27 ian. 2012 | 13:08

Galaxy Nexus – deschizator de drumuri spre… Ice Cream Sandwich [REVIEW]

ACTUALITATE
Galaxy Nexus - deschizator de drumuri spre... Ice Cream Sandwich [REVIEW]

Deschidere Samsung Galaxy Nexus

Cu totii am asteptat cu sufletul la gura lansarea “celui mai cel” telefon din 2011, noul membru al familiei Nexus. Am fost bombardati din toate partile cu stiri si informatii care mai de care mai rasunatoare despre ce face, ce are, ce nu are, cum se comporta, cand se lanseaza si cat se mai amana noul model fabricat de Samsung special pentru Google.

Intr-un final l-am vazut si ajuns pe piata, moment in care a inceput o alta serie de zvonuri si nemultumiri din partea utilizatorilor, unii dintre ei dezamagiti, altii extrem de multumiti.

Galaxy Nexus I9250 a fost fara indoiala unul dintre cele mai asteptate terminale ale anului trecut si in acelasi timp un deschizator de drumuri pentru 2012, beneficiind de noul Android 4 si de un ecran cu rezolutie HD.

Prin bunavointa celor de la Vodafone, am ajuns intr-un final sa facem cunostinta cu noua vedeta Google. Ramane sa descoperim pe parcursul review-ului daca noul Nexus se ridica la nivelul asteptarilor si se impune drept un flagship desavarsit, sau daca este mai degraba un model special creat pentru etalarea noului desert Google: Ice Cream Sandwich.

 

Design si calitatea materialelor/asamblarii:

Galaxy Nexus DesignDesi vorbim despre un telefon cu un display de 4,65 inci, din punct de vedere al dimensiunilor noul terminal nu ne-a speriat. Masurand 135,5 x 67,9 x 8,9 mm si doar 135 de grame, I9250 este doar cu o idee mai mare decat bine cunoscutul Samsung Galaxy S II.

Noul smartphone Google urmareste oarecum linia de design inceputa cu Nexus S, pastrad formele rotunjite, grosimea inegala si nu in ultimul rand deja celebrul display usor curbat. Pana aici nimic deosebit, dar daca privim un pic mai de aproape I9250 se remarca printr-o simplitate dusa la extrem ce genereaza o frumusete aparte. Vorbim de doar doua butoane fizice: cel pentru deblocare a display-ului (power) din partea dreapta sus si butonul de volum (mai tare/mai incet) pozitionat usor mai jos pe partea stanga.

Butoane DisplayBanalele butoane hardware specifice Android: back, menu, home si search lipsesc cu desavarsire, fiind inlocuite cu o banda in partea inferioara a display-ului care afiseaza trei optiuni: back, home si recent applications. Mai mult ca sigur aceasta impartire a ecranului va ajuta in update-urile viitoare, sistemele de operare nemaifiind conditionate de limitarile butoanelor fizice.

Galaxy Nexus LateraleRestul elementelor sunt la locul lor: camera frontala, difuzorul, senzorul de proximitate si cel de lumina toate deasupra display-ului, iar microfonul si conectorii: micro-USB, jack 3,5mm in partea de jos a telefonului. Conectorul pentru docking-station este o alta noutate si vine pozitionat pe laterala dreapta.

Atat calitatea materialelor folosite precum si asamblarea sunt absolut impresionante. Desi telefonul  este construit in intregime din plastic, acesta este de calitate superioara, rigid si extrem de bine finisat. Poate ca niste elemente din metal ar fi sporit ideea de produs premium, dar in acelasi timp ar fi atarnat si mai greu in buzunare.

Din punct de vedere al constructiei, Samsung a utilizat aceeasi reteta folosita si la Galaxy S II sau Note, adica un corp bine inchegat si un capac al bateriei extrem de subtire care prezinta o textura cu dublu rol: de rezistenta la zgarieturi si de sporire a aderentei.

Telefonie si mesaje:

Samsung Galaxy Nexus TelefonieOricat de bombastic ar fi un smartphone, trebuie in primul rand sa dovedeasca ca este un bun telefon mobil. Degeaba are camera de zeci de megapixeli, memorie unui elefant si display-ul cat China, daca ma chinui sa gasesc semnal sau sa inteleg ce zice partenerul de convorbire.

