Ziua Pâmântului 2024. Tema din anul acesta și ce activități poți face

de: Anca Lupescu
22 04. 2024

Ziua Pâmântului 2024. Planeta noastră este un loc uimitor, dar are nevoie de ajutorul oamenilor pentru a prospera. De aceea, în fiecare an, pe 22 aprilie, mai mult de un miliard de oameni sărbătoresc Ziua Pământului pentru a proteja planeta de lucruri precum poluarea și defrișarea. Participând la activități precum colectarea gunoaielor și plantarea copacilor.

Ziua Pământului 2024

Prima zi a Pămâtului a fost sărbătorită în 1970, când un senator din Wisconsin, SUA, a organizat o demonstrație națională pentru a crește conștientizarea cu privire la problemele de mediu.

Vezi și: 10 curiozități despre Planeta Pământ pe care nu le știai. Cele două supercontinente care au existat acum câteva milioane de ani

Proteste au avut loc în întreaga țară și, până la sfârșitul anului, guvernul SUA a creat Agenția pentru Protecția Mediului. Până în 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment sărbătorit de peste 140 de țări din întreaga lume.

Cercetătorii estimează că aproximativ 15 miliarde de arbori din lume sunt tăiați în fiecare an, așa că poți ajuta la compensarea acestei pierderi plantând un copac propriu.

Arborii absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen pentru oameni să respire. De asemenea, oferă adăpost și hrană pentru animale. În funcție de locul în care sunt plantați arborii, umbra lor poate reduce chiar nevoia de aer condiționat în lunile mai calde.

Vezi și 10 locuri din Europa pe care să le vizitezi în vara lui 2024. Mii de români aleg aceste destinații pentru vacanță

Ziua Mondială a Pământului 2024: activități de făcut:

Deoarece Ziua Pământului crește conștientizarea despre protejarea planetei noastre, poți participa la diverse activități legate de mediu pentru a face ziua specială. 

Stinge luminile. Electricitatea nu apare de la sine – trebuie produsă din lucrurile din jurul nostru. De multe ori provine din combustibili fosili (cum ar fi cărbunele, petrolul sau gazul natural) care contribuie la schimbările climatice.

Dar electricitatea poate fi, de asemenea, produsă din surse regenerabile precum vântul, apa, soarele și chiar excremente de elefant! Indiferent de proveniența sa, încearcă să conservezi energia electrică folosind doar ceea ce ai nevoie.

Poți să te angajezi să eviți utilizarea plasticului în casă, să faci plimbări în natură, să faci schimbări în stilul de viață care reduc amprenta ta de carbon, să îți educi familia și prietenii despre modalități de a salva mediul înconjurător și multe altele. 

Vezi și Top 7 locuri din Crișana pe care trebuie să le vizitezi. Unele dintre cele mai frumoase peisaje din România

Poți învăța și principiile de a reduce, reutiliza și recicla și să le practici în viața ta de zi cu zi.

Altfel, poți pur și simplu să profiți de această zi pentru a te conecta cu natura, pentru a te uita la documentare și să înțelegi felul în care funcționează planeta noastră.