Ziua Păcălelilor 2023 – 1 Aprilie. Cele mai tari farse pe care le poți face prietenilor, colegilor sau familiei

de: Anca Lupescu
28 03. 2023

Ziua Păcălelilor 2023 – 1 Aprilie este acea zi din an în care le facem farse și îi păcălim pe apropiați. Această zi este marcată de râsete și mici glumițe. Dar cum a luat naștere această sărbătoare neoficială? Iată câteva lucruri mai puțin știute despre Ziua Păcălelilor.

Ziua Păcălelilor 2023 – 1 Aprilie – cum a luat naștere

Istoria farselor de Ziua Păcălelilor de pe 1 aprilie nu este pe deplin clară și există mai multe teorii cu privire la originile sale. O teorie sugerează că datează din Roma antică, unde un festival numit Hilaria era sărbătorit pe 25 martie și implica glume și farse.

O altă teorie este că datează din secolul al XVI-lea, când calendarul gregorian a fost introdus în Europa, iar ziua de Anul Nou a fost mutată de la 25 martie la 1 ianuarie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou în aprilie erau considerați naivi și erau ținta unor farse.

În Franța, Ziua Păcălelilor din aprilie se numește „Poisson d’Avril”, care se traduce prin „Peștele din aprilie”. Tradiția presupune plasarea unui pește de hârtie pe spatele cuiva, fără ca acesta să observe, care este menit să simbolizeze un pește tânăr care se prinde ușor. 

Se crede că această tradiție își are originea în secolul al XVI-lea, când calendarul francez s-a schimbat, iar cei care au continuat să sărbătorească Anul Nou în aprilie au fost ironizați cu farse cu pești.

În Statele Unite, Ziua Păcălelilor de 1 aprilie a devenit populară în secolul al XIX-lea, iar ziarele au început să le facă farse cititorilor lor. Un exemplu celebru este farsa New York Sun din 1835, în care ziarul a relatat că pe Lună se aflau unicorni.

Astăzi, Ziua Păcălelilor de 1 aprilie este sărbătorită în întreaga lume prin farse, glume și păcăleli. În timp ce unii oameni iubesc tradiția, alții o consideră enervantă sau chiar răutăcioasă. 

Indiferent ce părere ai despre Ziua Păcălelilor, aceasta rămâne o tradiție de lungă durată care continuă să aducă râsete și amuzament oamenilor în fiecare an.

Ziua Păcălelilor 2023 – 1 Aprilie în România

„Pacăleala” este o tradiție populară în România. Este sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie și presupune să se facă farse și glume pe seama prietenilor, familiei și colegilor.

O glumă comună în România implică lipirea unor hârtii cu mesaje pe spatele cuiva, asemănător cu tradiția franceză. 

O altă glumă populară este să trimiți pe cineva la o „cursă a prostului”, în care acesta este trimis într-o sarcină sau misiune falsă care îl conduce la o situație prostească sau jenantă.

În ultimii ani, rețelele de socializare au devenit, de asemenea, o platformă pentru farsele de Ziua Păcălelilor în România. 

Companiile și organizațiile lansează adesea știri sau produse false pe site-urile lor sau pe conturile de social media, iar unele persoane folosesc social media pentru a răspândi zvonuri false sau glume.

Deși Ziua Păcălelilor de aprilie este o tradiție veselă și distractivă în România, este important să ca farsele să nu afecteze negativ pe ceilalți. 

Tocmai de asta ți-am pregătit câteva farse și glume pe care să le faci apropiaților de 1 aprilie.

Cele mai tari farse pe care le poți face prietenilor, colegilor sau familiei de Ziua Păcălelilor 2023 – 1 aprilie

Farse pentru copii

Dacă copiii tăi au somnul greu, schimbă-le camerele în toiul nopții. Se vor trezi fiecare în camera fratelui/surorii lor, lucru care îi va confuza. 

Pune cereale și lapte într-un bol și lasă-le să înghețe peste noapte. Când copiii înfometați vor încerca să mănânce, vor avea parte de o surpriză pe cinste.

