreuna cu procesorul dual-core fac din Allview P4 Duo un device numai bun de cutreierat internetul in lung si-n lat. Paginile, chiar si cele complexe, se incarca repede, iar navigarea este fluenta.
Singurul dezavantaj il reprezinta tastatura exagerat de mare care acopera aproape tot ecranul indiferent cum o folosesti, fie portrait sau landscape, atunci cand vrei sa introduci ceva online (acest aspect poate fi insa reglat cu ajutorul aplicatiei MultiLing Keyboard).
Browser-ul este cat se poate de simplu, cei de la Allview alegand sa nu intervina asupra variantei regasite in Ice Cream Sandwich. Pentru cei mai pretentiosi dintre noi exista intotdeauna o alta varianta in Play Store.
Google Maps functioneaza impecabil, iar pozitia in interior este stabilita cel mai usor cu ajutorul unei retele Wi-Fi. Modulul GPS are nevoie de un spatiu deschis pentru a putea comunica cu satelitii in stabilirea coordonatelor. Tot in magazinul Google gasiti si cateva alte variante de aplicatii de navigatie, multe dintre ele contra cost.
Aplicatii si performante
P4 Duo ofera acces atat la Google Play, cat si la magazinul propriu Allview: AplyStore. Cu alte cuvinte va puteti procura toate aplicatiile de care aveti nevoie ca sa va personalizati telefonul la maxim.
Totusi, producatorul a ales sa introduca si o serie de aplicatii preinstalate care ne fac de cele mai multe ori viata mai usoara: OfficeSuite, Notes, ES File Explorer, ES Task Manager, News, Inregistrare Sunet, Bitdefender Mobile Security, Gameloft, MultiLing Keyboard (permite optimizarea avansata a tastaturii: limba, marime, forma). Asadar imediat scos din cutie P4 Duo ofera mai mult decat strictul necesar de aplicatii si functionalitati.
Mai jos aveti cateva screenshot-uri cu rezultatele din principalele benchmark-uri:
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Allview P4 Duo Benchmark/”/]
Concluzii
Nu cu mult timp in urma telefoanele dual SIM erau considerate utile pentru un singru lucru: sa functioneze cu doua cartele. Pe masura ce smartphone-urile au fost lansate si in varianta cu doua cartele, tot mai multa lume a inceput sa isi schimbe parerea despre acest tip de telefoane. Automat, multi dintre noi am inceput sa luam in considerare si aceasta posibilitate atunci cand pornim in cautarea unui upgrade.
In concluzie, este Allview P4 Duo o alegere inspirata din segmentul smartphone-urilor dual SIM? Dupa mai bine de doua saptamani de butonat pe toate partile, as putea spune ca P4 Duo este un smartphone echilibrat daca raportam ceea ce ofera la pretul actual de 999 de lei.
Este adevarat ca exista anumite aspecte care ar putea fi imbunatatite, dar cred ca pentru asta exista mai noul si ceva mai scumpul P6 Stony. De asemenea o parte dintre utilizatori s-au plans de bug-uri software, ce pot sa va spun este ca o buna parte dintre acestea au fost rezolvate prin update-ul de pe site-ul producatorului.
Asadar daca va doriti un smartphone dual-core, cu ecran Super AMOLED si posibilitatea de a conecta doua cartele simultan, toate acestea sub pragul de 1000 de lei, atunci va puteti orienta catre acest P4 Duo al celor de la Allview.