29 dec. 2010 | 15:14

Noul iPod Nano – Lucrurile frumoase vin in pachete mici [Review]

REVIEW
Noul iPod Nano – Lucrurile frumoase vin in pachete mici [Review]

Se pare ca designerii de la Apple au o problema in a intelege fraza devenita atat de comuna „Daca ceva nu e stricat nu te apuca sa il repari” sau in adaptarea romaneasca „las-o asa ca merge asa”. Ei bine baietii astia cred ca au cea mai bogata imaginatie. In primul rand sunt putin ironic cand spun acest lucru, vorbind de notatiile pe care le-au pastrat de-a lungul timpului, acest nano reprezinta a 6-a generatie pana la momentul actual, si din alt punct de vedere vorbesc foarte serios cand ma gandesc la faptul ca a pastra denumirea ii ajuta pe utilizatori foarte mult sa se identifice cu acel produs. Sa trecem insa si la subiect: noul Ipod Nano.

Prima data cand a mentionat cineva de aceasta noua jucarie recunosc ca am facut misto de ideea adoptarii unui ecran senzitiv pe un mp3 player. Bine, am zis, nu e prima data, chiar si Apple are modelul iPod Touch, care arata si functioneaza la fel ca un iPhone doar ca ii lipseste partea de GSM. Ei bine cand am vazut produsul am zis, clar, eu nu o sa ii fac review, mi se pare o prostie, cum sa te descurci cu un ecran touch de dimensiunea asta. E ceva mai mare decat un Shuffle doar ca in locul rotitei senzitive exista un ecran full colour, multitouch. Si unde ar trebui sa pun eu 2-3 degete pe asta micu? A trecut aproape o saptamana timp in care nu m-am atins de el. Apoi de nevoie, mp3-ul meu a cedat si nervos si fizic, iar cardul din telefon era plin de aplicatii si variante de software GPS pentru Android la care nu puteam renunta, am decis sa iau cu mine micuta jucarie. Cateva ore au fost suficiente pentru a ma indragosti complet de el. E mic, e usor, il uiti pur si simplu agatat de buzunarul unei camasi sau bluze (recunosc, era sa faca o baie in masina de spalat din acest motiv, noroc ca am tot timpul castile agatate de el).

Sa trecem la capitolul specificatii. Acesta vine in variante de 8 si de 16GB intr-o varietate destul de mare de culor pe toate gusturile zic eu. Era frumos sa existe si versiunea pe negru, insa Apple a renuntat de mult pentru aproape toate produsele lor la aceasta culoare.

Se poate observa chiar din imaginea de mai sus cat este de mic in comparatie cu conectorul standard pentru iPhone, iPod sau iPad. Designul este foarte reusit, la jumatate din dimensiunea modelului anterior, iar sistemul de prindere de haine este destul de solid si acoperit cu o suprafata cauciucata pentru a fi sta foarte bine acolo unde este prins/uitat. Marele avantaj al micutului nano este intr-adevar touchscreen-ul. Chiar daca este mic raspunde foarte bine la comenzi, specific Apple nu? Meniul este asemanator cu sistemul de operare al lui iPhone, acel celebru iOS, insa la o varianta minimalista, limitata la nevoia de a asculta muzica, radio….si cam atat. Exact, ii lipseste functia de video. Nu merg nici un fel de clipuri pe el, nu are nici un fel de player pentru aceste formate. Din nou o alta deosebire fata de versiunea anterioara este ca nu detine o camera video.

Singurele butoane de tip hardware de pe acesta sunt plasate in partea de sus si reprezinta butonul de sleep/on si controlul de volum. Restul comenzilor de play/pause/stop/next…etc sunt accesibile prin intermediul interfetei touchscreen a playerului. Exista de asemenea optinuea activa care opreste playerul atunci cand sunt scoase castile pentru a economisi acumulatorul. Acumulatorul intern permite aproximativ 20 de ore de playback audio la un nivel destul de ridicat al volumului. Recunosc ca timp de 4 zile nu a trebui t sa il incarc deloc si am ascultat muzica aproximativ 4 ore zilnic.

