ASUS VULCAN ANC – Un sunet cald pentru urechi sensibile [REVIEW]
Headset-urile de gaming, acest frumos segment de periferice despre care fiecare in parte are o opinie diferita cum ca „cutare model ar fi cele mai bune”. Este intr-adevar o alegere destul de dificila pentru cei cu pretentii nu pentru cei care folosesc in acest scop headset-urile de Skype. Fiecare are o forma diferita a capului si de asemenea un simt al auzului unic. Din acest motiv nu pot sa spun ca modelul respectiv testat de mine este cel mai bun, nu ar fi corect nu? Insa pot spune ca este modelul care mi-a placut cel mai mult, atentie la subiectivism, exista din plin in acest articol si e si normal.
De ceva vreme, chiar de ceva mai multa vreme am luat la test o pereche de casti care mi-au schimbat foarte mult opinia despre headset-urile de gaming. Nu sunt un jucator pasionat, probabil trebuia sa le dau pe mana colegului meu de la gaming, in schimb sunt un audiofil pasionat si un critic destul de bun in ceea ce priveste confortul folosirii unui gadget. Sunt foarte mofturos cu castile mari, din acest motiv le prefer pe cele mici In-Ear. Vom vedea ce impresii mi-au lasat Asus Vulcan ANC si de le-as cumpara, sau nu, pentru a imi completa experienta audio de acasa.
Asus Vulcan ANC fac parte din seria ROG (Republic of Gamers) de la ASUS si sunt destinate unui buzunar ceva mai larg. Nu concureaza ce-i drept cu segmentul profesional de audio, pentru ca au ca destinatie gamerii.
Constructie si Materiale
ASUS Vulcan ANC nu fac parte din seria de casti subtile, nici macar numele nu ofera aceasta impresie. Designul ce include culoarea rosie, neagra si fibra de carbon este foarte reusit, combinatia si zona in care sunt colorate diferit sunt atent alese pentru a atrage atentia rivalilor de la jocul in sine. ASUS a depus ceva efort in constructia acestui headset, este bine de stiut ca a existat si un blog de dezvoltare decicat acestui produs care de asemenea a vazut lumina reflectoarelor a multor expozitii pentru a strange opinii inainte de lansarea propriu-zisa.
Produsul vine ambalat intr-o cutie bine realizata intr-o prezentare concisa si placuta.Lasand la o parte cutia, asa cum se respecta desigur o pereche de casti de calitate acestea vin direct intr-o husa rigida si eleganta pentru transport. Husa contine buzunare atat pentru cablu cat si pentru accesorii sau pentru microfonul detasabil. cablul este si el detasabil si contine aproape de mijloc in partea de sus controlul de volum si butonul de mute.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asusvulcanancunboxing/]
Cablul este moale si putin elastic dovada este ca e construit sa reziste la multe miscari. De asemenea faptul ca este detasabil il poate salva de la o trecere accidentala cu scaunul de birou pe acesta, caz in care pentru alte headset-uri se poate smulge efectiv din acestea. Materialele folosite sunt dintre cele mai placute la atingere. Totul este bine lucrat fara muchii ascutite sau margini deranjante. Chiar si cei care poarta ochelari vor fi uitmiti de confortul pe care le ofera acest set de casti. Ba chiar aici ii pot include si pe aceia care folosesc si ochelari 3D Nvidia peste ochelarii de vedere. Spatiul dintre casti este destul de larg pentru a acomoda aceasta posibilitate.
Specificatii
Castile folosesc designul sealed-back, adica sunt inchise in partea din plastic si acopera toata urechea. Materialul care vine pe casca si deasupra capului este un fel de spuma cu memorie care ofera un confort extraordinar la folosirea indelungata. Chiar daca mi-au transpirat urechile dupa aproape jumatate de ora totusi acestea nu se simt incomod, doar putin „umede” . Difuzorul este unul cu diametru de 40 mm si ofera la prima auditie o calitate foarte buna a intregului spectru receptionat de urechea umana. Avand in vedere ca acopera in totalitate urechea se poate spune ca ofera un noise cancelling pasiv. Acestea sunt dotate si cu un modul activ pentru reducerea zgomotului. Folosirea acestuia se face cu ajutorul unei baterii de tip AAA care ofera o autonomie de 8-10 ore de auditie continua pe zi, intr-o saptamana. Se rcomanda un set de acumulatori de capacitate mai ridicata pentru cele mai bune performante si de asemenea pentru o economie de bani pe viitor.
– Driver: 40 mm
– Impedanta: 32 Ohm
– Frecventa: 10 Hz – 20 KHz
– ANC (Active Noise Cancelling): >30 dB
– PNC (Passive Noise Cancelling): >15 dB
– Latime de banda efectiva: >600 Hz
– Dimensiuni: 206mmx196mmx80mm
– Greutate: 325 grame
– Microfon: Da, Detasabil
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asusvulcanancaccesories/]
Asus detine cateva elemente dupa cum am mentionat mai devreme care trebuie asamblate, cablul si microfonul. Lacasul de baterie este ascuns destul de bine in spatele uneia dintre casti. Daca e sa vorbim de autonomie aceasta nu este chiar excelenta si nu se apropie de specificatiile producatorului din cauza bateriilor proaste. Cu o baterie normala as ramane surprins daca obtineti mai mult de 3 zile de auditie, cu un acumulator de capacitate ridicata sau eventual un set de baterii alkaline folosirea acestora cu ANC poate ajunge intr-adevar la 5-6 zile. Izolarea fonica maxima in mod pasiv este de maxim 15 decibeli iar in mod activ de 30 decibeli. Totul depinde de conditiile exterioare bineinteles. Ca si comparatie o conversatie normala este undeva pe la 50-60 decibeli iar o motocicleta poate ajunge la 90 decibeli.