La acest capitol, noua jucarie a celor de la Google nu dezamageste, dar nici nu exceleaza. Era previzibil ca terminalul va fi compatibil cu majoritatea tipurilor de retele mobile, in cazul de fata fiind vorba cam de toate: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 si 3G: HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100. Practic, daca vei achizitiona telefonul la liber, il vei putea folosi cu orice cartela din oricare retea, indiferent unde stai sau vei calatori.

In zonele cu semnal puternic, convorbirile au decurs normal asa cum era de asteptat. Problema intervine in zonele cu fluctuatii de retea, unde telefonul a avut ceva probleme in mentinerea convorbirilor. Pot spune ca am vazut alte smartphone-uri care se descurca ceva mai bine la capitolul receptie. Sunetul in convorbiri este destul de clar si la o intensitate suficienta, dar din nou nimic care sa impresioneze.

Atat tab-ul Phone cat si Agenda au fost modificate in atat din punct de vedere al design-ului, cat si al schemei de culori. Daca la Nexus S predomina negrul, acum totul este desenat in gri si albastru.

Un aspect destul de deranjant este mediocritatea difuzorului. Poti sa ratezi apeluri intr-o veselie daca ai telefonul in geanta si eventual mai esti si intr-un mediu ceva mai zgomotos (metrou, autobuz etc.). Pe langa faptul ca nu se aude prea tare, pozitia acestuia (partea inferioara de pe spatele telefonului) faciliteaza oarecum acoperirea sa, mai ales in buzunar.

 

Samsung Galaxy Nexus Tastatura LandscapeCat despre mesaje, noul model de tastatura specific Android 4 este cat se poate de intuitiva.  Tastele sunt destul de mari si au suficient spatiu intre ele, acest design fiind posibil gratie marimii ecranului. Totusi, forma curbata a display-ului necesita ceva timp de acomodare, mai ales daca folositi telefonul in modul landscape.

Display si camera:

Samsung Galaxy Nexus DisplayNu trebuie sa fii vreun mare specialist ca sa iti dai seama ca display-ul care acopera aproape toata fata telefonului se vrea a fi unul din principalele sale atuuri. Inainte sa deschizi telefonul nu trebuie decat sa te pregatesti sa fi uimit. Cei 4,65 inci de Super AMOLED, impreuna cu rezolutia de 720 x 1280 (premiera pentru smartphone-uri) isi fac treaba suficient de bine incat sa impresioneze si cei mai carcotasi cautatori de pixeli. Ca o comparatie, ganditi-va ca iPhone-ul si al sau Retina Display se lauda cu un raport de 326 pixeli pe inci la o diagonala de 8,9 cm, iar Galaxy Nexus ofera 315 pixeli pe inci la o diagonala de 11,81 cm.

Pana aici toate bune si frumoase, dar din pacate Samsung si Google au ales sa faca si niste compromisuri cand vine vorba de aceasta minunatie de display. La fabricarea ecranului a fost utilizata tehnologia Pentile Matrix, care teoretic ar fi usor inferioara celei folosite pe Galaxy S II. Sincer, la asa o rezolutie, cine sta sa numere subpixelii cu lupa? Totusi un capitol la care display-ul nu sta deloc bine este luminozitatea. In comparatie cu vechiul Nexus S, ecranul noului Galaxy Nexus este mai putin luminos. Asta se reflecta mai ales in utilizarea outdoor si atunci cand vine vorba de afisarea imaginilor in care predomina albul. Chiar si la nivel maxim de luminozitate, site-urile au o tenta galbuie.

Absenta Gorilla Glass ar putea fi considerat drept un alt compromis, dar aceasta a fost inlocuita cu mai noua sticla rezistenta Dragontrail impreuna cu un tratament oleofobic menit sa tina amprentele la distanta. Desi as fi vrut, nu am avut cum sa testez rezistenta noului tip de sticla. Pot sa confirm insa ca tratamentul anti-amprente isi face treaba destul de bine.

