Ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație, modificată în aprilie. Banii intră mai devreme

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2023

Salariații din mediul bugetar, conform unei noi decizii, își vor primi banii ceva mai devreme. În aceeași situație se află și cadrele didactice, astfel că ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație este modificată în aprilie. Conform deciziei Ministerului Finanțelor, banii intră mai devreme în luna care urmează, iar justificare acestei decizii este explicată.

Noi modificări anunțate de Minister privind ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație

Anul acesta, în afară de perioada de vacanță de Paște, care va începe din 7 aprilie și se va încheia pe data de 19 aprilie a.c., Ministerul Finanțelor anunță noi modificări privind și ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație. Ordinul semnat de minstru Adrian Câciu, modifică astfel data la care toți profesorii și angajații din Educație își vor primi salariile pe luna aprilie.

Conform documentului, spun cei de la Edupedu.ro, ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație a fost modificată în aprilie, astfel că banii vor intra în conturi în data de 11 ale luni, față de data inițială, care era în mod normal 14 aprilie. Decizia este justificată de ziua de 14 aprilie, și anume Vinerea Mare, având în vedere că Paștele pică pe 16 aprilie, într-o zi de duminică.

Peste 295 de mii de angajați primesc salariile pe 11 aprilie

Modificarea zilei de salariu pentru profesori și angajații din Educație este bine venită, spun reprezentanții sindicatelor din învățământ, în contextul celebrării Învierii Domnului, iar datele de la minister arată că de această măsură vor beneficia peste 295.000 de de angajați, se mai arată în justificarea enunțată de Ministerul de Finanțe. Cu alte cuvinte salariile pentru luna martie vor intra ceva mai devreme pentru acești angajați din sistemul bugetar, o măsură similară, mai spune ministrul Câciu fiind posibilă și pentru alte sectoare bugetare.

Vezi și: Angajaţii din Educaţie care nu vor primi salarii mai mari de la 1 septembrie. Cine nu va lua mai mulți bani

Salarii mici în Educație și în 2023

Rețeaua Eurydice a publicat recent un raport privind salariile brute anuale ale cadrelor didactice pentru perioada 2020-2022, iar rezultatele arată diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor pe întregul continent.

Salariul anual brut de pornire al unui profesor luxemburghez este de aproximativ 69.000 euro, în timp ce puțin mai la est, în Ungaria și România, salariile profesorilor sunt cele mai mici din Europa. Salariul anual al profesorilor români este de 8.027 euro, ceea ce reprezintă mai puțin de o optime din veniturile omologului lor luxemburghez.

Vezi și: Vacanţă de Paşte 2023. Când vor avea liber elevii, de fapt. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Salariul mediu al profesorilor români este al șaptelea cel mai mic dintre țările examinate, iar Bucureștiul se află înaintea Poloniei și Bulgariei și cu un loc sub Ungaria. Dar diferența dintre Ungaria și România estic nu este semnificativă. Salariul mediu anual al unui profesor maghiar este de 8.063 de euro, cu doar 26 de euro mai mare decât în România, deci diferența este marginală.

Aceste sume sunt cu mult sub media europeană de 25.055 de euro, iar în ciuda diferențelor regionale semnificative în ceea ce privește costul vieții, diferența de salarii nu este proporțională. În plus, dificultățile profesorilor din Europa Centrală și de Est sunt agravate de alți factori, cum ar fi lipsa reformelor educaționale.

Aceeași situație, din păcate, este reclamată de sindicatele din învățământul românesc și în 2023, speranța fiind noua reformă din Educație și noile legi propuse care ar avea și elementul de salarizare introdus, sperându-se totuși la o majorare reală a salariilor.