Ziua Păcălelilor 2024, semnificație, tradiții și obiceiuri. Cum a luat naștere această zi

de: Anca Lupescu
29 03. 2024

Ziua Păcălelilor 2024 se apropie cu pași repezi, așa că mulți deja și-au pregătit farsa cu care să își păcălească apropiații. Dar ce știm despre această zi? Se semnificație are, cum a luat naștere și ce tradiții și obiceiuri sunt observate pe 1 aprilie?

Cum a luat naștere această zi

De unde provine obiceiul ciudat de a face farse pe 1 aprilie? Răspunsul scurt este că nimeni nu știe sigur. Tot ce se știe este că obiceiul era cunoscut în Europa Renascentistă și probabil are rădăcini mai vechi de atât.

Unii oameni cred că ideea Zilei Păcălelilor de 1 Aprilie se întoarce la vremurile Romei antice, când un festival vesel numit Hilaria, probabil inițial o sărbătoare a echinoxului, a început să fie sărbătorit pe 25 martie. 

Vezi și: Curiozități despre Ziua Păcălelilor. Cum a apărut această tradiție de 1 Aprilie, de fapt 

În termeni romani, 25 martie era numit „al optulea din Calendele Apriliei”, ceea ce asociază festivalul în mod puternic cu 1 aprilie. 

Cu toate acestea, nu există dovezi concrete care să conecteze Hilaria cu Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie, așa că aceasta este doar una dintre multele presupuneri avansate.

O altă teorie comună care plasează originea Zilei Păcălelilor de 1 Aprilie în Imperiul Roman datează din domnia împăratului Constantin. 

Conform acestei povești, un grup de nebuni sau bufoni l-au convins pe Constantin să facă pe cineva „rege pentru o zi”. Constantin a fost de acord, iar unul dintre bufonii, numit „Kugel”, a fost numit în această funcție. El a decretat că ar fi o zi plină de veselie, creând astfel ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie.

Singura problemă cu această poveste este că este o farsă. A fost făcută de profesorul de la Universitatea Boston, Joseph Boskin, la adresa reporterului Associated Press Fred Bayles în 1983. 

Bayles a raportat povestea, iar AP a publicat-o, doar ca să o retragă câteva zile mai târziu.

Oamenii au speculat mult timp despre originile acestei sărbători, sugerând Saturnalia romană, ritualuri druidice în Marea Britanie, celebrarea medievală a praznicului Nebunilor și chiar festivalul indian Holi ca posibile origini. 

Dar, în ciuda încercărilor de a stabili o origine mai veche pentru această zi, referințele clare la o tradiție a păcălelilor în aprilie nu încep decât în Evul Mediu târziu.

În Franța, „poisson d’avril”, sau „peștele de aprilie”, este numele pentru o persoană păcălită în Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie. 

Prima referință la „poisson d’avril” provine dintr-un poem din 1508 al lui Eloy D’Amerval intitulat Le Livre de la Deablerie, sau Cartea Diavolului.

Vezi și: Idei de farse de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Top 20 cele mai tari păcăleli pentru prieteni și colegii de muncă

Ideea de „pește de aprilie” pare să fie faptul că peștele era bogat și înfometat în primăvară și, prin urmare, ușor de prins – un „pește de aprilie” era mai naiv decât un pește în alte momente ale anului. 

Dar nici această referință nu dovedește în sine că a existat o sărbătoare pe 1 aprilie.

Ziua Păcălelilor 2024 – semnificație, tradiții și obiceiuri

Ziua Păcălelilor – care are loc în fiecare an pe 1 aprilie – a fost sărbătorită de mai multe secole de diferite culturi, deși originile sale exacte rămân un mister. 

Deși istoria sa exactă este învăluită în mister, adoptarea glumelor de Ziua Păcălelilor de către media și marile branduri au asigurat longevitatea neoficială a sărbătorii.

Unii istorici speculează că Ziua Păcălelilor datează din 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, așa cum a fost cerut de Consiliul de la Trento în 1563. 

În Calendarul iulian, așa cum și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară în jurul datei de 1 aprilie.

Citește și: Ziua Păcălelilor 2023 – 1 Aprilie. Cele mai tari farse pe care le poți face prietenilor, colegilor sau familiei

Oamenii la care veștile au ajuns mai greu nu știau că începutul noului an s-a mutat la 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână a lui martie până la 1 aprilie, așa că au devenit ținta glumelor și păcălelilor. 

Aceste farse includ plasarea pe spate a hârtiilor cu pești și referirea la aceștia ca „poisson d’avril” (pește de aprilie), simbolizând o persoană credulă.

