Zonele din România în care au înflorit liliecii şi castanii pentru a doua oară în acest an. Agricultorii, îngrijoraţi de soarta pomilor fructiferi
Temperaturile extrem de ridicate pentru luna în care ne aflăm au dus la fenomene neobișnuite. Deja vorbim de zonele din România în care au înflorit liliecii şi castanii pentru a doua oară în acest an. Conform meteorologilor ANM, vom avea parte de valori termice curpinse între 27-28 de grade. Cel puțin în zilele următoare.
Prima parte din noiembrie cu temperaturi ridicate
Așa cum scriam recent, fenomenele de căldură din aceste zile se datorează unui val de aer cald venit deasupra Europei din Africa de Sud. Așa se face că zone din Europa au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 100 de ani, pentru această perioadă din an.
Pe plan local, ANM și-a actualizat prognoza anunțând temperaturi de până la 28 de grade, cel puțin în sudul țării. Din punct de vedere termic este bine, astfel econmism bani cu încălzirea. Dar, dacă vorbim din punctul de vedere al agricultorilor, aceste temperaturi dăunează grav culturilor de toamnă, prin lipsa precipitațiilor.
Conform datelor din prognoza ANM actualizată, „în jumătatea de sud a teritoriului, în Oltenia, în Muntenia, cel mai probabil să înregistrăm astfel de temperaturi, 26- 27- 28 de grade acestea fiind valori de început de vară cu mult mai ridicate decât ar trebui să avem la momentul acesta peste 10 grade.”
Inclusiv miercuri vom resimți valori ridicate. Cu toate astea, ANM spune că de joi, 3 noiembrie, va începe un fenomen de răcire a aerului. Începând de joi temperaturile scad la „16-17 grade prin extremitatea de nord a teritoriului, prin depresiuni, până la cel mult 18-19 chiar și valori de 20 de grade prin Transilvania și prin Banat.”
Vremea caldă și zonele din România în care au înflorit liliecii şi castanii pentru a doua oară în acest an
Ne aflăm în noiembrie, lună ce ar trebui să aducă temperaturi mai scăzute. Dar, ca urmare a valului de aer cald, vorbim despre zonele din România în care au înflorit liliecii şi castanii pentru a doua oară în acest an.
Mai exact în Oradea locuitorii de aici au putut admira pe străzi castanii sălbatici care au înflorit a doua oară. La fel s-a întâmplat și cu florile de lilieci, și aceștia au înflorit în octombrie. Dacă ar fi să ne luăm după ce spun bătrânii, am avea o toamnă blândă, dar iarna va fi una extrem de geroasă.
Dacă locuitorii din Oradea se bucură de acest fenomen, agricultorii spun că sunt îngrijoraţi de soarta pomilor fructiferi. Căldurile din ultima vreme și lipsa precipitațiilor ar putea duce la o cultură afectată de aceste feonmene. Rămâne să vedem cum va evolua vremea în următoarea perioadă, deși ANM anunță răcirea vremii de joi, 3 noiembrie.