Impedanta este de 32 Ohmi, fapt ce ajuta la un volum mai ridicat chiar daca folositi placa de sunet integrata sau chiar una pe USB. Un nivel mai ridicat al impedantei ar favoriza intr-adevar frecventele joase insa castile s-ar auzi mai incet la acelasi volum.
Gama de frecvente redate dupa spcificatii este in zona 10 Hz – 20 KHz. Acum daca suntem realisti sub 30 Hz nu sunt multe persoane ce pot recepta sunetul insa se creaza o presiune suficient de mare pentru a oferi un nivel de bass curat si confortabil. Ca si referinta ASUS Vulcan stau mai bine la acest capitol decat un Sony la acelasi pret, cu Active Noise Cancelling de asemenea.
Un element interesant este greutatea specificata de producator, 325 grame. Noi am obtinut folosind un cantar electronic cu o eroare de plus minus 2 grame aproape 348 grame fara microfon si baterie. Cu acestea greutatea ajunge aproape la 400 de grame cu un acumulator. Cu toate acestea castile sunt foarte comfortabile si nu ofera nici un motiv de neplacere. Pentru cei cu capul mai mic exista o problema, aici ma refer in special la copii. Acestea nu sunt foarte inguste si suportul dintre ele nu este foarte rigid. Este insa un lucru bun pentru un cap de dimensiuni normale pentru ca nu preseaza foarte tare pe tample sau urechi.
Acum va rog sa nu ma intrebati ce inseamna un cap normal si unul mic, sunt luate relativ, cel mai bine le probati sau daca le achizitionati online si purtati o sapca stransa la maxim pentru a nu cadea pe cap atunci e posibil sa nu va vina chiar comod.
Interiorul este foarte bine realizat, chiar am ramas surprins sa vad ca exista o spuma absorbanta fapt ce imi confirma de ce se comporta atat de bine si fara sa folosesc bateria pentru ANC. Se poate vedea in interiorul castii si microfonul folosit pentru atenuarea zgomotului. Modulul intern atenueaza zgomotul extern cu ajutorul unor microfoane ce verifica nivelul de zgomot in comparatie cu cel extern.
Testare si Concluzii
Testarea a avut loc pe o gama variata de melodii de toate genurile si, de asemenea, de catre un amic in cateva jocuri de ultima generatie. Pentru comparatie am folosit de la un studio audio o pereche de AKG K701, mi s-au recomandat a fi cele mai bune din acest segment, in ciuda faptului ca pretul lor este mai mult decat dublu fata de castile ASUS.
Din punct de vedere al confortului, AKG-urile stau ceva mai bine, insa nu cu mult, nu suficient de bine incat sa isi justifice diferenta imensa de pret. Dupa o utilizare de aproape 6 ore, si mentionez ca nu sunt decat un fan al castilor in-ear datorita greutatii foarte reduse ale acestora, AKG-urile le simteam pe urechi, probabil din cauza formei rotunde ce imi atingea obrazul, insa cele de la Asus, care sunt de forma ovala, mi s-au parut mai „inexistente”.
Din punct de vedere al detaliului, AKG K701 ofera un spectru mai larg atat pe partea de joase cat si pe medii si inalte insa pentru auditie continua sunt mai obositoare pentru ureche. Intr-adevar un muzician nici nu s-ar uita la ASUS Vulcan insa un utilizator comun ca noi de altfel, ar face aceasta alegere. Vulcan ANC au o gama mai redusa de redare a frecventelor fapt ce permite folosirea mai confortabila a acestora.
Sunetul poate fi descris ca fiind cald, cred ca asta e cel mai bun cuvant. Chiar si chitara si tobele suna placut si linistitor chiar daca vorbim de o melodie rock, sau ceva mai heavy. Sincer nu ma asteptam sa ascult o melodie atat de frumos. Eram de aceeasi parere cu multi altii ca cel mai bine folosesti o pereche de casti cu specificatii extreme pentru a experimenta toate detaliile unei melodii, insa dupa 1-2 ore acest lucru devine chiar obositor.
Bass-ul nu este atat de puternic incat ma asteptam, insa nici acesta nu este un lucru rau din motivele enumerate mai sus. AKG-urile se aud intr-adevar intr-un mare fel, insa nivelul de bass la care provoaca urechea poate cauza dureri de cap pentru persoanele mai sensibile.
In concluzie, as recomanda cu „mare caldura” acest headset, mai ales ca pretul de aproape 500 de lei la care se poate gasi la noi in tara nu este unul exagerat. Trebuie sa marturisesc ca acum tin pe cap din motive de liniste pentru alte persoane o pereche de Panasonic destul de bunicele, insa ma gandesc cu placere la sunetul emis de ASUS Vulcan ANC.