Zile libere 2024. Românii vor beneficia de alte două minivacanțe, în afară de zilele de Crăciun și de Revelion

de: Violeta Badea
29 09. 2024

Românii ar putea beneficia de alte două minivacanțe la sfârșitul anului, pe lângă cele de Crăciun și Revelion. Guvernul propune un proiect de lege care prevede zile libere suplimentare în luna decembrie, oferind angajaților ocazia de a se bucura de vacanțe prelungite.

Câte zile libere vor avea românii de Crăciun

Conform noului proiect, românii vor avea parte de o minivacanță de cinci zile în perioada Crăciunului. În mod tradițional, zilele de 25 și 26 decembrie sunt zile libere legale, care în 2024 cad miercuri și joi.

În plus, Guvernul propune ca și ziua de 27 decembrie, care este o vineri, să fie declarată liberă pentru bugetari, creând astfel o punte către weekend-ul 28-29 decembrie.

Această măsură va oferi românilor o minivacanță de cinci zile, de la miercuri până duminică, perfectă pentru a petrece timp cu familia și a se relaxa.

Angajații din sectorul privat care doresc să beneficieze de această vacanță prelungită ar putea să își ia ziua de 27 decembrie din concediu, pentru a se bucura de o perioadă similară de repaus.

Revelionul și Anul Nou, vacanță de șapte zile

O a doua minivacanță importantă va avea loc cu ocazia Revelionului și Anului Nou. Revelionul din 2024-2025 cade în noaptea de 31 decembrie, care este o zi de marți, spre miercuri, 1 ianuarie. Conform legii, zilele de 1 și 2 ianuarie sunt libere legale, iar în 2025 vor cădea într-o miercuri și joi.

Guvernul plănuiește să declare și ziua de 3 ianuarie (vineri) liberă pentru bugetari, ceea ce ar crea o punte către weekend-ul 4-5 ianuarie. Mai mult, zilele de 6 și 7 ianuarie sunt sărbători legale: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul. Astfel, românii ar putea avea parte de o minivacanță de șapte zile, de la 1 până la 7 ianuarie 2025.

Citește și Când e minivacanța de Crăciun în 2024. Câte zile libere vor avea românii la sărbătorile de iarnă!

Impactul acestor noi minivacanțe asupra angajaților

Aceste noi zile libere vin ca un avantaj semnificativ pentru angajați, mai ales în contextul sărbătorilor de sfârșit de an. Zilele suplimentare de repaus vor permite o mai bună gestionare a timpului petrecut cu familia și prietenii, dar și o perioadă de relaxare după un an de muncă.

În cazul angajaților din mediul privat, aceștia pot solicita zile de concediu pentru a beneficia de aceleași minivacanțe. Măsura vine ca un răspuns la nevoia de echilibru între viața profesională și cea personală, oferindu-le românilor ocazia să se bucure pe deplin de sărbătorile de iarnă.

Citește și Câte zile libere vor avea românii în 2025. Pe ce dată pică sărbătorile legale, vești bune pentru anul viitor!