Zile libere pentru acești angajați în România. Cum vor beneficia și în ce condiții se vor da liberele în plus
Veste bună pentru o anumită categorie de angajați care va avea privilegiul de a beneficia de mai multe zile de concediu plătit de stat. Nu există persoană care să nu viseze la un concediu prelungit, mai ales dacă acesta vine după o perioadă solicitantă la locul de muncă. Iată cine sunt fericiții câștigători!
Vestea așteptată de toți părinții
Codul Muncii pentru anul 2022 prevede 15 zile de sărbători legale, dintre care, doar 9 pică în cursul săptămânii, acestea adăugându-se la concediu de odihnă oferit de fiecare angajator.
La aceste zile, mamele care au vechime cel puțin un an la locul de muncă, iar ulterior intră în concediu de creștere copil, acestea vor primi când revin la muncă încă trei zile libere în plus pentru a fi alături mai mult timp de familie.
Există schimbări și în privința acordării concediului medical, astfel că, acesta va fi acordat în două etape. În primă fază, acesta va fi acordat pentru trei zile, în cauzl unor afecțiuni ușoare, iar în funcție de răspunsul pacientului la tratament, dar și de rezultatul analizelor, medicul va decide ce va face în continuare. De asemenea, pacientul este obligat să respecte indicațiile terapeutice și igienico-dietetice sugerate de medic.
Pentru a beneficia de concediu medical, angajatul trebuie să fie domiciliat în România și să aibă o vechime de minim șase luni în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Din păcate, zilele libere conform sărbătorilor legale s-au redus semnificativ în acest an, astfel că, românii vor mai putea să beneficieze de încă trei zile libere până la finalul anului: 30 noiembrie (miercuri)- Sfântul Andrei, 1 decembrie (joi), Ziua Naţională a României, 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni), de Crăciun și în a doua zi de Crăciun.
Angajatorii sunt obligați să le dea angajaților liber în aceste zile, iar dacă este imperios necesar să muncească, firma trebuie să ofere compensații în bani sau timp liber. În cazul în care nu respectă legea, patronii riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Ce beneficii ar mai putea avea părinții
Uniunea Europeană a decis să pună mai mult accent pe timpul părinților petrecut alături de copii, astfel că, recent, au fost făcute recomandări privind adaptarea legistlației din țările europene, astfel încât, mamele să poată avea la muncă un program flexibil, inclusiv part-time.
De asemenea, Uniunea Europeană recomandă prelungirea concediului de creștere al copilului al taților de la o lună la două luni. Scopul acestuui proiect este acela de a crește pe piața forței de muncă numărul femeilor care au copii micii, având în vedere că, în prezent, lucrează doar un procent de 6%.