Fenomenele extreme de iarnă din ultima vreme din America au dat peste cap totul. Americanii, mai ales din texas, au rămas fără cpldură, electricitate, izolați în case. Conform autorităților ituația se remediază în casele din Texas, după rarele fenomene extreme. Acum, însă, TikTok este plin de videoclipuri care răspândesc teoria că zăpada este falsă și că ar fi fost proiectată de guvern.
Multe dintre postările pe celebra rețea TikTok arată pe cineva care arde un bulgăre de zăpadă cu un chibrit. Când flacăra atinge zăpada, zăpada nu se topește. Din ce în ce mai mulți TikTokeri susțin cest lucru și indică faptul că zăpada este anormală.
În realitate, toată zăpada reacționează astfel. Printr-un proces numit sublimare, zăpada solidă se transformă într-un gaz. În timp ce multe dintre postările de pe TikTok au loc în Texas, unele provin din Regatul Unit al Marii Britanii.
Vremea bizară din Texas, care a fost legată de schimbările climatice, a amenințat infrastructura electrică a statului și a oprit curentul electric. Fenomenele extreme au lăsat milioane de oameni în frigul rece zile întregi.
Dezinformarea s-a intensificat de când furtuna a lovit Texasul săptămâna trecută. „Zăpadă falsă” a fost miercuri o interogare de căutare de top pentru „zăpadă din Texas”, în timp ce o altă afirmație falsă care susținea că Bill Gates a jucat un rol în această „zăpadă falsă” s-a clasat pe primul loc printre căutările Google legate de zăpadă.
Conform unor informații recente, Bill Gates ar fi donat un proiect climatic celor de la Harvard. Proiectul, numit Scopex, experimentează modalități de a estompa soarele într-un efort de a încetini efectele schimbărilor climatice. Teoreticienii conspirației care neagă schimbările climatice au adus în discuție donația lui Gates, deși experimentul real de blocare a soarelui nici măcar nu a început.
Teorii similare ale conspirației răspândite pe Facebook și Telegram au susținut în mod fals că președintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas. Într-un videoclip, un utilizator TikTok folosește un uscător cu un bulgăre de zăpadă și spune: „Nu se topește”. Videoclipul utilizatorului a avut 285.000 de vizionări.
Mulți utilizatori de Twitter au împărtășit niște postări de pe TikTok cu subiectul „zăpadă falsă” pentru a arăta cât de absurde erau. Într-un videoclip care a fost distribuit pe larg pe Twitter, dar de atunci a fost eliminat de pe TikTok, o femeie arde un bulgăre de zăpadă cu o brichetă.
”Mulțumesc, Bill Gates, pentru că ai încercat să ne păcălești că este zăpadă adevărată. Vei vedea că nu se topește și va arde.”, scria utilizatorul respectiv. Persoana care a postat pe TikTok și pe Twitter a spus într-un tweet ulterior că nu crede în afirmațiile videoclipului.
Hashtag-ul #governmentsnow de pe TikTok a avut un milion de vizualizări începând de luni. Un videoclip cu hashtag-ul susținea că dacă președintele Donald Trump ar fi încă în funcție, ar fi primăvară.
@sarahmojoSomeone said do it with a blow dryer ##fyp ##snowwontmelt ##whatshappening ##texasblizzard ##centraltexas ##conspiracytheories ##helpmeunderstand♬ original sound – Sarah Ward
Deoarece TikTok a crescut rapid în popularitate în ultimul an, s-a străduit să stăpânească dezinformarea pe platformă. Un reprezentant TikTok nu a răspuns imediat la cererea celor de la Insider, pentru comentarii. Orientările comunității TikTok spun că nu permite „dezinformarea legată de situații de urgență care induc panica”.
Yotam Ophir, profesor asistent la Universitatea din Buffalo, care cercetează convingerea mass-media, a declarat pentru Insider că, în perioade de criză, precum furtuna din Texas, oamenii tind să „se bazeze pe tot felul de prejudecăți și comentarii rapide pe care le folosesc pentru a înțelege situația.”
”Cineva ca Gates, este frecvent subiectul teoriilor conspirației de extremă dreapta. Astfel devine un țap ispășitor popular. Acest lucru poate fi extrem de atrăgător pentru oamenii care caută răspunsuri. La fel ca majoritatea teoriilor conspirației, care sunt de natură ciclică, și aceasta nu este nouă.”, a declarat Yotam Ophir.
Teoria a circulat și în ianuarie 2014, când sudul SUA a avut parte de o furtună de zăpadă rară. Știrile au respins atunci aceste afirmații. Un afiliat CBS din Richmond, Virginia, a explicat sublimarea într-un videoclip YouTube care are peste 100.000 de vizionări. Câteva dintre cele mai importante comentarii au fost din 2021, unii utilizatori încă punând întrebări despre știință și numind videoclipul „o prostie”.