Top 20 scurtaturi din taste pentru Microsoft Windows
Intr-o perioada in care rata de adoptie a ecranelor sensibile la atingere este mai mare ca niciodata, arta scrisului la o tastatura fizica este pe cale de disparitie. Cu toate acestea, nici un touch screen sau mouse ultra performant nu se compara cu viteza pe care o obtii ca utilizator de scurtaturi din taste .
In timp ce Microsoft se bate cu pumnul in piept ca noul Windows 8 este perfect in combinatie cu un ecran capabil sa faca diferenta intre 10 atingeri simultane, cu acest articol voi incerca o abordare radical opusa acestei filozofii. Indiferent care este mesajul campaniilor de marketing ale gigantului american, in acelasi timp, Microsoft a facut de alungul anilor eforturi semnificative sa introduca sau sa mentina utilitatea scurtaturilor din taste. Din acest motiv voi atrage mai jos atentia asupra unor combinatii de taste menite sa te faca mai eficient la birou. Este vorba de un top 20 al scurtaturilor pe care prea putini le folosesc sau au auzit de ele, dar cu siguranta isi vor dori sa le tina minte dupa ce le citesc.
Scurtaturi de taste la nivelul intregului sistem de operare
Windows + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – combinatia dintre tasta Windows si orice tasta numerica porneste aplicatiile din quicklaunch in ordine. Ideal ar fi sa puneti in quicklaunch aplicatiile pe care le folositi cel mai des in ordinea prioritatilor.
Windows + Alt + 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – Apasand combinatia de taste Windows si Alt plus o cifra puteti deschide meniul contextual al oricarei aplicatii din quicklaunch. Intitulata jump list aceasta lista va permite sa accesati rapid ultimele foldere deschise in Windows Explorer sau ultimele adrese accesate in Chrome.
Windows + T este o combinate de taste a carui actiune este similara cu plimbatul cursorului pe aplicatiile deschise din taskbar. Diferenta este ca pentru a aduce in prim plan o aplicatie folosind Windows si T trebuie sa apasati pe spatiu sau enter pe cand, daca ati fi folosit mouse-ul, faceati click pe aplicatia de interes.
Windows + Home va juta sa ramaneti in prim plan doar cu fereastra pe care o aveti activa, restul aplicatiilor minimizandu-se rapid in taskbar. Alternativa in Windows 7 este sa miscati brusc o fereastra cu click-ul apasat pe bara de titlu.
Windows + B selecteaza prima aplicatie din systray, moment dupa care va puteti plimba cu sagetile de pe tastatura pentru a ajunge la aplicatia care va intereseaza. Aceasta functie este utila mai ales cand nu va functioneaza mouse-ul.
Windows + Up/Down este combinatia de taste prin care puteti maximiza o fereastra sau o puteti aduce la dimensiunea anterioara. Aceasta functie este similara cu apasarea patratului dintre – si X din coltul din dreapta sus.
Alt+Esc este similar ca actiune cu Alt+Tab doar ca in loc sa-ti ofere optiunea sa vezi toate ferestrele deschise si sa o alegi pe cea pe care o doresti, Alt+Esc iti aduce in fata aplicatiile deschise una dupa alta.
Windows+Pause/Break este cea mai rapida cale sa accesati system properties, echivalentul unui click dreapta pe My Computer, urmat de Properties.
Ctrl+Esc deschide meniul de start si va permite sa va plimbati pe sagetute pentru a accesa aplicatia care va intereseaza.
Ctrl+Shift+Esc deschide Task Managerul, indiferent de aplicatia pe care o aveti in fata.
Alt+Space deschide meniul de sistem al aplicatiei care ruleaza. Astfel puteti sa inchideti – apasand pe C, sa maximizati – apasand pe X, sa mutati apasand pe m sau sa minimizati – apasand pe n, o aplicatie. Aceasta combinatie de taste este utila mai ales cand aveti o fereastra care nu se inchide cu Alt+F4 sau o fereastra pe care nu o vedeti.
Scurtaturi de taste in Windows Explorer
Alt+Up este solutia pentru a merge un director mai sus (folderul in care se afla folderul pe care il vedeti) in Windows Explorer. In Windows XP exista un buton pentru aceasta functie insa a fost scos in Windows Vista.
Shift+F10 este solutia pentru a deschide un meniu contextual aferent unui fisier sau director, in cazul in care nu aveti pe tastatura o tasta pentru click dreapta. Merita sa retineti ca tastele subliniate din diversele optiuni afisate la click dreapta pot fi activate usor prin apasarea respectivelor taste.
Shift+Delete sterge un fisier fara sa-l mai puna in Recycle Bin.
Ctrl+Shift+N creeaza un director nou in folderul curent.
Alt+Enter deschide pagina de proprietati a directorului sau fisierului selectat.
F2 redenumeste directorul si fisierul selectat.
F3 deschide o fereastra de Windows Explorer si te duce direct la zona de cautare din coltul din dreapta sus. Daca o fereastra de Explorer este deja deschisa tasta F3 te duce direct la zona de cautare. F3 nu functioneaza doar in Windows Explorer, sunt multe alte aplicatii care sunt compatibile cu aceasta scurtatura.
F6 schimba focusul dintre diversele zone ale unei ferestre de Windows Explorer. Prin apasari succesive puteti accesa panoul din stanga, panoul din dreapta sau meniul de optiuni. Daca ati ajuns in zona care va intereseaza puteti folosi sagetile pentru a va deplasa mai departe. Tasta F6 actioneaza similar si in alte aplicatii doar ca trebuie sa experimentati acest lucru.
F10 afiseaza meniul de fisiere din Windows Explorer. Ca o alternativa puteti apasa tastele Alt+F. Avand in vedere ca Microsoft a ascuns implicit meniurile File, Edit, View, etc., aceasta este singura optiune sa le aduceti inapoi.
Ce am invatat?
Mai simple sau mai complexe, combinatiile de taste in final va fac viata mai usoara si va ofera sentimentul ca sunteti mai eficienti. Nu trebuie decat sa cititi aceste randuri de cateva ori si in scurt timp le veti putea apela fara nici un fel de probleme.