22 sept. 2011 | 13:27

HTC Evo 3D – Fiori 3D pentru amatori [REVIEW]

ACTUALITATE
HTC Evo 3D - Fiori 3D pentru amatori [REVIEW]

Nu de multe ori HTC s-a intrecut pe sine cand vine vorba de lansarea unui nou smartphone cu functii cat mai interesante si mai deosebite. Ma gandeam in special la modelul EVO 4G, care a facut ceva valva atunci cand a fost introdus in oferta operatorilor de peste ocean. EVO 4G a fost creat special pentru reteaua 4G iar din punct de vedere specificatii si design se aseamana destul de mult cu modelul pe care il vom analiza in cadrul acestui articol, EVO 3D. Segmentul 3D este inca putin explorat sunt de parere inginerii si designerii care se ocupa de crearea unui nou smartphone. Chiar daca este prezent in aproape toate televizoarele recent lansate, in console de gaming portabile, si mai nou in smartphone-uri si tablete PC iar pretul acesteti tehnologii a scazut destul de mult in ultima vreme exista totusi unele dispozitive care nu au nevoie de ea. Sa speram ca nu va fi cazul cu EVO 3D, insa aceasta decizie tine de preferintele fiecarui utilizator nu?Sa trecem deci la treaba.

HTC EVO 3D – Continut pachet

Nu cred ca mai este neaparata nevoie de unboxing avand in vedere ca nu este primul HTC, iar pachetul acestora nu difera mai deloc de la telefon la telefon. In cutie avem dispozitivul in sine, un cablu micro USB pentru transfer de date cu PC-ul, cablu care se ataseaza la incarcatorul pentru priza atunci cand este nevoie, manualul de utilizare si cate instructiuni rapide pentru introducerea cartelei si aprinderea telefonului. Cardul de memorie este de 8 GB, un element destul de important mai ales ca nu vine cu memorie interna prea mare.

HTC EVO 3D – Design si constructie

Ce putem sa spunem despre design, ei bine l-am invartit pe toate partile si am incercat sa ii gasesc niste elemente negative ale constructiei acestuia, destul de greu avand in vedere ca este totusi un Smartphone High-End, insa nu imposibil. Prima senzatie pe care o ofera acest smartphone este aceea de rezistenta si fiabilitate. Greutatea de aproximativ 170 de grame, deloc de neglijat este prima pe care am observat-o. Nu este genul de telefon care poate fi plimbat in buzunarele pantalonilor de trening ci mai degraba in interiorul unui sacou sau in geanta unui utilizator business. S-a folosit atat metal cat si plastic pentru constructia acestuia, ecranul din sticla rezistenta fiind cred, componenta cea mai grea. Partea frontala detine cele 4 butoane de tip touch cu care ne-am obisnuit pana acum, bine iluminate si dispuse pe orizonatala in partea de jos. Aceeasi probelam la fel si cu alte dispozitive de acest tip, butonul de search este apasat de cele mai multe ori din greseala. Cateodata imi e dor de butoanele hardware de la Desire.

In partea din stanga este dispus conectorul micro USB pentru incarcare si transfer de date iar pe laterala din dreapta avem butoanele de volum si pentru camera foto/video. Acesta din urma este mai „special”, exista un buton de tip switch pentru a comuta modul de fotografiere din 2D in 3D, destul de robust si mai dificil de apasat din greseala, lucru care nu il pot spune efectiv despre butonul de fotografiere propriu-zisa, care concureaza in dimensiuni cu butonul de declansare de pe un aparat DSLR si este destul de usor de apasat in mod neintentionat. Chiar mi s-a intamplat nu de putine ori sa tin telefonul orizontal pentru a naviga pe internet sau urmari un clip video si am comutat in modul camera foto. Cea mai inteleapta optiune ar fi dezactivarea acestui buton in meniul principal, acesta sa fie de exemplu activ doar in meniul de fotografiere, functie pe care insa nu am gasit-o in configuratia destul de stufoasa a aparatului. In partea de sus avem configuratia obisnuita la mai toate smartphone-urile din ziua de astazi, butonul pentru pornire/standby si mufa pentru casti. In partea de sus a display-ului avem senzorul de lumina si cel pentru proximitate, bine ascunse sub carcasa, LED-ul indicator, casca pentru convorbiri si camera frontala de 1.3 megapixeli.