Samsung Galaxy Nexus CameraCamera de 5 megapixeli nu prea se incadreaza in tendintele actuale ale smartphone-urilor cu pretentii de flagship, care se lauda cu 8 sau chiar 12 megapixeli. Cu toate acestea camera de pe I9250 se comporta exemplar, fiind capabila sa fotografieze la o rezolutie de 2592 x 1944 pixeli si sa filmeze Full HD 1080p la 24 de cadre pe secunda.

Am ramas placut impresionati de viteza de reactie a camerei care fotografiaza si proceseaza imaginile aproape instant, de luminozitatea blitului (peste medie) si nu in ultimul rand de posibilitatea de a debloca telefonul direct in modul camera. Mai jos gasiti cateva exemple foto/video.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Poze Samsung Galaxy Nexus/”/]
 


Multimedia:

Daca vorbim de primul terminal cu ecran HD si sistem de operare Android 4, trebuie sa vorbim de un entertainer in adevaratul sens al cuvantului. Fara indoiala, dotarile din fisa de specificatii il recomanda drept un performer desavarsit.

Galaxy Nexus ascunde sub capota un chipset TI OMAP 4460 format dintr-un procesor dual core Cortex A9 la 1,2 GHz si un GPU PowerVR SGX540. Tot din categoria dotari amintim si memoria RAM de 1GB, memoria interna de 16 sau 32GB si nu in ultimul rand ecranul de 4,65 inci Super AMOLED cu rezolutie de 720 x 1280.

Samsung Galaxy Nexus Video-PlayerPerfect convins ca voi putea urmari continut multimedia fara prea mari batai de cap, am inceput sa incarc diverse fisiere in cei 13,3 GB disponibili. Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca video-player-ul desi citeste DivX-uri sau XviD-uri, o face intr-un mod cat se poate de jalnic, imaginea fiind sacadata la majoritatea fisierelor. M-am inarmat cu rabdare si am incercat pe rand BS Player si MX Player, dar fara vreun progres notabil. Intr-un final am ajuns la o concluzie: ori Galaxy-ul testat de mine era „bolnav” din fabrica, ori Samsung nu si-a dat deloc interesul pentru Google. Mi se pare hilar ca aceleasi fisiere rulau impecabil pe Nexus S, iar pe Galaxy Nexus pareau o gluma proasta. Am decis sa trec peste acest aspect, dar m-am lovit de luminozitatea relativ scazuta a display-ului si nu in ultimul rand de puterea insuficienta a difuzorului. Cu alte cuvinte mare pacat de rezolutia HD care va fi utilizata mai mult pentru afisarea pozelor decat a filmelor.

Samsung Galaxy Nexus Music-PlayerTotusi, smartphone-ul reuseste sa recupereze cateva din bilele albe pe partea de player audio. Desi sunetul in difuzor este mediocru, in casti povestea sta cu totul altfel. Dupa parerea mea Galaxy Nexus are cel mai clar si mai puternic sunet pe care l-am auzit pana acum. Daca mai luam in calcul si noua interfata a player-ului precum si dotarile (egalizator, bass boost si efectul 3D) avem imaginea completa a unui player audio desavarsit.

Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:

Fiind primul telefon cu Ice Cream Sandwich era si normal sa aduca o multime de modificari din punct de vedere al meniurilor, optiunilor si al interfetei pentru utilizatori. Asa cum stiam deja Android 4 se vrea a fi o combinatie dintre Android-ul de pe telefoane si cel de pe tablete, adica un fel de struto-camila sau mai bine zis o honeycombogingerbread-eala. Rezultatul arata bine, sistemul de operare fiind stabil, meniurile ceva mai intuitive si detaliile grafice mai atent lucrate.

Asa cum spuneam modificarile sunt multe si la toate nivelele, dar va vom prezenta cateva care ne-au atras atentia in mod deosebit:

–          Tastatura si font-uri au suferit modificari de design si dimensiuni

–          Lock-screen-ul a fost modificat complet, oferind posibilitatea de deblocare direct in modul Camera (ar fi fost interesant sa avem ceva mai multe optiune, asa cum am vazut la HTC)

–          Navigarea prin meniul principal al telefonului, aplicatii sau widget-uri se face prin swype-uri succesive fapt ce usureaza categoric utilizarea fata de lista interminabila de aplicatii disponibila pe Nexus S.

