Zonele interzise pentru oamenii de rând de pe Terra. Unde nu avem voie deloc să intrăm

de: Emanuela Pană
11 02. 2022

În lumea modernă, călătoria a devenit tot mai ușoară și mai accesibilă, unele orașe putând fi vizitate chiar și într-o singură zi. De la paje cu nisip auriu, apusuri demne de acuarelă, pustii nesfârșite arzătoare și până la păduri impenetrabile veșnic verzi, oamenii pot ajunge și „inspecta“ cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Totuși, în câteva locuri de pe Terra, pământenii au interzis. Află în continuare care sunt acestea.

Zonele interzise pentru oameni de pe Terra

Pe lângă fascinantele și incredibil de multele locuri în care turiștii pot merge în vacanță, Terra adăpostește și câteva zone, fâșii de pământ, obiective, muzee, pe care oamenii de rând nu le pot vizita, de la o insulă plină cu şerpi veninoşi şi până la „Svalbard Global Seed Vault“ din Norvegia, unde există peste 1 milion de probe de seminţe originare din locuri din întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai interesante locuri interzise din lume:

1. Ilha da Queimada Grande

„Ilha da Queimada Grande“ sau „Insula Șerpilor“ este, după cum îi spune și numele, un tărâm al șerpilor unde oamenii au interzis. Insula poziționată în largul coastei Braziliei este casă pentru o specie rară de viperă și incredibil de mortală, numită „șarpele cu cap de lance“. Potrivit estimărilor, pe insula care se întinde pe o suprafaţă de 43 de hectare există între unu şi cinci şerpi pe fiecare metru pătrat de teren.

2. Peștera Lascaux

Aflată în Franța, Peștera Lascaux este un alt loc în care nu putem să anjungem, probabil, niciodată. Caverna, descoperită în anul 1940, conține unele dintre cele mai emblematice picturi rupestre studiate vreodată. Aici au fost descoperite schițe de cai, căprioare şi alte animale, care datează in perioada paleolitică superioară, de acum 15.000 până la 17.000 de ani. În 1948, peștera a fost deschisă publicului larg, urmând a fi închisă definitiv după 15 ani.

Unde nu avem voie deloc să intrăm

3. Ise Grand Shrine

Este un altar şintoist din Japonia, construit cu aproximativ 2.000 de ani în urmă. Interesant este că, la fiecare două decenii, acest altar este dărâmat și reconstruit din nou, lucru care se întâmplă de la sfârşitul secolului al VII-lea. Această tradiție simbolizează conceptele Shinto despre moarte şi renaştere, având însă și scopuri practice.

4. Arhivele secrete ale Vaticanului  

Vaticanul din Roma este vizitat de milioane de oameni în fiecare an, însă în micul stat există cel puțin o zonă în care turiștii nu au voie să-și pună piciorul. Este vorba despre Arhiva Apostolică a Vaticanului (anterior Arhivele secrete ale Vaticanului), înființată în 1612, care conţine documentele personale ale tuturor papilor.

5. Muzeul Coca-Cola

Aflat în Atlanta, Georgia, muzeul Coca-Cola este asemănător unui seif de multe milioane de dolari, despre care se spune că ar păstra formula secretă a băuturii.

Alte locuri interzise oamenilor sunt: Insula Surtsey (Islanda); Zona de excludere a Cernobîlului (Ucraina); Zona 51 (Nevada); Heart Reef (Australia) și Svalbard Glocal Seed Vault (Norvegia).