Partea din spate a telefonului mi-a placut foarte mult. Nu pentru faptul ca dispune de 2 camere foto protejate destul de bine ci pentru ca are o suprafata aderenta destul de buna facand astfel controlul telefonului mai reusit. Acesta este mai stabil in mana fata de alte terminale de acest fel si in ciuda display-ului de proportii al acestuia.

HTC EVO 3D – Specificatii si 3D

[table id=95 /]

Un aspect destul de important al smartphone-urilor din ziua de astazi il reprezinta specificatiile tehnice. Cele mai intalnite comparatii sunt din punct de vedere al procesorului intern si al dimensiunii ecranului. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Nimeni nu se gandeste ca daca ai un procesor dual-core si un ecran de peste 4 inci in diagonala durata de viata a bateriei este drastic redusa la mai putin de o zi, asta in cazul in care il folosesti mai mult decat un Nokia 1100. Nici macar producatorii nu se mai gandesc la acest aspect. Ecranul este de tip SUPER LCD cu o rezolutie impresionanta, 540×960 pixeli. Detaliile unei imagini vizionate pe ecran sunt impresionante insa unghiul de vizibilitate nu este insa cel mai bun.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/htc evo3d/|width=480]

Avantajul acestui display este ca ofera o experienta de vizualizare 3D fara a mai fi nevoie de ochelari 3D de nici un fel. Daca ati vazut pana acum un Nintendo 3DS atunci veti intelege imediat cum functioneaza display-ul acestui terminal. Pentru a experimenta efectul de 3D privirea trebuie sa cada perpendicular pe ecranul telefonului, si trebuie sa asteptati cateva secunde (mai multe pentru unii utilizatori) pentru ca ochii sa se adapteze. Distanta optima de vizionare este undeva la 40-50 cm pentru ca efectul 3D sa nu fie obositor. Nu mi s-a parut extraordinar sau exceptional cum l-au descris altii care probabil nu au mai vazut un ecran 3D la viata lor, insa recunosc ca exista o adancime destul de mare a imaginii. Este nevoie totusi de o mana ferma, inclinarea cat de mica a telefonului in timpul vizionarii unui clip este foarte deranjanta. Unii prieteni nu au reusit sa se obisnuiasca cu efectul 3D nici dupa jumatate de minut de vizionare, insa au recunoscut ca este interesant conceput. La urma urmei functioneaza. Tehnologia insa este de tip stereoscopi, lucru ce inseamna ca rezolutia clipului rulat va fi injumatatita pe verticala.

HTC EVO 3D – Interfata si Functionalitate

Dupa cum am precizat mai devreme HTC EVO 3D dispune de un procesor dual-core de 1.2 GHz si un cip grafic Adreno, cantitatea de memorie RAM de 1GB, mai mare decat la alte terminale de acest gen este folosita in special pentru functiile de vizionare sau filmare 3D ale acestuia. Sa fiu sincer, chiar daca nu sunt un fan inrait al interfetei HTC Sense, probabil ca am experimentat-o mai multa vreme pe telefoane ceva mai slabe, insa pe acest terminal toate comenzile sunt rapide. Chiar si cu un Live Wallpaper activ telefonul se misca excelent, fara intarzieri de meniuri sau comenzi care nu sunt realizate. Ca si termen de comparatie este la fel de rapid ca si HTC Sensation, care se apropie ca si configuratie de acesta. Tranzitiile, efectele de meniu, toate sunt active si functioneaza impecabil. Sense 3.0 este interfata HTC instalata pe acest telefon, o interfata ce reuseste sa completeze foart frumos varianta de Android 2.3.3 Gingerbread. Cele 7 ecrane ofera foarte mult spatiu pentru widget-uri si pentru aplicatii. Spre deosebire de celelalte interfete ale restului producatorilor de smartphone-uri cea e la HTC este pe departe cea mai bine gandita. As putea sa zic ca este chiar singura „gandita”, insa veti spune ca sunt rautacios. Interfata nu beneficiaza insa de efectul 3D de care este capabil telefonul, mai bine chiar, nu as vrea sa tin telefonul in pozitie fixa pe strada doar ca sa vad icoanele si widget-urile in mod 3D stereoscopic.