Schimbă sucul cu jeleu.  Când copiii tăi tai vor încerca să ia o înghițitură din acest suc, vor afla că este de fapt jeleu.

Fă-i pe copii să râdă la ora prânzului atașând ochișori care se mișcă (googly eyes) la mai multe lucruri din casă. Pune ochișori pe toate obiectele din frigider sau cămară. Se vor distra pe cinste.

Desfă hârtia igienică și lasă un mesaj amuzant pentru utilizatorul neștiutor. “Sper că ai de gând să te speli pe mâini, nu-i așa?” Rulează hârtia igienică la loc și așteaptă să vezi cine ajunge să primească mesajul.

Folosiți vârful unui bețișor demachiant pentru a pune colorant alimentar sub formă de gel în jurul interiorului robinetului din cadă sau chiuvetă. Când apa este pornită, vei avea apă colorată. 

Scoate pernele și umple fețele de pernă cu mai multe baloane parțial umflate. Când vor pune capul la culcare, își vor da seama că ceva nu este în regulă. 

Surprinde-ți copiii de Ziua Păcălelilor cu o mică schimbare de pastă de dinți. După micul dejun, dă-le periuța de dinți – dar în loc de pasta albă obișnuită, optează pentru ceva alb, cremos și… dulce! Crema de brânză sau frișca este ideală.

Pune copiilor câte o pernuță care scoate sunete asemănătoare cu cele ale unei flatulente. Când intră în mașină, veți avea parte de o porție bună de râs.

Adaugă câteva picături de colorant alimentar în cutia de lapte; când copilul tău îl va turna în castronul de cereale, va avea o adevărată surpriză. 

Farse de 1 Aprilie pentru prieteni

Ia niște superglue și începe să lipești lucruri. Ouăle în cofragul lor, lucrurile din frigider, pixurile și cărțile de pe birou, telecomanda de la televizor. Orice găsești, lipește-le, fețele oamenilor care se chinuie să le ridice vor fi neprețuite.

Pune un claxon cu aer în spatele unei uși, apoi fugi scând cineva o deschide. Privește-i expresia și amuză-te copios.

Schimbă zahărul cu sare, când oamenii. E o farsă pe care nu o poți face decât celor apropiați, care știi că nu se vor supăra. Unii oameni își iau foarte în serios cafeaua de dimineață, așa că nu te juca cu ei.

Schimbă ceasul cuiva la o oră mai devreme, ceea ce înseamnă că va ajunge cu o oră mai devreme la școală sau la serviciu și va trebui să aștepte o veșnicie până când vor ajunge toți ceilalți. Nu face așa cu oameni ocupați, ci mai degrabă cu prietenul care întârzie mereu.

O glumă bună de făcut pe seama unui frate sau a părinților sau prietenilor. Pune un șoarece fals pe podeaua lor în timp ce dorm. Poți înlocui cu ușurință șoarecele cu păianjen, șarpe sau orice altceva îi sperie cu adevărat.

Pregătește niște fursecuri delicioase, dar amestecă în aluat niște fulgi de ardei iute. Pune fursecurile pe o farfurie cu un semn pe care scrie „Nu mânca- foarte fierbinte”. Nu vor putea spune că nu i-ai avertizat când vor mânca. 

Agită băutura acidulată a cuiva când nu se uită, apoi privește dezastrul atunci când o deschide.

Umple pantofii cuiva cu vată în vârf. Nu vor înțelege ce se întâmplă și de ce le sunt pantofii mici. 

Urează-i unui prieten „la mulți ani” pe internet, chiar dacă nu e ziua lui, și privește cum va primi o mulțime de alte urări asemănătoare. O farsă amuzantă și inofensivă. 

Orice farsă ai dori să faci cuiva, păstrează lucrurile la un nivel amuzant. Nu este nimic distractiv în a vedea oamenii că se sperie îngrozitor sau se panichează. 1 Aprilie ar trebui să fie o zi amuzantă, nu o experiență de groază.