17 nov. 2010 | 20:49

Fa-ti Gmail clientul implicit de e-mail

ACTUALITATE
Fa-ti Gmail clientul implicit de e-mail

Tendintele evidente catre cloud computing din ultima vreme fac din serviciile de webmail un loc din ce in ce mai comun, pentru tot mai multa lume. Daca in urma cu doar cativa ani inca ma mai preocupau chestii de genul backup la directorul de mail  din computer ca ajunge casuta la limita de 2GB si am probleme dupa aia, de cam doi ani incoace nu-mi mai irosesc spatiul pe disc cu mail-uri, toata corespondenta pe care decid sa o pastrez  fiind undeva pe un server al Google-ului.

Daca inca mai ai temeri privind faptul ca te monitorizeaza astia cu Echelon-ul si nu mai doarme NSA-ul noaptea ca esti tu anti-Obama, 4get about it si vezi ca exista pilule adecvate. Daca ai senzatia ca o sa primesti meilul ala cu locatia lui Bin Laden (in caz ca pe bune mai intereseaza pe cineva pe unde umbla individul), chiar vrei sa vina pe IP-ul de acasa, mai ales daca abia ti-ai pus usa metalica? Daca cineva vrea sa te urmareasca o poate face mai simplu daca tii totul la indemana pe un disc local. Orice militian poate smulge un PC cu fire cu tot, dar nu orice Garcea poate argumenta cu Google pe teme de inviolabilitate a corespondentei, asa ca o solutie precum Gmail e mult mai comoda, economica si chiar sigura.

Dar considerente de ordin practic ar putea-o face nu asa de comoda pentru unii. Daca vrei sa trimiti rapid un mail facand click pe o adresa de mail, sub Windows iti va aparea o fereastra de compozitie a clientului implicit de meil, care daca nu e configurat cum trebuie pentru ca tu folosesti Gmail si nu te-ai obosit nici macar sa-l mai pornesti vreodata de la ultima reinstalare poate deveni o problema. Daca dai click pe o adresa de mail din vreo pagina Web, sau dintr-un document Word, sau din orice aplicatie, tot fereastra aia de mail iti apare (bine, depinde si cum ai configurat browserul si alte chestii, dar oricum e bataie de cap).

De ce n-ar aparea direct o fereastra de compozitie Gmail in browserul favorit? De ce sa te complici cu configurarea clientilor locali si eventual sa te mai trezesti si cu hardul ocupat de mailuri (inclusiv spam-uri)?

Enter GmailDefaultMaker, care de fapt ar trebui rebotezat, pentru ca poate face acelasi lucru pentru tine si daca folosesti un cont de Yahoo, Hotmail sau AOL. Iar lucrul pe care il face este de a deschide o fereastra de compozitie Gmail in browserul tau favorit. Tot ce ai de facut este sa descarci installer-ul, si sa alegi serviciul de mail preferat si toate link-urile de gen mailto din pagini de internet, aplicatii de tot felul sau documente vor merge catre respectiva fereastra de compozitie. Foarte comod, cu resurse consumate neglijabile si nici macar nu ai nevoie de o iconita in plus in system tray. Singurul inconvenient este ca, daca vrei sa schimbi operatorul de mail, va trebui sa reinstalezi aplicatia, ceea ce este oricum mult mai comod decat sa umbli la setari prin toate browserele.

A, si sa nu uit, asta presupune ca in browserul favorit sa ai bifata optiunea Stay signed in, altfel va trebui, normal, sa te loghezi. A, si browserul preferat se presupune ca e ala setat drept implicit pentru sistemul de operare, nu?

 

Descarca GmailDefaultMaker de pe Playtech sau de pe site-ul producatorului.

 

Sursa: Lifehacker