Zi liberă nouă în 2022? Propunerea va bucura milioane de români
Anul 2022, conform Codului Muncii, are 15 zile considerate a fi libere. Cu alte cuvinte în aceste zile de sărbătoare românii vor sta acasă, sau vor putea plănui mici vacanțe. Un nou proiect de lege, depus la Senat, dorește să mai introducă o zi în calendarul zilelor libere. Deocamdată este în discuții la comisiile de specialitate, dar dacă va fi aprobat, actul normativ va modifica art. 139 din Codul Muncii.
În 2022 românii beneficiază de 15 zile libere
Ca în fiecare an, și anul acesta vom beneficia de zile libere, prevăzute în Codul Muncii, la articolul 139. Din totalul de 15, cel puțin 9 vor fi, din păcate, în timpul săptămânii, restul fiind în perioadele de weekend, după cum urmează:
- 1 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou 2022
- 2 ianuarie (duminică) – a doua zi de Anul Nou
- 24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
- 22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 24 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox 2022
- 25 aprilie (luni) – Paștele Ortodox
- 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
- 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
- 12 iunie (duminică) – Rusalii
- 13 iunie (luni) – Rusalii
- 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria
- 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (duminică) – Crăciun
- 26 decembrie (luni) – Crăciun
În cazul angajaților care nu vor putea să-și ia libere în aceste perioade, conform prevederilor din Codul Muncii, angajatorii sunt obligați să le acorde bonusuri.
Deputații și senatorii vor încă o zi liberă în Codul Muncii
La nivelul Senatului României există un proiect de lege care dorește modificarea art.139 din Codul Muncii. Amendamentul vrea introducerea unei noi zile libere în calendarul deja stabilit, fiind vorba de ajunul Crăciunului, și anume data de 24 decembrie. Propunerea de modificare a prevederilor din Codul Muncii a venit din partea deputatului USR-PLUS Lazăr Ion, iar în justificarea acestui amendament se spune:
„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea, în Codul Muncii, a zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie.”, se spune în justificarea propunerii legislative.
Este important de menţionat faptul că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală. În acest sens, având în vedere prevederile art.61 din Statutul funcţionarilor Uniunii Europene coroborat cu rt.16 şi 91 din Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Uniunii Europene, documente adoptate prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului® şi ţinând seama că în anul 2022, duminica de Paşti este stabilită la 17 aprilie, iar data de 4 decembrie este o zi de sâmbătă, au fost stabilite pentru instituţiile Uniunii Europene un total de 17 zile ca sărbători legale.