HTC EVO 3D – Filmare, Fotografiere si Playback

Din punct de vedere al filmarii si fotografierii, EVO 3D sta destul de bine. Cele doua camere de 5 Megapixeli fiecare se descurca de minune atat cu fotografiere cat si cu filmarea. Pentru a face o poza una dupa alta dureaza mai putin de 3 secunde, in modul 3D insa acest timp de asteptare se prelungeste la aproape 6 secunde. Vorbesc aici de timpul necesar capturarii si salvarii imaginii, pana cand aparatul este gata sa o preia pe urmatoarea. Exista si o serie de functii si setari pe care nu le-am vazut la alte smartphone-uri. Chiar daca acestea pot fi adoptate de restul modelelor cu ajutorul unor programe gratuite auxiliare este dragut din partea lui HTC sa le includa standard in meniul de configurare. Din punct de vedere al calitatii imaginii aceasta este medie. Nu pot sa spun ca m-au impresionat anumite detalii, claritate sau lipsa zgomotului pentru ca acestea nu exista. Puterea flash-ului LED este suficienta pentru a ilumina subiectul la o distanta de 2-3 metri, nu mai mult insa.  Filmarea se poate face la 1080p si este destul de buna pentru a o compara cu alte telefoane de acelasi calibru, vor mai trece insa cativa ani pana cand un smartphone va putea filma la calitatea unei camere video de acum. Avand in vedere ca este un procesor dual-core ajutat si de un GPU puternic, EVO 3D poate rula fara problema clipuri HD, ecranul este suficient de mare si de bun pentru a te bucura de o rezolutie mare, experienta este insa mai placuta folosind iesirea HDMI pentru un televizor sau un monitor HD. Adaptorul MHL pentru portul micro USB ce transforma acest conector in HDMI bineinteles ca va trebui sa il cumparati separat. Capacitatea totala a memoriei este de 1GB intern + un card microSD de 8 GB cu care vine in pachet.

Browser-ul web este destul de bine gandit, la fel cum am spus si la majoritatea terminalelor Android, merge mai bine decat orice alt browser instalat ulterior, mai ale pentru ca este vorba despre o versiune mobila de Chrome. Paginile sunt afisate corect, la fel si modulele Flash. pe langa aplicatiile web oferite de Google in functie de operatorul de la care il achizitionati este posibil sa fie preinstalate o serie de utilitare sau jocuri. Cea mai interesanta aplicatie la momentul testarii a fost YouTube, nu pentru ca sunt un fan al diverselor show-uri ci pentru ca era singura sursa viabila de continut 3D. Aplicatia pe care se bazeaza HTC este in primul rand cea pentru streaming de filme, Watch, aplicatie insa cam saraca in titluri si care nu a vrut de nici un fel sa se conecteze si sa se autentifice la server.

HTC EVO 3D – Concluzii

In mare parte calitatea constructiei este foarte buna, nu mi-a placut in mod deosebit capacul din spate care se desface cu tot cu marginea telefonului, insa am apreciat textura acestuia si faptul ca este realizat dintr-un material plastic moale, flexibil. Semnalul este foarte bun, atat pentru convorbiri cat si pentru traficul de date. Am reusit sa ating in anumite locatii din oras aproape maximul oferit de reteaua HSDPA a celor de la RDS si de la Vodafone. Calitatea convorbirii este de asemenea foarte buna, nu il pot compara cu vechiul 6310i, insa pot sa aprob ca se apropie de acesta. Mi-am zis in sinea mea, uite totusi un smartphone care se aude ca un telefon. Bateria…. hmm, nu tine ca la un telefon insa pentru utilizatorii normali sper ca le este de ajuns aproape 10 ore de functionare, atat vorbit cat si navigat pe internet. Pentru heavy-users, cei care, asculta si muzica, se uita la clipuri, stau pe retele sociale sau mesagerie instant si mai si vorbesc la telefon, sugestie, luati-va incarcatorul cu voi sau macar o adoua baterie, asta daca vreti sa va mai gaseasca cineva la telefon dupa ora 16:00, presupunand de asemenea ca va treziti de dimineata.

Pretul… inca un hmm, daca nu va plac tabletele puteti sa alegeti HTC EVO 3D, daca va plac tabletele atunci depinde strict de preferinte, pretul este acelasi. Mai exact 2599 Lei, vorbim de pretul la liber la evoMAG.