ASUS RT-N15U – Router-ul aproape perfect [REVIEW]
Oare cand e momentul potrivit sa iti cumperi un nou gadget? Sau mai exact un nou dispozitiv care sa iti creasca productivitatea? Pai raspunsul este destul de simplu in cazul unui router, atunci cand se strica, sau atunci cand nu mai esti suficient de multumit de performantele actualului router. ASUS RT-N15U vine ca o solutie interesanta in acest caz
A doua situatie este cea mai obisnuita, mai ales atunci cand achizitionezi un laptop de generatie noua si observi ca vechiul Linksys 54G, cu un firmware aftermarket nu mai face fata vitezelor de transfer cerute de noul dispozitiv, laptopul, care detine o placa de retea wireless N. Atunci incepi sa te orientezi catre un alt router, care, bineinteles trebuie sa fie mult mai rapid, sa aiba un procesor puternic si eventual si ceva conectivitate in plus, cum ar fi un port USB, pe care, sper din tot sufletul sa nu il folositi ca si mine doar la incarcat telefonul atunci cand nu mai ai niciunul liber pe laptop. 🙂
Nu mai vorbim de ASUS ca si companie, stie toata lumea cine sunt. Trebuie sa mentionam insa ca acum ceva vreme au lansat un router foarte interesant, pe care l-am avut pe mana, insa care avea un pret maricel, lucru ce il facea putin mai innacesibil. Este vorba de RT-N66U, acel Dark Knight care dobora toate rcordurile la vremea respectiva. Acesta era urmasul lui RT-N56U, care bineinteles a fost si el varf de gama la momentul lansarii.
RT-N15U, ASUS RT-N15U caci asta ii este numele, este produsul care il vom analiza pe parcursul acestui review. Ce trebuie sa stiti de la inceput este faptul ca vorbim de un router cu un pret mai modic, asadar lipsesc o serie de functii mai complexe in comparatie cu ultimele doua modele analizate.
Design si Accesorii
Din punct de vedere al aspectului exterior, acesta nu difera prea mult de celelalte doua, mai sus mentionate. Face parte din aceeasi serie Dark Knight, asadar detine aceeasi carcasa glossy cu o textura interesanta, un magnet pentru amprente. Din fericire nu este un dispozitiv care trebuie manevrat zilnic asadar nu va fi „depunctat” deloc din acest punct de vedere. Pozitia normala a acestuia este pe verticala, pozitie care se obtine cu ajutorul standului inclus in cutie. Il puteti aseza si pe verticala, ba chiar si pe perete, este gandit pentru a se integra cat mai bine in caminul fiecarui utilizator.
Cutia contine accesorii limitate, mai exact standul pentru pozitionarea pe verticala, manualul de utilizare, CD-ul de instalare pe care in mod sigur nu il veti folosi, alimentatorul si un cablu LAN de aproximativ 2 metri, pentru a conecta PC-ul la acesta. ASUS RT-N15U nu detine nici o antena externa, totul este sub carcasa eleganta, mai exact doua antene de 3 dBi. Aici ar fi de facut o mica observatie, nu recomand in mod special un router cu antene interne, insa e bine sa nu judecam inainte sa testam. Intr-adevar, semnalul este mai puternic atunci cand ai o antena externa, este una din acele situatii cand „marimea chiar conteaza”, pe de alta parte, pentru un apartament de bloc cu 2-3 camere, chiar nu se va observa diferenta.
Daca stau sa ma gandesc putin, chiar cred ca producatorii incearca sa le construiasca sa aiba un semnal mai redus, pentru a evita interferentele intre apartamente apropiate, care, cel mai probabil detin fiecare cate o retea interna.