Interfata si ecranul prezinta tot interesul dedicat acestui player. Ecranul este perfect patrat cu o diagonala de aproximativ 4 centimetri, daca luam in calcul si marginea neagra eleganta a acestuia, are o rezolutie de 240×240 pixeli si este multitouch de tip capacitiv. Capacitiv inseamna ca va raspunde doar la comenzile date de pielea degetelor, nu poate fi folosit cu manusile in mana de exemplu.

In meniul principal avem 4 icoane mari (de altfel si celelalte meniuri dispun tot de 4 icoane) si avem acces la Playlist, Now Playing, Artist si genius Mixes.

Cu un scrool la stanga ajungem in al doilea meniu unde gasim optiunile de Radio, Podcasts, Setting si Photos. Trebuie sa recunosc la acest capitol ca semnalul radio este la fel ca si la celelalte playere, insa viteza cu care scaneaza si salveaza posturile este uimitor de mare. De asemenea aveti nevoie de conectarea castilor pentru a receptiona radio, nu o luati in nume de rau pentru ca asa este gandit semnalul radio, poate fi receptionat doar daca exista o antena de minim 50 cm atasata aparatului, antena ce nu poate fi inclusa in aparat.

Al treilea meniu genereaza si el 4 icoane pentru Songs, Albums, Genres si Composers.

Al patrulea meniu reprezinta Fitness & Clock. Ei bine chiar daca ii lipsesc o serie de functii de la generatia a 5-a noul Nano detine un senzor giroscopic ce permite schimbarea melodiei doar prin miscarea playerului la stanga sau la dreapta. De asemenea in sectiunea de fitness exista o serie de setari mai ales pentru jogging, una dintre ele mi s-a parut interesanta de-a dreptul. La activarea acesteia playerul va rula muzica doar atunci cand simte ca este in miscare. Aceste functii diminueaza foarte mult nevoia de a opri sau porni playerul atunci cand va opriti din exercitiu sau cand doriti sa vorbiti cu cineva fata in fata sau la telefon, pentru aceste actiuni implicit va veti opri din miscare.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/ipod nano touch/|width=480]

Sincronizarea player-ului se face prin intermediul popularului iTunes, un program pe care ori ati ajuns sa il indragiti ori pur si simplu nu il suferiti dar va trebui eventual sa va obisnuiti cu el. O chestie interesanta este daca folositi mai ales optiunea de podcasturi, chiar daca nu suporta playback-ul de clipuri video acesta va rula coloana sonora, astfel puteti asculta unele dintre emisiunile voastr preferate. La fel se comporta si cu clipurile video. Acumulatorul se incarca la fel tot prin conexiunea USB la PC sau MAC, acest procedeu dureaza undeva intre 1-2 ore pentru o incarcare completa. Chiar daca nu ofera o serie de functii vitale pentru multi utilizatori cum ar fi optiunea de a da play sau next fara a te mai uita la player, acesta este compatibil cu castile Apple cu telecomanda micuta pe fir, astfel se rezolva si aceasta mica problema. Ca de obicei la un player audio castile care vin in pachet recomanda o alta pereche de urgenta. Se aud bine, insa atat. Pentru a beneficia de calitatea maxima a procesorului de sunet de ultima generatie inclus in acest produs recomandam o pereche de casti ceva mai „destepte”.

Cutia este destul de interesanta si aprob acest tip de ambalaj chiar daca este realizat din plastic si mai putin din carton sau alte materiale reciclabile. Aici insa ar fi un conflict de idei. Daca Apple a inteles ca o cutie mai mica reprezinta un cost mai mic de transport, cost care se regaseste de multe ori in pretul produselor, de ce totusi iPod Nano este destul de scump? Si aici ma refer la faptul ca cu cateva milioane in plus (2-3) fata de cei 7 la care se gaseste pe piata aceasta jucarie iti poti achizitiona un iPod Touch de aceeasi capacitate, cu o multime de alte functii si posibilitati (bine, inteleg e ceva mai mare ca dimensiune insa functionalitatile depasesc acest impediment). Tin sa cred ca este doar vorba de faptul ca este un produs destul de nou si o data cu trecerea timpului pretul acestuia va ajunge pe un fagas mai normal.