Zonele în care Bucureştiul va fi decorat cu luminiţe. Suma investită de Primăria Capitalei, una uriaşă

de: Corina Oprea
24 10. 2023

Se apropie sărbătorile de iarnă și marile orașe ale României deja au început pregătirile. Printre cele care vor fi amenajate în spiritul Crăciunului se numără și Capitala, unde deja s-au pus la punct ultimele detalii. Află care sunt zonele în care se vor pune luminițele, dar și suma colosală pe care a investit-o Primăria.

Unde se pun luminițele de Crăciun în București

Se apropie sărbătorile de iarnă și au început deja pregătirile în cele mai cunoscute orașe din România. Printre cele unde vor fi organizate adevărate spectacole de lumini se numără și Capitala, unde sunt puse la punct detaliile importante.

Primăria Capitalei vrea să surprindă anul acesta și să le aducă oamenilor o mare bucurie prin montarea unor lumini speciale. Oficialii au anunțat și care sunt zonele în care au de gând să plaseze aceste decorațiuni.

Astfel, acestea vor fi instalate pe: bd. Magheru şi bd. Bălcescu, Calea Victoriei, bd. Aviatorilor, bd. I. C. Brătianu, Piaţa Romană, rond Charles de Gaulle, bd. Constantin Prezan, Piaţa Victoriei. Cât despre sectoare, fiecare are propriile ornamente.

Ofertanții sunt obligați să demonstreze că au furnizat, în ultimii cinci ani, produse similare, mai precis decorațiuni stradale pentru iluminat festiv, în valoare totală de cel puțin 1.500.000 de lei fără TVA, printr-unul sau mai multe contracte.

În procesul de evaluare a ofertelor pentru ambele contracte, prețul propus de furnizor va fi luat în considerare cu o pondere de 80%, gradul de securitate aprovizionării va reprezenta 10%, în timp ce respectarea termenului de livrare va avea o pondere de 10%.

Luminițele de Crăciun din București, preț exorbitant

Cu o sumă totală de aproximativ 5 milioane de lei, Primăria planifică să investească în decorațiunile de Crăciun. Aproximativ 3,3 milioane de lei din acest buget vor fi alocate pentru închirierea decorurilor, iar suma rămasă până la 5 milioane de lei va fi folosită pentru achiziționarea acestora.

Află și: Suma rușinoasă alocată de PSD pentru luminițele de Crăciun, într-o comună cu 4.000 de locuitori. Ce urmăresc primarii, de fapt

În ceea ce privește cheltuielile de aproximativ două milioane de lei destinate achizițiilor, Primăria are planuri clare pentru procurarea unui număr de 150 de perdele iluminate, fiecare echipate cu minimum 200 de leduri. În plus, intenționează să achiziționeze 300 de figurine 3D, care pot lua forma unor sfere, stele, fulgi de zăpadă sau candelabre.

De asemenea, Primăria are în vedere achiziționarea a 550 de echipamente de tip perdea, fiecare prevăzut cu cel puțin 550 de leduri, și 220 de şiruri de lumini, fiecare cu minimum 120 de leduri.

„În acest an se vor închiria motive luminoase cu tema «Sărbători de iarna împreună în București»”, se arată în anunțul postat de Compania Municipală de Iluminat.

Un al doilea acord, cu o valoare estimată de 1.999.500 lei, se concentrează pe achiziționarea decorurilor destinate iluminatului festiv. Acesta include:

  • 150 de perdele echipate cu minimum 200 de leduri;
  • 300 de figurine 3D cu diverse forme precum sfere, stele, fulgi de zăpadă sau candelabre;
  • 550 de echipamente de tip perdea, fiecare prevăzut cu cel puțin 550 de leduri;
  • 220 de şiruri de lumini cu minimum 120 de leduri fiecare.

Când se deschid târgurile de Crăciun

Târgurile de Crăciun reprezintă una dintre cele mai plăcute atracții din marile orașe ale României. Turiști din toate zonele țării merg la târgurile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, capitol la care românii stau foarte bine.

Vezi și: Motivul pentru care Olguța Vasilescu a început pregătirile pentru Târgul de Crăciun din Craiova. Edilul orașului promite că proiectul va fi printre cele mai frumoase din Europa

Primăria Capitalei a anunțat că în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie, în Piaţa Constituţiei, va avea loc ”Târgul de Crăciun Bucureşti”. Târgul din Drumul Taberei va avea loc în perioada 10 noiembrie – 27 decembrie 2023, în timp ce despre cel din din parcul IOR, care se numește ”Orașul lui Moș Crăciun”, nu se cunosc încă detalii.

Târgul de Crăciun din Craiova din 2023 va avea loc în perioada 17 noiembrie-2 ianuarie. Acolo, zona a fost deja amenajată și cei responsabili muncesc din greu pentru ca totul să iasă ca la carte.

Târgul de Crăciun din Sibiu se deschide pe 17 noiembrie și se va încheia pe 2 ianuarie, în timp ce brașovenii se vor bucura de el din 30 noiembrie până pe 7 ianuarie. Târg de Crăciun avem și la Timișoara, în perioada 26 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.