La capitolul conectica ASUS RT- N15U dispune in ordine, de un port USB 2.0 multifunctional, ce suporta atat imprimante sau dispozitive de stocare, de porturile LAN, in numar de 4, toate de tip Gigabit, un port de WAN pentru intrarea semnalului de internet si care are capabilitati tot Gigabit, conectorul de alimentare si un buton On/Off. Este de apreciat existenta acestui buton, mai ales in cazurile in care routerul are nevoie de un soft-reset si nu mai trebuie sa il scoatem tot timpul din priza in acest scop.
Galerie Imagini
Si, asa cum v-am obisnuit pana acum, o mica galerie de imagini pentru a observa mai in detaliu aceasta mica „jucarie”
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS RT-N15U/”/]
Specificatii
Desigur, pentru cei interesati de detaliile complete despre acest router, oferite de producator, mai jos aveti disponibil tabelul de specificatii.
[table id=158 /]
Instalare
Instalarea lui ASUS RT-N15U se face destul de usor. Ori folositi CD-ul livrat impreuna cu acesta si urmariti pasii specificati acolo, ori il conectati direct la PC si il accesati prin interfata web. Nu voi insista pe acest aspect, pentru ca asta e scopul manualului de instalare care vine cu orice dispozitiv electronic si care in mod normal ar trebui citit. Singura bataie de cap am avut-o cu imprimanta, cel putin la conectarea pe wireless, m-am chinuit pret de cateva zeci de minute si apoi am renuntat. In mod surprinzator dupa cateva ore aceasta aparea in reteaua interna, probabil ca a avut suficient timp sa o recunoasca.
Meniul este usor de inteles, segmentat pe categoriile de baza. Acesta ofera o vedere completa si asupra dispozitivelor conectate in sectiunea Network Map. Modul de operare poate fi schimbat din Operation Mode, unde poate fi trecut ca Router, Repeater pentru un alt dispozitiv sau pur si simplu un AP (Acces Point). Controlul Parental este din nou o functie binevenita pentru a bloca accesul la diverse IP-uri, website-uri sau chiar cuvinte ofensatoare, pentru a proteja copii de rezultate ofensatoare de pe internet. Trebuie sa spun ca apana acum ceva vreme, aceasta functie de control parental era disponibila doar pe dispozitive profesionale. Se pare ca producatorii au reusit deja sa implementeze o multime de functii mai complexe si pe dispozitivele casnice.
AiDisk este meniul de unde se pot configura dispozitivele de stocare externe sau imprimanta conectata la portul USB, pentru a putea fi vazute in reteaua interna. EzQoS Bandwith Management reprezinta acel Quality of Service, unde se pot prioritiza activitatile online, se pot limita download-urile pentru a nu afecta browsing-ul pe internet sau se pot configura diverse sisteme pentru a fi prioritare la accesul la internet, indiferent de activitatile rulate pe acestea.
Ultimul meniu, cel de Advanced Settings, contine toate setarile pentru reteaua interna sau pentru cea externa, parole de securitate pentru Wireless si setarile de acces la internet. Tot aici regasim si meniul pentru update de firmware si System Log-ul ce poate fi foarte util atunci cand trebuie diagnosticata conexiunea interna sau lipsa celei externe.
Performante
Performantele sunt cele care decid in final achizitia unui astfel de produs, ca ASUS RT-N15U. Din cate am observat, cumparatorii acestor tipuri de produse sunt de doua feluri, cei care il cumpara din Real sau Carrefour, fara nici umpic de documentare, si cu un orgoliu maxim, si cei care fac un research de cateva saptamani in prealabil inainte sa isi achizitioneze un astfel de dispozitiv. Sfatul meu este sa va documentati. Poate aveti nevoie de un router mai puternic pentru ca torrentii ocupa loc fruntas in activitatea unora, sau pur si simplu ati cumparat un PC sau laptop cu o placa wireless de generatie noua si veti achizitiona un router prea slab, lipsindu-va astfel de viteza maxima cu care puteti transfera un fisier. Nu toate dispozitivele suporta de asemenea o conexiune stabila la internet, mai ales una de aproape 10 MB/s cum se intampla sa avem multi dintre noi.