–          Inlocuirea butoanelor fizice: back, home, menu si search cu cele trei desenate pe display: back, home si applications necesita o oarecare adaptare pentru ca trebuie gasite pe ecran functiile search si variantele de submeniuri acolo unde sunt disponibile

–          Aplicatiile favorite care in cazul Gingerbread-ului erau doua: telefon si browser. Ei bine, in Ice Cream Sandwich au devenit patru: telefon, agenda, browser si mesaje, care pot fi oricand eliminate sau inlocuite cu altele

–          A fost introdusa mult asteptata functie de screenshot, oricine poate sa capteze imagini de pe ecranul telefonului prin apasarea simultana a butoanelor: power si volum jos

–          Deblocarea prin recunoastere faciala functioneaza perfect, mai putin in conditii de luminozitate redusa

–          Butonul Recent Applications indeplineste functia de task manager, fiind afisate toate aplicatiile active. Oricare poate fi inchisa printr-un swipe la stanga sau la dreapta

–          Android Beam este functia care permite schimbul de informatii prin simpla atingere a telefoanelor, cu ajutorul NFC-ului

–          Introducerea optiunii Data Usage, care permite monitorizarea traficului de date si atentionarea utilizatorului atunci cand se apropie de o limita stabilita ulterior intre 0 si 5GB

–          Alte modificari: widget-urile pot fi redimensionate, folderele sunt create prin simpla pozitionare a mai multor icoane una peste cealalta, bara de search Google este prezenta pe toate cele 5 ecrane principale, butonul pentru Android Market a fost introdus separat in meniu in partea dreapta sus, notificarile includ acum si un butonul ce permite intrarea in meniul de setari al telefonului.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Ice Cream Sandwich/”/]

Din punct de vedere al conectivitatii, avem cam tot ce ne trebuie: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 3.0 si microUSB prin care se poate transmite si continut Full HD dar cu ajutorul unui adaptor HDMI care nu se regaseste in pachet.

Toate functioneaza perfect, dar am identificat si niste aspecte destul de neplacute. Primul dintre acestea ar fi caldura degajata in timpul utilizarii: cu Wi-Fi-ul pornit mai mult de 30 de minute, atat carcasa cat si display-ul ajung sa friga mai ales in coltul din dreapta sus.

Functia de USB Mass Storage lipseste cu desavarsire. In momentul conectarii la PC, device-ul fiind recunoscut pe post de PMP (Portable Media Player) care permite transferul de fisiere dar cu mici exceptii.

Memoria interna a modelului testat a fost de 16GB, din care au fost disponibili doar 13,3GB. As fi vrut sa vad si un suport pentru carduri de memorie. Practic din punct de vedere al capacitatii de stocare Galaxy Nexus ofera exact aceleasi variante ca si predecesorul sau Nexus S aparut acum mai bine de un an.

Baterie Samsung Galaxy NexusAcumulatorul prezent pe I9250 este de tip Li-ion si are o capacitate de 1750 mAh la 3,7 V. Asa cum era de asteptat cifrele oficiale publicate de Samsung sunt umflate cu pompa: stand-by 290 de ore si convorbiri de peste 17 ore in 2G si respectiv stand-by 270 de ore si convorbiri de peste 8 ore in 3G. Din teste a reiesit ca veti avea nevoie de noroc pentru utilizarea telefonului timp de o zi fara conectarea la priza. La o utilizare medie: vorbit o ora, luminozitate pe auto, conexiunea de date deschisa doar la nevoie, o ora/doua de muzica in casti, cateva filmulete pe YouTube, jumatate de ora de jocuri si putin Wi-Fi veti reusi sa ajungeti seara cu telefonul deschis. Pentru heavy useri se recomanda un incarcator in buzunar sau un acumulator de rezerva.

Singurul lucru impresionant sau mai putin obisnuit cu privire la baterie, ar fi includerea modului NFC in corpul acesteia. Totusi aceasta optiune conditioneaza intr-un fel utilizatorii in momentul achizitionarii unei baterii noi care daca nu va fi originala are toate sansele sa lase telefonul fara functia NFC si implicit Android Beam.

