Ziua Aviației Române! Show în Capitală la 109 ani de la primul zbor cu un aeroplan
Astăzi se împlinesc 109 ani de la momentul în care Aurel Vlaicu aducea premiera în România în aviație. Un show spectaculos este organizat în Capitală.
Ziua Aviației Române! 20 iulie, primul zbor complet cu aeroplanul de concepție
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită pe 20 iulie, în aceeași zi cu Sfântul Ilie, ocrotitorul spiritual al piloților. Aurel Vlaicu scria istorie pe aceeași dată, în urmă cu 109 ani. Acesta înfăptuia primul zbor ce a existat vreodată cu un aeroplan de concepție proprie pe teritoriul țării noastre. Cu prilejul acesta, vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor. Monumentul a fost survonat de 25 de aeronave precum: F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan şi IAR-330 Puma.
„Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, vor participa la ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor”, arată comunicatul de pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naționale.
Iohannis: „Transmitem recunoştinţa şi admiraţia noastră temerarilor zborului”
Klaus Iohannis a transmis, în cursul zilei de sâmbătă, un mesaj în care își arată admirația față de profesia de aviator și de rolul important pe are aceștia îl au pentru îndeplinirea emisiunilor. „Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene onorează curajul şi devotamentul temerarilor zborului. În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoştinţa şi admiraţia noastră tuturor celor care au îmbrăţişat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Româneşti.”
De asemenea, președintele României a susținut că Forțele Aeriene Române trebuie să continue procesul amplu de modernizare în cocordanță cu deciziile NATO. „Toţi cei implicaţi în industria aviaţiei civile – de transport, utilitară şi sportivă – contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi merită recunoştinţa noastră, la fel ca toţi aviatorii militari şi civili care salvează vieţi omeneşti ori desfăşoară activităţi de cercetare, promovând, astfel, ştiinţa aeronautică românească”