Zile libere 2023. Când vor avea românii următoarea mini vacanţă din acest an
Zile libere 2023. Când vor avea românii următoarea mini vacanţă din acest an. Potrivit Codului Muncii, numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România în 2023 prevede 15 zile de sărbătoare legală. Ce se întâmplă dacă munciți în zilele libere legale. Ce îndatoriri are angajatorul față de dumneavoastră.
Câte zile libere legale mai au românii în următoarea perioadă. Urmează o minivacanță de 4 zile
Salariații din România au de-a lungul fiecărui an mai multe zile libere, zile în care se celebrează anumite sărbători religioase sau alte evenimente naționale.
Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală din acest an doar 12 pică în timpul săptămânii, 3 dintre acestea picând în weekend.
În 2023, cei care lucrează la stat au avut în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a se face punţi între zilele deja libere şi weekendurile respective. Așadar, câte zile libere mai urmează pentru salariații români.
Minivacanță Sfântul Andrei, 1 decembrie 2023
Prima zi liberă care urmează în acest an este ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei şi care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de joi. Cum 1 decembrie, Ziua Naţională a României, pică a doua zi, zi liberă legală și ea, legat, românii vor beneficia de o minivacanță de 4 zile, cu tot cu weekendul respectiv.
Ce zile libere mai au românii în această parte de an
-30 noiembrie — Sfântul Andrei;
-1 decembrie — Ziua Naţională a României;
-25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.
De asemenea, angajatorii ai căror angajaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, au obligaţia să le acorde acestora compensaţii, fie financiare, fie alte zile libere.
Potrivit legislaţiei în vigoare, salariaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, salariaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu vor acorda salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile sunt pasibili de amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
În plus, conform calendarului zilelor libere, în 2024 angajații vor beneficia de 12 zile libere legale, însă acestea ar putea crește dacă se va decide să se facă eventuale punți între zilele libere și unele weekenduri.
Sărbătorile legale din anul 2024, conform Codului Muncii actual
-1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
-6 Ianurie – Boboteaza
-7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul
-24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
-3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
-1 mai — Ziua Muncii
-1 iunie — Ziua Copilului
-23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
-15 august — Adormirea Maicii Domnului
-30 noiembrie — Sfântul Andrei
-1 decembrie — Ziua Națională a României
-25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.