Viteza de acces la internet este variabila, depinde de multi factori, mai ales daca aveti o conexiune de tip PPPoE si nu una cu IP Static. In functie de incarcarea retelei providerului viteza poate ajunge la maximul specificat sau poate fi chiar aproape de minim. Ea nu este fixa in niciuna din situatii, mai ales ca in contract nu este specificata o viteza minima alocata. Pentru a dispune de 100 Mbps reali trebuie sa platiti cel putin cateva sute de euro lunar, iar abonamentele clasice de 40 lei nu ofera un standard in acest sens.
Asadar testele pentru WAN au fost efectuate in diferite perioade a le zilei, noaptea fiind cel mai indicat, unde am obtinut o viteza constanta apropiata de cei 100 Mbps specificati.
Reteaua interna a fost ceva mai dificil de testat, din cauza existentei a mai multor routere in apartamentele invecinate, toate functionand pe aceeasi frecventa. Cel mai important in acest sens a fost trecerea routerului pe un canal nefolosit, adiacent unei frecvente nefolosite. In general acestea vin presetate pe canalul 6/10/12, in functie de producator. Cel mai probabil este ca acesta sa functioneze pe o frecventa identica cu al vecinului, de aici si o scadere in viteza de transfer pe Wireless. Am ales canalul 2, nefolosit de nici unul din vecinii nostrii si am purces la treaba.
Graficul de mai sus arata o viteza constanta de aproape 3 MB/s pentru cel mai indepartat punct al apartamentului, aproximativ 6 metri distanta de router, in timpul in care au fost conectate la acesta 2 PC-uri, unul LAN si unul Wireless, un laptop, un smartphone si o tableta. Situatia este foarte asemanatoare cu cea a unui utilizator mediu de tehnologie, iar rezultatele as putea sa spun ca sunt foarte bune, mai ales ca vorbim de o retea Wireless. Pe LAN situatia sta total diferit, routerul ajunge si la viteze de 40-50 MB/s transfer intre doua dispozitive cu retea Gigabit, si aici vorbim de multiple fisiere mici si medii nu de unele de 4 GB.
Concluzii
ASUS RT-N15U este un dispozitiv care merita laudat. In primul rand pentru modul cum se descurca cu semnalul de internet precum si cu cel Wireless, in ciuda faptului ca detine antene interne. Portul USB este o gura de aer proaspat, si, chiar daca recunoasc ca l-am folosit o buna perioada de timp doar pentru a imi incarca telefonul, cele de pe laptop fiind toate ocupate, s-a dovedit a fi o alegere excelenta pentru a conecta imprimanta sau un HDD extern pentru transfer de date in retea. Meniul este usor de configurat si detine o multitudine de optiuni, atat pentru cei obisnuiti cu termenii de retelistica, cat si pentru cei mai necunoscatori, iar designul este mai mult decat elegant, integrandu-se perfect in orice fel de situatie.
Concluzia este aici destul de simpla, probabil la fel de simpla ca cea de la laptopul Toshiba U840, al carui review il gasiti la noi pe site. ASUS RT-N15U este un produs ce merita! Atata din punct de vedere performante cat si conectivitate cu reteaua interna, si nu in ultimul rand ca si pret este o alegere execelenta. Dar, pentru ca nu exista nici un produs perfect, mentionez ca existenta unor antene externe, mai ales unele de 5 dBi cum exista la unele modele tot ASUS, ar fi fost cireasa de pe tort in acest caz, oferind o viteza foarte buna si pentru distante mai mari.
Pretul este de aproximativ 350 Lei. Este un pret mediu, echilibrat. Intre un router de 100 Lei cu care iti vei bate capul tot timpul la viteze sau stabilitate, si unul la 700-800 lei care te lasa cu portofelul gol, un compromis este necesar. ASUS RT-N15U ofera chiar mai mult de atat.