De atunci, ziua de 1 Aprilie s-a propagat ca fiind ziua glumelor și a păcălelilor. Acestea se fac între prieteni, în familie, în colectiv și includ glumițe inofensive și farse creative, dar fără ca lucrurile de degenereze.

În Franța, Ziua Păcălelilor este cunoscută sub numele de Peștele din Aprilie.

Oamenii folosesc pești din hârtie pentru a juca o farsă inofensivă prietenilor și familiei. Lipesc un pește din hârtie pe spatele cât mai multor persoane posibil. După aceea, strigă fraza „Poisson d’Avril!” care se traduce prin „Pește de Aprilie.”

Scoția

În Scoția, Ziua Păcălelilor obișnuia să aibă loc pe parcursul a două zile. Una dintre ele era cunoscută sub numele de Ziua lui Gowk. Un „gowk” în scoțiană are două înțelesuri: poate face referire la un cuc sau la un nebun.

Citește și: Semnificaţia zilei de 1 aprilie. De ce sărbătorim, de fapt, astăzi, Ziua Păcălelilor

A face pe cineva nebun de Ziua Păcălelilor era cunoscut sub numele de „vânătoarea gowk-ului.” O farsă tradițională implica să ceri cuiva să livreze o scrisoare sigilată cu un mesaj în interior. Acest mesaj încuraja destinatarul să trimită curierul într-o altă misiune de nebun, apoi încă una… până când cuiva i se făcea milă de el.

Acum, oamenii își trimit victimele într-o misiune să aducă lucruri care nu există, lăsându-i să caute de nebuni ore în șir.

Portugalia

În Portugalia, oamenii sărbătoresc o versiune unică a Zilei Păcălelilor în cele două zile înainte de Postul Paștelui.

Din păcate pentru cei neștiutori, versiunea portugheză a Zilei Păcălelilor tinde să devină dezordonată. Farsa este una simplă: se ia un sac de făină și se toarnă peste prieteni când se așteaptă mai puțin.

Farse celebre de 1 Aprilie

Există în istorie câteva farse care au rămas celebre până în ziua de astăzi. Iată câteva dintre ele:

Președintele brazilian a murit

La începutul secolului al XIX-lea, un ziar satiric a publicat un titlu alarmant care proclama moartea Împăratului Braziliei, Don Pedro. Aceasta a fost o farsă memorabilă de Ziua Păcălelilor care a popularizat tradiția în Brazilia!

Vezi și: Farse și păcăleli de 1 Aprilie. Așa vei râde copios de toți cei dragi care nu-și dau seama ce îi așteaptă

Ziua este cunoscută sub numele de Dia das Mentiras (Ziua Minciunilor) sau Dia dos Bobos (Ziua Fraierilor).

Un Număr Nou pentru Pi

Ziua Păcălelilor vine imediat după Ziua lui Pi, un eveniment care are loc pe 14 martie. Puține farse au cauzat atât de multă îngrijorare printre matematicieni precum atunci când, în 1998, un raport alarmant indica faptul că legislativul statului Alabama intenționa să schimbe valoarea lui pi.

Pur și simplu avea prea multe zecimale, așa că au optat să o schimbe cu un număr rotund, prietenos: 3.

Inginerii, arhitecții și profesorii de matematică din toată țara și-au exprimat îngrijorarea la perspectiva ca pi, pe care îl iubeau, să fie schimbat. Unii oameni chiar au sunat la autoritățile locale.

Dar în final, totul a fost doar o mare farsă de Ziua Păcălelilor pusă la cale de un fizician numit Mark Boslough.

Jefuirea Trezoreriei SUA

În 1907, un ziar german, Berliner Tageblatt, a publicat un articol în care se spunea că tot aurul și argintul din Trezoreria Federală a SUA au fost furate.

Cum au reușit “hoții”? Se pare că au săpat un tunel sub clădire timp de trei ani pentru a sparge trezoreria, apoi au scăpat cu bunurile dobândite ilegal.

Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat. Dar asta nu i-a oprit pe oameni să creadă că știrea a fost adevărat pentru un moment scurt.

Culegerea marii recolte de spaghete din 1957

Una dintre cele mai emblematice farse a avut loc în 1957, când BBC a transmis un raport celebru despre recolta de spaghete din Elveția din acel an. După o primăvară timpurie, copacii de spaghete erau atât de încărcați cu spaghete încât fermierii începeau să se îngrijoreze. 

Una dintre cele mai de încredere organizații de știri din Regatul Unit a reușit să păcălească telespectatorii în a crede că spaghetele chiar cresc în copaci. Sute de oameni au sunat să întrebe despre asta.