Navigare WEB si Navigaţia GPS:

Browser Samsung Galaxy NexusOdata intrat pe internet, noul membru al familiei Nexus se dezlantuie. Am ramas placut impresionat de viteza in navigare precum si de noua interfata a browser-ului. Majoritatea paginilor se incarca extrem de rapid, iar scroll-ul si zoom-ul functioneaza incredibil de fluid. Continutul flash este procesat fara probleme, iar videoclipurile Full HD de pe YouTube si nu numai sunt rulate impecabil pe ecranul de 4,65 inci.

Mai mult ca sigur mare parte din experienta superioara de browsing se datoreaza si optimizarilor aduse de noul sistem de operare. Printre modificarile vizibile se numara optiunea de afisare a site-urilor in varianta desktop, metoda de manipulare a tab-urilor (pot fi inchise prin swipe) si importarea bookmark-urilor din Chrome.

Aplicaţii:

Navigatia GPS se bazeaza pe deja celebrul Google Maps (usor modificat), ceea ce te face dependent de o conexiune de date de fiecare data cand vrei sa cauti vreo adresa sau sa configurezi vreo ruta. Modulul GPS isi face treaba localizand semnalul in circa 2-3 minute la exterior, iar rezolutia display-ului contribuie la afisarea impecabila a hartilor. Singurul neajuns ar fi difuzorul slab ale carui indicatii turn by turn pot fi ratate cu usurinta intr-o masina zgomotoasa. 

Samsung Galaxy Nexus Movie StudioAplicatiile preinstalate sunt destul de putine, dar majoritatea au suferit usoare modificari specifice noului sistem de operare.

Printre cele mai interesante aplicatii se numara Movie Studio, care permite editarea atat a videoclipurilor filmate cat si a celor stocate in memoria interna.

Calendarul accepta mai nou si functia pinch to zoom pentru vizualizarea evenimentelor.

Din seria aplicatiilor specifice fac parte: Google+ si Messenger+ destinate fanilor retelei sociale.

Jocurile si radioul lipsesc cu desavarsire. Daca in privinta jocurilor gasim rezolvarea in Android Market, pentru ascultarea posturilor de radio online, veti avea nevoie de un abonament de date.

Concluzii:

Galaxy Nexus CutieBine, bine si eu pana la urma cu cine votez? Adica daca vreau sa imi schimb telefonul spre ce sa ma orientez? Oricine doreste un upgrade se poate orienta linistit spre Galaxy Nexus, acesta fiind la ora actuala unul dintre cele mai puternice telefoane de pe piata. Design-ul si calitatea materialelor sunt absolut impresionante, iar puterea de procesare si mai ales noul Android 4 il recomanda in topul preferintelor.

DAR, am inceput acest review cu scopul de a determina in ce masura mult asteptatul I9250 este un flagship sau doar un mijloc de promovare pentru noul desert al celor de la Google. Dupa parerea noastra, Galaxy Nexus este departe de a fi un flagship desavarsit, ci mai degraba un telefon construit special pentru lansarea Ice Cream Sandwich.

Este adevarat ca spre deosebire de Nexus S lansat anul trecut si aproape identic cu Galaxy S, noul membru al familiei Google aduce imbunatatiri clare si chiar ofera niste premiere pe piata smartphone-urilor. Din pacate, parca a fost construit sa umple o nisa si nu sa stabileasca un etalon. Mai mult ca sigur acest etalon va fi Galaxy S III care va fi lansat de catre Samsung cat mai curand. Daca se va intampla acest lucru in februarie la WMC 2012, cel mai tarziu avem de asteptat pana in martie-aprilie (perioada in care anul trecut se lansa Galaxy S II).

Nu am vrea sa fim intelesi in mod gresit, avem de-a face cu un telefon bun, adresat Samsung Galaxy Nexus Camerain principal fanilor de Android pur. Totusi avand in vedere pretul raportat strict la performanta, Galaxy Note sau deja celebrul Galaxy S II pot reprezenta o alegere ceva mai inspirata.

In momentul de fata, orice doritor se poate bucura de Android 4 pe noul Nexus in schimbul sumei de aproximativ 2400 de lei la liber sau incepand cu 169 de euro la abonament Vodafone.